miercuri, 13 august 2014

Jurnaliști, lăsați-l pe Felix să se odihnească la răcoare!


Brindusa Armanca 





Pentru telespectatorii Antenelor intrați în sevraj evidențele nu sunt convingătoare. Că nimeni nu le-a luat drogul, că libertatea presei nu e amenințată, că inestimabila Antena 3 emite, asta nu crede niciunul dintre cei care s-au pus pe drumuri duminică după-amiaza să strige împotriva justiției, în beneficiul infractorului Voiculescu. Nici Google Maps nu ne poate scoate din ceața în care ne-au băgat Gâdea și bocitoarele în 8 august, ziua trecerii lui cool-mogul la răcoare. Sloganul ”Antena 3 e aici!”, purtat roată în jurul Cotroceniului, scandat printre sughițuri de la Teatrul Excelsior sau din platoul casei trustului Intact, a reușit să producă atâta confuzie încât nici cercetașii cu busola în mână n-ar ști să se orienteze. Eticheta ”post confiscat” de pe ecran adaugă măcar o explicație logică: nu-i de găsit fiindcă l-a luat cineva. Și ce dacă imobilul se confiscă? Antenele vor emite mai libere ca oricând de acasă de la Draga Olteanu Matei, de la Vatican, din apartamentul lui Ghișe, de la OTV (str.Preciziei!), din locuința șmenuită pe bani publici a senatoarei greviste, sau chiar din studioul TVR din str. Molière, unde își face veacul Lucia Hossu Longin, altă admiratoare a performațelor jurnalistice anteniste, premiate în recidivă de APTR. Poate pune de-un nou episod al Memorialului cu ”deținutul politic Dan Voiculescu”, următorul după Năstase. Va arăta frumos lângă Maniu, Coposu, Brătieni, Elisabeta Rizea sau Toma Arnăuțoiu. Așa se rescrie istoria.

Prohodul pe multe voci, dirijat în cel mai patetic acord de Gâdea, a fost punctat cu discursuri memorabile. Badea l-a evocat pe turnătorul Voiculescu ca pe un ”camarad de război” ce trebuie recuperat, Cristina Țopescu-PSD a interpretat aria nobilei fidelități a jurnalistului de trust versus servilismul celor de la Realitatea TV, Ghișe a lăudat eroismul (s-o fi ales cu niște semnături pentru candidatura la  prezidențiale din ”plimbarea” în jurul Cotroceniului?), Catrinel Dumitrescu, actriță, a recunoscut că simte o ură sănătoasă de când este o fidelă a Antenei 3. Asta explică de ce au sărit susținători fanatici ai postului să le agreseze pe  reportera Mădălina Dicu de la B1TV, apărată de Cristi Dorombach, pe Ioana Moldoveanu de la revista VICE ș.a. În numele libertății de exprimare tricolorul a devenit măciucă, cum bine zice Florin Negruțiu de la Adevărul. Cea mai mare tristețe a provocat-o însă absența politicienilor din platou, deși premierul Ponta s-a exprimat ca un adevărat avocat de partea lor. După ce trei parlamentari au părăsit subit Partidul Conservator, nici alți membri n-au prea venit să-i aprindă o lumânare fondatorului. Pentru că s-au prezentat puțini la priveghi, Răzvan Dumitrescu s-a bosumflat jurând că nu mai invită politicieni în emisiunea sa. În rest, lacrimi, lacrimi, lacrimi! Despletitele Oana Stancu, Dana Grecu, Firea, Stoiceasca și Țopeasca își merită banii, coliva a fost delicioasă. Un semnal cu arătătorul ridicat a fost transmis spre plătitorii de publicitate: ”Suntem la fel de puternici!”, a repetat Gâdea, cu amenințarea șantajului în glas. Refrenul serii, lăsat cu limbă de pușcărie de Varan, a fost ”onoare, cinste, curaj”. Camelia, fiică, a întărit via Mediafax mesajul, năucitor dacă-l punem lângă sentința de turnător (nume de cod Felix) a lui Dan Voiculescu: ”el a luptat, cu demnitate, curaj şi onoare împotriva unui regim care aminteşte de vremuri considerate trecute”. Să leșini! Deși înfierarea judecătorilor care i-au dat 10 ani închisoare, a procurorului-șef  DNA, a Justiției și a inamicului politic nr.1 a fost o reușită fiindcă s-a bazat pe ură genuină, o undă de neputință s-a putut distinge totuși. Pe rețelele de socializare un mucalit îl căinează pe avocatul Mateuț, poreclit ”Rateuț”, că a contestat prima sentință și uite ce-a pățit: în loc de 5 ani, 10! Mai bine tăcea.

Destinul are semnele lui astrale: resuscitat în nocturnă de România TV, Dan Diaconescu arată că, privit din elicopter, sediul trustului Intact supus confiscării conturează numărul 10. QED! Poporul și presa spun că inculpatul ar fi avut nici mai mult nici mai puțin de 10 avocați. Cifră fatidică! Și, încă un semn divin: Voiculescu, alias motanul Felix, a fost condamnat tocmai de Ziua internațională a pisicii! Și să fi vrut Băsescu, Ponta, Ciuvică, Badea, Androneasca, Gâdea, Mateuț și toată audiența în delir să-l scape de pușcărie, n-ar fi putut. Cu astrele nu te pui! Dar, fiindcă marii oameni lasă mereu o dâră și marchează locul, prietenii de pe FB propun ca dușurile comune de la Rahova să se cheme de acum înainte ”băile Felix”.

Ce se întâmplă zilele acestea pe Antene depășește în mistificare, prosteală, cinism și manipulare tot ce vreodată mass-media a făptuit. Organizațiile de media, cu excepția Asociației Ziariștilor Independenți-AZIR, au amuțit. Într-un târziu, ActiveWatch a glăsuit sibilinic împotriva violenței pe stradă, cu grijă, să nu jignească Antenele spunându-le pe nume. A recționat și Freedom House. Un membru CNA a propus o sancțiune pentru instigare. Nu va trece de Laura Georgescu, președinta CNA și protectoarea Antenelor.


Ce ne rămâne de făcut? Să ne decidem singuri, rațional, agenda profesională sub îndemnul ”Jurnaliști, lăsați-l pe Felix să se odihnească !”. Nu-l mai urmăriți pas cu pas, nu publicați zilnic meniul, scutiți publicul de colicii sau de aroganțele mogulului. Retrageți camerele de luat vederi din poarta pușcăriilor, nu-i preluați panseurile de pe blog, nu-i citați pe servanții lui anteniști care îl vor invoca cu frisonul dat de miile de Euro pe care i le datorează (vreo 700.000 Euro numai Gâdea), sau pe care încă le primesc ca salariu. Greșeala asta s-a făcut cu Năstase, Becali, lotul fotbaliștilor etc. N-o mai repetați! Lăsați-i, pe canicula asta, să zacă la răcoare! În schimb, urmăriți cu obstinație și rigoare cum face ANAF recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de Euro pe care securistul Voiculescu și complicii le-au luat din buzunarul României. Iar propagandiștilor din Antene care se dau jurnaliști, spuneți-le ”hai, plimbarea de aici!”. Din breaslă, adică.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu