Mihail Zoscenko
Anul acesta, în primele zile ale primăverii, un oarecare Piotr Evseevici Gasilin s-a nimerit să asiste cu totul întîmplător la o adunare generală a locatarilor din casa unde sta el.
Fiind contabil-şef la o mare instituţie, foarte ocupat cu tot felul de rapoarte şi situaţii, Gasilin nu prea participa la astfel de şedinţe mărunte. Acum, căutîndu-l pe administrator, a dat pe la biroul administraţiei şi cum acolo tocmai se ţinea o şedinţă, curiozitatea l-a împins să rămînă, ca să vadă şi el ce vorbesc oamenii la asemenea şedinţe mici, care cuprind interesele unei singure case.
Se discuta chestiunea organizării terenului pentru copii din curtea casei.
Gasilin luă parte şi el la discuţiile aprinse în legătură cu numărul pomilor de pe terenul copiilor.
Părinte afectuos, Gasilin stărui să se planteze un număr minim de pomi, socotind că în felul acesta fiu-său, în vîrstă de nouă ani, va avea mai puţine şanse să cadă din pom.
În problema aceasta, însă, părerile lui Piotr Evseevici Gasilin se deosebeau de acelea ale majorităţii.
Trebuie spus că Gasilin era un om foarte nervos şi irascibil. Şapte ani s-a tratat cu raze ultraviolete la policlinică. Se pare însă că tratamentul acesta l-a ajutat prea puţin, pentru că la şedinţa cu pricina el s-a comportat într-un chip foarte agre-siv, pierzîndu-şi cu totul stăpînirea de sine.
Combătînd părerea unei persoane, el şi-a permis cîteva fraze tăioase la adresa ei.
Persoana în cauză, o femeie trecută de ani şi cu o înfăţişare modestă, a rămas calmă la aceste altercaţii, dar a observat în treacăt adresîndu-se asistenţei:
— Nu e de mirare că fiul unui părinte atît de nervos şi turbulent învaţă prost.
Fiul lui Piotr Evseevici, Nikita Gasilin, elev în clasa a cincea, învăţa într-adevăr cam prost. Aşa că observaţia acestei femei trecute de ani a atins anumite coarde sensibile ale inimii părinteşti. Gasilin a părăsit şedinţa şi la plecare şi-a permis o nouă ieşire, repetînd frazele înţepătoare la adresa acelei persoane.
Întors acasă, Gasilin i-a vorbit nevesti-si de cele întîmplate şi a descris în nuanţe violente înfăţişa-rea banală a acelei necunoscute.
Soţia l-a întrebat neliniştită:
— Cum o cheamă pe femeia aceea?
— Nu-i cunosc numele de familie — răspunse soţul — dar la şedinţă oamenii îi ziceau Sofia Pavlovna.
Soţia îşi plesni palmele şi zise:
— Eram sigură! Ai insultat-o pe profesoara băiatului nostru. Ea predă la ei în clasă limba ru-să. Ah, Piotr, Piotr, rău ai făcut că te-ai dus la această şedinţă fără să fi terminat tratamentul la policlinică!
Auzind una ca asta, Gasilin fu tare necăjit. Păşind nervos prin cameră, zise:
— Vai, ce penibil! Şi tocmai la limba rusă Nikita al nostru stă cam prost. Acuma cred că n-o să mai iasă din nota doi. Şi nici nu e exclus să rămînă repetent!
— Dar n-o să se răzbune ea pe băiat din pricina lipsei de tact a tatălui! obiectă soţia.
— Ah, draga mea — gemu soţul — în fiecare din noi zac rămăşiţele sumbre ale trecutului! Profesoara e o femeie în vîrstă, ceea ce înseamnă că rămăşiţele trecutului din conştiinţa ei acţio-nează mai activ decît la alţii. Nu, nici mie nu-mi vine să cred că o să încerce să se răfuiască cu mine pe spinarea copilului, clar o să aibă un resentiment faţă de el, şi eu, ca om, îi înţeleg foarte bine îndemnurile subconştientului.
După ce a stat de vorbă cu nevastă-sa, Gasilin i-a poruncit îndată lui fecioru-su să se apuce de lecţii şi cu toate că era tîrziu, l-a meditat vreme de două ore, stăruind îndeosebi asupra temei de la rusă.
În ziua următoare Gasilin l-a meditat iar pe bă-iat, ba chiar a renunţat să mai meargă la un prie-ten ca să facă o partidă de cărţi.
Toată săptămîna, zi de zi, Piotr Evseevici l-a supravegheat îndeaproape pe Nikita în timpul pregătirii temelor, ba încă l-a ajutat să-şi facă un scurt conspect la gramatică.
Dar toate aceste zile profesoara nu l-a scos pe băiat la lecţie, ba chiar, aşa cum spunea el, nici nu se uita în partea unde stă el. Acest din urmă amă-nunt l-a făcut pe bietul Gasilin să resimtă vechile crampe nervoase de la stomac. Avea impresia că profesoara nu se uită înadins la Nikita, pîndindu-l să-l prindă o dată nepregătit.
Iată de ce, cu toate durerile cumplite din stomac, Piotr Evseevici se ţinea în fiecare seară de capul băiatului, punîndu-l să-şi facă lecţiile cu o deosebită sîrguinţă şi conştiinciozitate.
În săptămîna următoare Nikita a adus doi de cinci la limba rusă. Gasilin a rămas perplex.
Dînd fuga la bucătărie, i-a spus nevesti-si, bîlbîindu-se:
— C-cum să interpretez această comportare ciudată a profesoarei?! Ce-ce vrea ea să-mi spună cu asta?
Soţia i-a răspuns, ridicînd din umeri:
— Pur şi simplu s-a arătat a fi mai corectă decît ţi-ai închipuit tu. Ea nu confundă sentimentele şi jignirile personale cu chestiunile obşteşti.
— N-nu, aicea-i altceva la mijloc! exclamă soţul, tulburat. Gîndeşte-te că blegul ăsta de Nikita n-a mai luat de cînd e el un cinci la rusă, şi acuma a căpătat dintr-o dată doi de cinci! P-poate i-a dat înadins cea mai mare notă, vrînd să se împace cu mine? Rămîne de văzut. Eu unul ştiu că n-am să fac primul pas.
După cîteva zile, Nikita a mai adus un cinci, pentru o poezie de Lermontov învăţată pe dinafa-ră. Şi atunci Piotr Evaseevici Gasilin, nemaipu-tîndu-se stăpîni, s-a dus acasă la profesoară şi i-a vorbit aşa:
— Stimată Sofia Pavlovna, mi-e ruşine s-o mărturisesc, dar eu eram încredinţat că după incidentul de la şedinţă, Nikita al meu n-o să mai iasă din doi-uri. Văd însă că n-a fost aşa, şi acum, copleşit de generozitatea dumneavoastră, am venit să vă strîng mîna.
Profesoara zise mînioasă:
— Dar cum v-aţi putut face o părere atît de proastă despre oameni şi mai ales despre un profesor sovietic? E, zău, nedemn de epoca noastră să ai asemenea concepţii arhaice!
Bietul Gasilin a bolborosit fîstîcit nişte fraze încîlcite, din care se putea deduce în parte că el încă n-a terminat tratamentul cu raze ultraviolete pe care-l urmează şi că de aceea nu se socoate încă răspunzător de toate gîndurile sale rostite cu glas tare.
Dar apoi, biruindu-şi jena, zise lămurit:
— Vă rog să mă scuzaţi, dar cinciurile astea mi-au răsturnat toate vechile concepţii despre oa-meni. Am fost mirat ca niciodată în viaţă.
Sofia Pavlovna, gîndindu-se la ale sale, zise:
— Eu însăşi m-am mirat că fiul dumneavoastră a devenit fruntaş la învăţătură. Spune-ţi-mi, ce s-a întîmplat cu el?
Gasilin răspunse emoţionat:
— Păi acuma, dragă Sofia Pavlovna, îl meditez eu în fiecare zi.
— O — exclamă profesoara — cele ce spuneţi dumneavoastră întăresc aşa de bine concluziile mele! Am observat de mult că acei copii pe care părinţii îi supraveghează cît de cît învaţă mult mai bine.
Şi adresîndu-i lui Gasilin un zîmbet, Sofia Pavlovna adăugă:
— Veţi face bine să-l meditaţi şi de-acum înainte în fiecare zi pe fiul dumneavoastră. Să fie asta răzbunarea mea pentru gîndurile şi cuvintele nesocotite pe care le-aţi rostit atunci.
După care au rîs amîndoi înveseliţi şi s-au despărţit aproape prieteni.
va urma
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu