joi, 21 aprilie 2016

K.G.B. (5)


Eric Frattini






PRESEDINTI



  – Cine a fost ales ca primul presedinte al KGB?

Ivan Alexandrovici Serov, care a condus KGB intre 1954 si 1958. Serov si-a inceput cariera in lumea informatiilor in NKVD. Ulterior, va fi numit primul presedinte al KGB, functie pe care a ocupat-o pana in l958, cand a fost sef al GRU, spionajul militar. Supravietuitor al pogromurilor staliniste, a fost scos din functie din GRU din cauza stranselor relatii cu tradatorul Oleg Penkovski. Serov era considerat de catre serviciile de spionaj occidentale ca un ,,calau brutal dar totusi nu entuziast". Ivan Alexandrovici Serov nu numai ca a supravietuit pogromurilor din anii treizeci dar a si fost transferat la NKVD pentru a fi indepartat de ele. Conform unor rapoarte; Serov insusi 1-a executat personal pe maresalul Uniunii Sovietice, Mihail Tucacevski, militarul cu cel mai inalt rang din cadrul pogromurilor din Armata Rosie. In anii patruzeci Serov a fost folosit pentru eliminarea inamicilor Statului, conducand trupele de calai ale grupurilor antisovietice din Estonia, Letonia si Lituania. Serov era cunoscut cu porecla ,,Macelarul de la Baltica". De asemenea, primul presedinte al KGB va deveni celebru datorita aparitiei numelui sau in ancheta despre asasinarea ofiterilor polonezi in padurea Katyn.



  – Ce alta porecla si-a castigat Serov ca sef a KGB?

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Seroj a servit in cadrul NKVD dar si ca subdirector al GRU. Aflat in acest post, a fost unul din conspiratorii care au vrut sa-1 rastoarne pe Lavrenti Beria dupa moartea luj Stalin din 1953. Dupa caderea lui Beria, Serov a fost numit subdirector al MVD iar anul urmator devenea primul sef al recent createi KGB. Impreuna cu ambasadorul Iuri Andropov, Serov a decis sa ia parte la torturarea si executarea tuturor liderilor Revoltei Ungare din 1956, fapt care i-a adus porecla de ,,Calaii Ungariei".



  – Ce a cauzat caderea lui Ivan Alexandrovici Serov?

In decembrie 1958 a fost numit sef al GRU si indepartat din KGB. In calitate de fost ofiter al NKDV si al Smersh, Serov avea in continuare un numar mare de dusmani in cadrul serviciilor de spionaj militar. Sub conducerea sa, coruptia a inceput sa infloreasca inauntrul GRU. In 1962, dupa dezertarea colonelului Oleg Penkovski in Occident, Serov a fost degradat si i s-au retras toate decoratiile. In acelasi an murea de infarct la varsta de 57 de ani.



  – De ce l-a demis Nikita Hrusciov pe Ivan Alexandrovici Serov din functia de sef al KGB?

Liderul sovietic il percepea pe Serov ca mult prea puternic si, pentru a mai reduce din ea, a decis sa-1 transfere la mai putin influentul GRU.



  – Cine la inlocuit pe Ivan Alexandrovici Serov in fruntea KGB?

Alexandr Nikolaievici Selepin, al doilea presedinte al KGB intre decembrie 1958 si noiembrie 1961. Istoric, expert in literatura rusa, Selepin a fost un lider razboinic in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din 1952 pana in 1958 a devenit seful tineretului comunist, Komsomolul. In 1954 l-a insotit pe Nikita Hrusciov in voiajul sau in China. Patru ani mai tarziu era numit presedinte al KGB de catre insusi Hrusciov in locul periculosului Serov. In timpul sau in fruntea KGB, Selepin a decis sa-i schimbe pe ofiterii KGB cu membri ai Partidului Comunist. Alexandr Nikolaievici Selepin a parasit KGB in 1961, cand a fost promovat secretar al Comitetului Central, pozitie din care Selepin a incercat sa mentina controlul asupra spionajului sovietic. Pentru aceasta, l-a plasat in postul de participant la lovitura impotriva lui Hrusciov. In conformitate cu unii observatori, Selepin dorea continuarea stalinismului prin controlul absolut al Statului asupra poporului si institutiile sale. Colegii sai din Presidium vedeau ambitia lui ca ceva periculos. In 1975 a avut loc caderea sa politica si din viata publica. 



  – Cine a fost cel de-al treilea presedinte al KGB?

Vladimir Efimovici Semichastni, presedinte al KGB din noiembrie 1961 pana in aprilie 1967. Protejat do catre predecesorul sau din functie, Alexandr Nikolaievici Selepin. Semichastni a cauzat serioase probleme KGB datorita unora din deciziile sale. De exemplu, a autorizat arestarea profesorului Universitatii Yale, Frederick Barghoorn, cand acesta vizita Moscova in octombrie 1963. Semichastni spera sa-1 schimbe pe profesorul de la Yale cu vreunul din spionii KGB arestati de catre FBJ in Statele Unite. Barghoorn era un prieten personal af presedintelui John Kennedy, astfel ca, intr-o conferinta de presa organizata la Casa Alba, insusi presedintele denuntat manevrele lui Vladimir Efimovici Semichastri, explicand ca profesorul nu fusese niciodata implicat in actiuni de spionaj. Sovieticii au fost umiliti iar Frederick Barghoorn a fost eliberat cu scuzele Guvernului de la Moscova. Apoi, Semichastni a participat, in octombrie 1964, la un act al carui scop era sa incheie cu conducerea, lui Nikita Hrusciov si sa sprijine ascensiunea lui Leonid Brejnev. Se pare ca acesta din urma intentiona sa-1 asasineze pe Hrusciov si pentru aceasta i-a incredintat misiunea lui Semichastni. Presedintele spionajului sovietic a refuzat sa implice KGB intr-un asemenea act. In final, pe 18 martie 1967, Semichastni a fost demis din functie de catre Brejnev.



  – Cine a condus, timp indelungat, puternicul Directorat Principal al KGB?

Vladimir Kriukov. A servit inclusiv si ca sef al Directoratului Principal al KGB sub Iuri Andropov si succesorii acestuia pana cand, in 1988, a fost numit presedinte al KGB. 



  – Ce presedinte al KGB a sprijinit lovitura de Slat impotriva lui Mihail Gorbaeiov?

Vladimir Kriukov, presedintele KGB, a fost unul dintre liderii care va sprijini lovitura de Stat impotriva presedintele al inca Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, din 21 august 1991. Ziua urmatoare si dupa infrangerea loviturii, Kriuciov a fost demis si inlocuit cu un reformist, Vadim Bakatin, care a devenit ultimul presedinte al KGB. Pe 24 octombrie din acelasi an, Gorbaciov a semnat dizolvarea KGB.



  – Ce presedinte al KGB a devenit liderul suprem al Uniunii Sovietice?

Iuri Vladimirovici Andropov, al patrulea presedinte ui KGB, intre 1967 si 1982. Fiul unui lucrator feroviar, Andropov a absolvit ingineria in 1936 iar la putin timp s-a alaturat Komsomol-ului. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a servit in calitate de comisar politic pe frontul finlandez. In 1951 este numit sef al Departamentului Politic al Comitetului Central.



  – Ce functie importanta ocupa Andropov in timpul revoltei ungare din 1956?

Era ambasador al Uniunii Sovietice in Budapesta inca din 1954. A fost chiar Andropov care a cerut interventia trupelor sovietice pentru a stinge rascoala ungara din 1956. Din cauza succesului neasteptat patriotilor din Ungaria si tentativei de secesiune a sistemului comunist, Iuri Andropov a fost devenit sef al Departamentului pentru Relatii al Comitetului Central cu Partidele Comuniste din strainatate. A ocupat aceasta functie intre 1957 si 1967.



  – In ce an a fost ales pentru a ocupa functia di presedinte al KGB?

In mai 1967, cu rangul de general de Armata. In aprilie 1973 este primul sef al securitatii Statului fiind membru al Politburo-ului din epoca lui Lavrenti Beria



  – Ce alta revolutie a ajutat sa inabuse in calitate de presedinte al KGB?

Rascoala din Ceholsovacia, cunoscuta drept ,,Prima vara de la Praga" din 1968 si care a dus la confruntarea dintre trupele sovietice si Guvernul lui Dubcek.



  – Pe ce a insistat Andropov in calitate de presedinte al KGB?

Pe restructurarea intregii organigrame a KGB crearea de noi nivele de disciplina; culegerea de date de spionaj mai sofisticate; cresterea utilizarii tehnologiei in operatiunile KGB si, in acelasi timp, utilizarea din ci in ce mai mare a agentilor pe teren.



  – Cand a parasit Andropov KGB?

In mai 1982, cand a fost ales secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist. Cand liderul sovietic Leonid Brejnev a murit in 1982, Andropov i-a urmat in calitate de lider suprem al Uniunii Sovietice. Conducerea lui Andropov a durat destul de putin. La trei luni dupa ce a fost ales pentru functie, pe 12 noiembrie 1982, a suferit o criza diabetica care i-a provocat o cadere a parametrilor medicali, trebuind sa fie conectat la un aparat. Andropov a facut ultima sa aparitie publica in august 1983, sase luni inainte de moartea sa, survenita pe 9 februarie 1984.



  – Ce presedinte al KGB a fost numit la scurt timp ministru al Afacerilor Interne (MVD)?

Vitali Vasilievici Fedorciuk, al cincilea presedinte al KGB intre mai 1982 si decembrie acelasi an. Fedorciuk si-a inceput cariera in cadrul spionajului in 1939 alaturandu-se NKVD. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, s-a inrolat in contrainformatii si in Smersh. Dupa terminarea razboiului, a continuat in cadrul NKVD-KGB dupa ce Smersh a fost desfiintat.



  – Ce posturi a ocupat anterior Vitali Vasilievici Fedorciuk in cadrul KGB?

In anii saizeci este numit sef al celui de-al Treilea Directorat, responsabil cu apararea informativa si securitatea interna in cadrul Fortelor Armate. In 1970 este numit sef al KGB din Ucraina. In mai 1982 il inlocuieste pe Andropov ca presedinte al KGB dar cand Andropov devine conducatorul URSS il numeste pe Fedorciuk ministru pentru Afacerile Interne. Neputinta si lipsa de popularitate a lui Fedorciuk l-a facut pe Mihail Gorbaciov sa-1 indeparteze din aparatul de securitate numindu-1 inspector general al Armatei, unde si-a incheiat cariera. Vitali Vasilievici Fedorciuk era calificat de catre subordonatii sai ca un arogant incapabil, preocupat mai mult de cariera sa decat de securitatea Statului.



  – Cine a condus KGB intre guvernarea Brejnev si Guvernul Gorbaciov?;

Victor Mihailovici Cebrikov, al saselea presedinte al - KGB, intre 1983 si 1988. General de Armata si membru,, al Politburo-ului, a fost unul din principalii protejati ati liderului sovietic Leonid Brejnev. Cebrikov era ofiter al KGB inca din 1950 in Dniepropetrovsk, orasul sau natal, iar in 1967 a fost transferat din ordinul lui Brejnev la cartierul general al KGB de la Moscova pentru a se ocupa de Directoratul pentru Personal. Intre 1968 si decembrie 1982 a fost vicepresedinte al KGB; iar din aprilie pana in decembrie 1982 a fost prim-vicepresedinte al KGB. La inceputurile lui 1983, a fost promovat de catre Andropov in functia de presedinte al KGB. In aprilie 1985 a devenit membru cu drept de vot all Politburo-ului. 



  – In timpul presedintiei lui Cebrikov, ce perioada; istorica a trait KGB?

Aceasta perioada este marcata de catre marile; schimbari care s-au inregistrat in tarile din Europa de Est in dorinta lor de a deveni independente de controlul Moscovei. In 1987 Cebrikov a calatorit la Havana pentru a incerca sa repare legaturile dintre KGB si Directia Generala de Informatii cubaneza.



  – Ce a cauzat caderea lui Victor Mihailovici Cebrikov din fruntea KGB?

Criticile continue la adresa intrarii capitalismului in Rusia socialista. Gorbaciov a ales sa il demita din functia de presedinte al KGB pe 1 octombrie 1988, numindu-1 sef al noii ,,Comisii a Comitetului Central pentru Legalitate Politica", care va permite intrarea pluri-partidismului in toata Federatia Rusa. Cebrikov murea in 1999 la varsta de 76 de ani.



  – Cine l-a inlocuit pe Victor Mihailovici Cebrikov in fruntea KGB?

Generalul colonel Vladimir Alexandrovici Kriucikov, devenind astfel al saptelea presedinte al KGB. Dupa un scurt stagiu in armata, Kriucikov a studiat Dreptul si, dupa absolvire, s-a alaturat Biroului Public de Procurori. Dupa un scurt stagiu in cadrul ambasadei Uniunii Sovietice din Budapesta, Kriucikov a fost numit responsabil al Departamentului Comitetului Central care se ocupa de relatiile cu celalalte partide comuniste din strainatate. A ocupat aceasta functie intre 1957 si 1967. Cand Andropov a devenit presedinte al KGB in 1967, Kriusov a fost ales sa conduca unul din deparlamentele sale. In 1978 era sef al unui Directorat al KGB cu rangul de general locotenent, devenind sef al KGB in 1988.



  – Care au fost principalele probleme ale lui Kriucikov in fruntea KGB?

In calitate de sef al KGB, Vladimir Alexandrovici Kriucikov a lansat o campanie de promovare a unei noi imagini a insusi KGB. Pe 18 august 1991 a luat parte la tentativa de lovitura de Stat impotriva presedintelui Gorbaciov, fiind arestat sub acuzatia de ,,tradare a patriei Mame". Kriucikov a fost inchis cu toate ca, in mod misterios, nu a fost niciodata judecat. Guvernul lui Boris Eltin l-a eliberat in 1993. Kriucikov s-a retras din lumea spionajului si din politica pentru a-si scrie memoriile.



  – Ce presedinte al KGB a definit insusi KGB ca un ,,Stat vicios inlauntrul altui Stat"?

Vadim Viktorovici Bakatin, al noualea presedinte a KGB. A fost numit presedinte al KGB dupa lovitura da Stat ratata impotriva lui Mihail Gorbaciov din august 1991. Bakatin provenea dintr-o familie destul de instarita din Siberia. A studiat la Institutul de Inginerio a Constructiilor din Novosibirsk, alaturandu-se Partdului Comunist in 1964. In 1988 a fost numit ministru de Interne, primind de la Gorbaciov misiunea de a curata KGB de ofiteri care se opuneau Glasnostuluist Perestroikai. Bakatin a inceput sa castige influenta in Partidul Comunist si in cadrul fortelor politiei nationale - militzia. In decembrie 1990, sectorul care era impotriva lui Gorbaciov a inceput sa il atace pe Bakatin pana cand a fost obligat sa demisioneze.



  – Ce functie a ocupat Bakatin in timpul lovituri de Stat impotriva lui Gorbaciov din 1991?

Cea de Consilier pentru Securitatea Nationala Bakatin s-a alaturat lui Evgheni Maximovici Primakov si altora pentru a calatori in Crimeea cu intentia de a evita ca Gorbaciov sa fie asasinat de catre rebeli. Dupa nereusita loviturii, Gorbaciov l-a numit pe Bakatin presedinte al KGB pentru a-1 inlocui pe Kriucikov, care facuse parte din conspiratia rebelilor.


va urma



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu