Sunt cîteva mărturii care afirmă că Nicolae Ceaușescu ar fi fost mason. Ar fi fost initiat în 1966 la un an de la venirea sa la putere, în cadrul lojei Propaganda Due(P2) condusă de Licio Gelli venerabil al marii loji Italiene.
Licio Gelli
Cine era Licio Gelli. Om de afaceri italian, fost fascist, fugit in Argentina unde face avere, mason important, implicat în afaceri.
Licio Gelli Livretul de fascist 23 Mai 1941
Se leagă cu diverși generali, colonei, de politicieni. Printre ei, Juan Peron, care a ajuns și în România, vizită intermediată de Gelli. Se întoarce în Italia unde inițiază loja P2, o stuctură secretă, închisă, înăuntrul masoneriei oficiale italiene. Recrutează șefi de servicii secrete, șefi de mafie, generali, ierarhi ai bisericii catolice, politicieni, oameni de afaceri (printre ei un anume Silvio Berlusconi…).
Silvio Berlusconi tanar
Totul pare legal, o mînă de oameni dedicați frăției universale și unor chestiuni spirituale. Era de fapt o rețea subterană care cultiva interesele de afaceri ale membrilor săi prin toate mijloacele, delapidare, crimă, etc. și care viza o reformă a statului italian în direcția unei dictaturi. Cînd poliția a descins în mai multe locuințe a descoperit adevăratele planuri, liste cu membri, peste 1000, cei mai mulți aparținînd elitei militare, serviciilor secrete, afacerilor, mafiei, presei de dreapta, politicii. Fondurile lojei erau practic nelimitate. S-a trecut la arestări și procese.
De numele lui Gelli se leagă marele scandal al falimentului Băncii Ambrosiano, a Vaticanului, soldat cu delapidarea a multe milioane de dolari, cu moartea suspectă a directorul băncii, Roberto Calvi, găsit spînzurat sub un pod al Londrei. Un alt om de afaceri, Michele Sindona, care făcea transferul banilor de la Vatican spre Elveția, a murit otrăvit într-o închisoare din Italia înaintea depoziției sale la proces. Procesul lui Gelli &Co a avut un enorm răsunet. Loja a fost dizolvată în 1981 de o Comisie Parlamentară care a considerat că este o organizație subversivă care urmărește distrugerea statului italian. Tactica lojii P2 a fost corupția, cumpărarea presei, infiltrarea membrilor loji în structurile de vîrf politico/militare, colaborarea strînsă cu serviciile secrete, poliția și armata (mulți generali erau membri ai lojei). Premierul Arlando Forlani a fost silit să demisioneze în urma scandalului. Nu e singurul politician amestecat, alte nume grele – Giulio Andreotti și Betino Craxi, șefi de partide, amîndoi prăbușiți în timpul campaniei “mani pulite”. Atît despre Licio Gelli.
Două observații
- Ceaușescu era un comunist convins, deci adversar al masoneriei. Propaganda Due își propunea să combată ofensiva comunismului în Europa de vest și lupta mai ales să îi împiedice pe comuniștii italieni (al doilea partid ca mărime) să ajungă la putere. Asta face puțin probabil ca dictatorul român să fi fost atras in P2. Ceaușescu era un fanatic ideologic, un îndoctrinat. El nu putea ieși din tipare. Înțelegea doar ce învățase la Doftana, adică “Cursul scurt de leninism- stalinism “, sub îndrumarea unor agenți Komintern.
- Licio Gelli a avut relații de afaceri și a făcut politică cu regimul comunist de la București. A fost primit de mai multe ori de Ceaușescu și alți lideri ai PCR, (Pacepa, Doicaru, Pleșiță din zona Securității, Andrei, Burtică, Pungan, pentru relații internaționale și afaceri). Gelli venea destul de des în România, unul din fiefurile lui. Avea interese în confecții și textile mai ales. Bucureștiul îl folosea pentru legături cu oameni politici italieni, pentru a aranja vizite la nivel înalt, a tipări cărți semnate “Ceaușescu” și a publica în presă articole favorabile dictatorului român. Licio Gelli a venit în România și după 1989. Utima dată a fost în România, în 1996.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu