luni, 11 august 2014

SUA au declanşat în Irak operaţiunea Sinjar


Gabriela Anghel





Preşedintele Barack Obama a pregătit americanii pentru o acţiune militară prelungită în cadrul operaţiunilor aeriene în nordul Irakului, pe care le-a autorizat pentru blocarea avansării jihadiştilor Statului Islamic care ameninţă Kurdistanul irakian şi pentru protejarea personalului american aflat la post în Erbil. Subliniind că nu se pune problema trimiterii de trupe americane în Irak, el a adăugat că a autorizat un „efort umanitar“ pentru ajutorarea zecilor de mii de civili fugiţi din calea teroriştilor şi refugiaţi în munţi, fără apă şi hrană. Paris, Londra şi Berlin s-au alăturat eforturilor umanitare.




În conferinţa săptămânală de presă de sâmbătă, pe peluza Casei Albe, în faţa elicopterului Marine One care aştepta să îl transporte pe preşedinte în concediul anual, Barack Obama a pronunţat un discurs de patru minute. El a declarat că loviturile aeriene pe care le-a autorizat joi în nordul Irakului au ca „primă prioritate” „protejarea personalului militar al SUA în regiune” şi a zecilor de mii de irakieni yazidi, refugiaţi pe muntele Sinjar din calea atrocităţilor jihadiştilor.

Decizia lui Obama reprezintă o problemă politică delicată pentru un preşedinte care a făcut campanie contra a ceea ce numea altădată un „război stupid” şi de mai multe ori a făcut presiuni asupra republicanilor să fixeze o dată limită pentru plecarea trupelor americane din câmpurile de luptă. Ultimele trupe americane au părăsit Irakul în decembrie 2011, dar Obama se regăseşte acum împovărat cu o nouă dar foarte diferită operaţiune militară în Irak, fără un final prevăzut.

Şeful Casei Albe a anunţat că SUA şi guvernul irakian „au întărit ajutorul militar” pentru forţele kurde care înfruntă combatanţii islamişti, dotaţi cu armament greu, dar a insistat că Administraţia sa nu va trimite trupe la sol în Irak, după un război de zece ani, impopular. „Am învăţat lecţia din incursiunea noastră îndelungată şi extrem de costisitoare din Irak” a mai adăugat Obama promiţând că „nu va permite SUA să fie atrase în luptă contra altui război”.

Obama a mai declarat că nu dă un calendar particular pentru loviturile aeriene şi eforturile umanitare în Irak, „pentru că, atunci când personalul şi instalaţiile americane sunt ameninţate, am datoria să asigur protecţia lor” şi loviturile aeriene vor continua cât va fi necesar. „Obiectivul nostru esenţial nu este doar asigurarea că americanii sunt protejaţi, dar şi să facem faţă situaţiei umanitare din Sinjar”, unde circa 100.000 de civili sunt ameninţaţi să moară deshidrataţi sau de mâna jihadiştilor. Suntem încredinţaţi că vom putea împiedica SI să urce pe munte şi să ucidă oamenii refugiaţi acolo”. Preşedintele american a făcut apel la un efort internaţional pentru a pune în funcţie „un soi de mecanism sau culoar se securitate pentru ca aceşti oameni să de poată deplasa”. SUA vor susţine Irakul, care trebuie să formeze un guvern de uniune naţională pentru a contracara militanţii sunniţi ai SI care ameninţă viitorul ţării.


Ajutoare paraşutate


Teroriştii sunniţi care au ocupat o parte a Irakului sunt extrem de brutali cu minorităţile religioase, au ucis oameni, au decapitat şi crucificat captivii în efortul de eradicare a necredincioşilor. Nordul Irakului este una din zonele cele mai diversificate din Orientul Mijlociu din punct de vedere demografic şi ocuparea oraşelor şi a localităţilor din regiunile capturate au determinat fuga oamenilor din calea lor, fiind ameninţaţi cu moartea dacă nu renunţă la propria religie. Majoritatea refugiaţilor de pe Sanjar sunt yazidi, membri unui grup religios, minoritar şi antic, aliaţi cu kurzii şi provin din localităţile din jurul muntelui.

Premierul britanic, David Cameron, preşedintele francez, François Hollande şi cancelarul german, Angela Merkel, au accepta să contribuie la efortul umanitar şi avioanele au lansat deja pe muntele Sinjar pachete cu hrană, apă şi alte ajutoare umanitare de strictă necesitate. Contra-amiralul american John Kirby a declarat că SUA au paraşutat în primele două zile 72 de pachete constituite din 36.000 de raţii alimentare şi 1.500 litri de apă.

În paralel, avioane de vânătoare şi drone efectuează raiduri contra forţelor djihadiste care înconjoară muntele Sinjar, au vizat două vehicule blindate de unde islamiştii trăgeau asupra civililor din apropierea muntelui, şi mai multe transportoare de trupe şi camioane cu arme. Serviciile americane au depistat militanţii SI care avansau pe o şosea principală spre Sinjar. După distrugerea încercuirii islamiştilor, următoarea etapă va fi mai complicată din punct de vedere logistic, urmând a fi asigurată o trecere sigură pentru refugiaţi, mulţi dorind să fugă în Siria.


Negocieri la Bagdad


La Bagdad au loc eforturi pentru numirea unui înlocuitor pentru premierul şiit Nouri Kamal al-Maliki, care refuză să părăsească puterea şi nu este capabil nici să unească ţara, nici să ofere o alternativă. Tensiunile sunt greu de depăşit şi o sesiune a Parlamentului prevăzută pentru duminică în vederea numirii unui nou premier a fost amânată. Obama a ţinut să anunţe autorităţile de la Bagdad că durata angajamentului american va depinde de rapiditatea cu care liderii irakieni vor putea forma un nou guvern de unitate naţională cu rol semnificativ pentru cele două principale grupuri minoritare din ţară, sunniţii şi kurzii.


Între timp, combatanţii sunniţi ai Statului Islamic îşi continuă extinderea controlului teritoriului şi au arătat intenţia de a acţiona strategic pentru controlul resurselor naturale. Au acaparat câmpuri petroliere, au luat ostatică aprovizionarea cu apă prin preluarea celui mai mare baraj de lângă Mossul şi au jefuit banca din acest oraş furând milioane de dolari şi tone de lingouri de aur. După ce au ocupat nordul Irakului şi estul Siriei, jihadiştii au început asaltul asupra Libanului şi au anunţat că următoarea ţintă va fi Arabia Saudită. Şi umbra SI planează şi asupra Africii.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu