Sandu Alrox
Mihai Sadoveanu
Figura lui Sadoveanu e foarte controversată. Prezent în manualele de literatură cu cîteva dintre cărțile lui, a fost un personaj atipic. Cea mai comentată pozitie a sa s-a produs in 1944 octombrie, cînd a publicat un articol “Lumina vine de la răsărit”. Aici își arăta obediența față de Armata roșie. A fost o lovitură bine țintită care i-a asigurat o existență liniștită și îmbelșugată pînă la sfîrșitul vieții lui, în 1961. A trăit ca un clasic in viață, academician, onorat, decorat. Kremlinul nu a uitat serviciul din 1944 și l-au tipărit in tiraje uriașe, l-au răsplatit financiar pe măsură, i-au dat premiul Lenin pentru literatură.
A fost urmat de alți intelectuali și artiști care s-au vîndut ocupantului străin. Dar Sadoveanu a fost primul dintre ei. Textul publicat atunci avea o formulare masonică, ca si gestul lui de “ obiediență.“ Sadoveanu a fost mason. A fost inițiat în 1927, la Iași. Nu era singurul mason din cercul Vietii romanesti de la Iasi, mai erau Mihai Codreanu, Pastorel Teodoreanu etc.
Mihai Codreanu
Pastorel Teodoreanu
A suit repede ierarhia masonică datorită celebrității sale literare. În 1929 este deja grad 33 și membru al “Supremului consiliu de grad 33 si ultim al ritului scotian antic si acceptat in Romania.“ În 1930 Loja Nationala din România este recunoscută de către Marea Loja Unită a Angliei din care au pornit toate jojile masonie existente. Era recunoașterea activității masonice din România. Mare maestru era prințul George Valentin Bibescu nepot de domn, aviator de valoare.
George Valentin Bibescu
Sadoveanu a făcut totul să îl înlăture, pentru a se înscăuna el șef suprem. Ceea ce a și reușit cu prețul unor sciziuni, scandaluri care au marcat anii 30. Sadoveanu este dezavuat, chipul lui este ars in efigie. George Valentin Bibescu demisionează. Marea lojă Națională se destramă. O vreme coexistă două loji de rang național, fiecare invocînd pentru sine a fi singura legitimă.
Odată cu ridicarea extremei drepte, viața masonilor devine dificilă. Au loc atacuri, persecuții etc. Anul 1937 aduce trecerea în adormire a masoneriei de rit scotian, și tot în 1937 regele Carol interzice Francmasoneria română unită. În noul creat Front al Renașterii Naționale, partid unic, patronat de rege, la vîrf se regăsește și Mihail Sadoveanu, decis să nu rămînă în afara jocurilor. Mai fusese președintele Senatului și Camerei, director la Adevarul și Dimineața dizolvate de guvernul Goga/Cuza. Era așadar obișnuit să supraviețuiască în orice conjunctură.
În anii 40 masoneria a fost în adormire. S-a pus problema reînvierii după lovitura regală din august 1944. Sadoveanu a preferat să joace cartea rusească. Nu e mirare că a asistat impasibil la distrugerea lojilor masonice în anii 48-51 de către comuniști, și la arestare și închiderea în pușcării a multora dintre “frații” săi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu