vineri, 15 august 2014

După Voiculescu, Ponta?

Cristian Campeanu

Nu există nici un motiv să ne abținem de la afirmația că domnul Victor Ponta este corupt. După condamnările lui Năstase și Voiculescu, inculparea lui Șova și Ponta ar trebui să fie următorul pas al DNA.

Firma de avocatură a domnului Dan Șova a câștigat, cumva, un contract extrem de profitabil de la termocentralele Turceni și Rovinari. La firma respectivă, unul dintre asociații seniori era domnul Victor Ponta. Domnul Victor Ponta este ales dintr-o circumscripție din Gorj, județ care trăiește în cea mai mare parte din industria minieră de extracție a lignitului și din centralele de la Turceni și Rovinari, care au trăit, la rândul lor, întotdeauna, din banii statului, pentru că nu au fost niciodată profitabile. Tot cumva, firma domnului Șova a câștigat niște contracte de consultanță în valoare de puțin peste un milion de euro cu centralele de la Turceni și Rovinari. Dacă lăsăm deoparte găselnița că unii dintre avocații angajați ai domnului Șova au lucrat mai mult de 24 de ore pe zi, ceea ce rămâne este că o firmă privată de avocatură la care erau parteneri prim-ministrul și ministrul Marilor Proiecte/Transporturilor a obținut un profit bun de pe urma unor contracte cu companii de stat care nu obțin profit. Noțiunea de trafic de influență vine în mod natural în minte, dar, desigur, în lipsă de probe, nu ne putem hazarda să aruncăm cu „alegații“, cum le place avocaților să spună. Dar…

Este un caz extrem de interesant. Nu contează că plângerea a fost făcută de Blejnar, un personaj compromis de asocierea cu Codruț Marta și care nu are nici o scuză. În fond, nici clanul Bercea nu are vreo credibilitate sau scuză, dar ar putea să aibă un caz împotriva lui Mircea Băsescu. Și aici ajungem la ceea ce ne interesează. Orice plângere e valabilă în momentul în care este plauzibilă. Am îndrăznit, într-un alt articol, să sugerăm că DNA ar putea ajunge la Victor Ponta. În fond, de ce nu? Domnul Ponta a dovedit – și e dovedit – că este capabil de furt intelectual și a scăpat cu fața curată – sau,mă rog, cât de curată se poate – din asta. A promis cel mai cinstit guvern și a avut cei mai mulți miniștri acuzați/condamnați pentru corupție. A mers la Pitești pentru a-l apăra pe Nicolescu, omul care face infarct când aude sirena poliției; l-a apărat întotdeauna pe Adrian Năstase, condamnat pentru corupție de două ori.

N-a scos un sunet despre condamnarea lui Voiculescu, dar s-a grăbit să sară în apărarea „postului de știri” Antena 3 și a libertății de expresie a „jurnaliștilor” de acolo de parcă cineva în restul lumii ar crede că A3 este chiar un post de știri, că personajele triste care se produc seară de seară ar fi jurnaliști în cel mai lejer sens al cuvântului și că ceea ce se produce acolo ar fi presă în vreun fel acceptabil în lumea civilizată. Poate numai Gâdea, Ciuvică, Badea și Ponta cred că ceea ce fac ei acolo are vreo legătură de departe cu presa, iar doamna Laura Georgescu, în infinita ei ceva, dar pare infinită, îi validează, dar ideea nu e ceea ce cred Gâdea, Ciuvică, Badea și Georgescu, care nu contează cu adevărat, ci ceea ce cred Voiculescu și Ponta, care e prim-ministrul României.

Acum, cu Voiculescu la brutărie, Ponta rămase singur. De acord cu cei care au scris înaintea noastră că o dată cu Năstase a fost condamnat Partidul Comunist și o dată cu Voiculescu a fost condamnată Securitatea. Un cerc pare să se fi închis. Întrebarea nu e ce se întâmplă cu acești oameni, a căror soartă pare să fi fost pecetluită, ci ce anume se va întâmpla cu moștenitorii lor, cu hibrizii oribili dintre Partid și Securitate cum sunt Ponta și Șova?


Prin anii '90 se credea că pentru reformarea țării nu este nevoie decât de schimbarea de generații, dispariția celor crescuți în comunism și înlocuirea lor, pe cale naturală, cu cei crescuți în libertate. Mihai Șora era unul dintre adepții acestei teorii optimiste. Personaje precum Ponta sau Șova infirmă în mod dramatic această teorie. Dimpotrivă, par mai cinici, mai lipsiți de repere decât predecesorii lor. Mai înfometați de bani, putere și glorie decât a fost orice comunist sau securist înaintea lor. Ponta și Șova sunt combinații sinistre între Năstase și Voiculescu. Aceste produse hibride sunt un pericol mai mare decât „foștii” și de aceea trebuie neutralizați spre sănătatea societății. Din 2007 până azi DNA și ANI au făcut mai multe pentru asanarea clasei politice decât a reușit societatea civilă și chiar noi, presa. E timpul să ducă acest proces până la ultimele consecințe. E timpul să se ocupe de generația Ponta-Șova.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu