Locotenent-comandor ing. Cosmin OCHEŞEL
Interviu cu Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor din SUA.
Cosmin Ocheşel:
- Aplicarea deciziilor luate la Summitul NATO pentru regiunea Mării Negre a dus la creşterea numărului de exerciţii în comun desfăşurate de navele româneşti şi americane. Cum apreciaţi acest lucru?
Mac Thornberry:
- Eu cred că este un lucru bun. În acest fel vom executa mai multe exerciţii militare comune terestre, aeriene cât şi navale.
Uitându-ne puţin în urmă putem observa că mai toate statele nu au participat la suficiente exerciţii din anii 90 până acum, dar în prezent, experienţa unui conflict în regiune ne-a reamintit tuturor din alianţă că trebuie să desfăşuram exerciţii mai complexe să ne revizuim capabilităţile, să facem ceea ce este necesar să îmbunătăţim infrastructura, aceste lucruri trebuie făcute acum.
Mac Thornberry
Cosmin Ocheşel:
- Forţele Navale ale SUA participă la Operaţia ATLANTIC RESOLVE, extinsă şi în Marea Neagră. Ce anume presupune această operaţie maritimă? Consideraţi posibilă, pe viitor, creşterea numărului de nave americane în bazinul Mării Negre?
Mac Thornberry:
- De mulţi ani există un tratat care reglementează durata prezenţei navelor din marinele militare ale altor state în Marea Neagră şi noi suntem foarte atenţi să nu încălcăm acest tratat, iar Turcia are rolul de a monitoriza accesul în Marea Neagră aşa că noi vom continua să respectăm tratatul. Păstarea unor forţe americane în Marea Neagră va continua pe timpul derulării unor exerciţii comune cu forţele navale române sau ale altor state şi cu siguranţă dorim să folosim acest lucru, în mod special odată cu agresiunea Rusiei din Crimeea şi a acţiunilor din Marea Neagră care povoacă îngrijorări în cea mai mare parte a lumii. Aşadar se va acorda o atenţie mãrită atât din partea SUA, cât şi a NATO, dar şi a altor state.
Cosmin Ocheşel:
- Care consideraţi că sunt pericolele şi provocările pentru zona Mării Negre pentru următoarea perioadă?
Mac Thornberry:
- Cu siguranţă există temeri la viitoarele mişcări ale Rusiei, dacă vor vrea să interzică accesul Ucrainei la Marea Neagră, să ia o anumită atitudine referitoare la Moldova, nu avem de unde să ştim. Poate vor aduce mai multe facilităţi militare în Crimeea ceea ce ar crea un pericol pentru întreaga regiune. De aceea, zic că vor creşte temerile multor state asupra a ceea ce se întâmplă în Marea Neagră şi tot mai multă atenţie se va concentra asupra acestei zone şi din partea NATO. Noi vrem ca regiunea Mării Negre, cât şi Europa să fie zone stabile, în pace, dar de asemenea, un loc unde toată lumea să respecte graniţele naţionale, cât şi deciziile luate de guvernele fiecărui stat. Acesta este unul din motivele pentru care mişcările Rusiei aduc o ameninţare nu numai pentru Ucraina şi pentru această zonã, dar şi pentru ţãrile din întreaga lume.
Cosmin Ocheşel:
- Militarii americani şi cei români se antrenează în comun şi acţionează în teatre de operaţii, sub flamura NATO sau a coaliţiei. Cum apreciaţi nivelul de instruire al militarilor români?
Mac Thornberry:
- Militarii români sunt parteneri de nãdejde pentru noi în Afganistan. Unul dintre membrii delegaţiei pe care o conduc a fost infanterist marin care a luptat în Afganistan alături de militari români. Am auzit numai lucruri frumoase de la el referitoare la pregătirea militarilor români pe parcursul acestei vizite. Acesta e un bun moment pentru a exprima conducătorilor militari români aprecierea pentru instruirea soldaţilor români. Ceea ce este important este că am putut crea o istorie împreună şi această pregătire pe care o facem în comun ne ajută să fim mai bine pregătiţi să executăm exerciţii comune sau să luptăm împreună. Cred că această colaborare între statele noastre, ca membri ai NATO, devine mai puternică.
Cosmin Ocheşel:
- Ce rol şi ce responsabilităţi are comitetul pe care îl conduceţi în domeniul militar?
Mac Thornberry:
- Rolul Comitetului pe care îl conduc este de a viza Departamentul Apărării al SUA. Parte din datoria noastrã este să autorizăm câţi bani vor fi cheltuiţi pentru scopurile noastre militare şi a regulilor ce conduc acţiunile militare. Congresul, respectând Constituţia, este responsabil să plătească pentru acţiunile militare, dar preşedintele ţării este comandantul şi şeful care decide ce acţiuni militare se vor desfăşura. Aşadar avem o responsbilitate foarte mare şi tratăm munca noastră foarte serios. Noi mergem în diverse ţãri, cum este şi România, vedem facilităţile militare, vorbim cu partenerii noştri şi îi ajutăm să fie mai bine pregătiţi pentru a şti ce decizii trebuie luate în prezent şi în anii care vor urma.
Cosmin Ocheşel:
- Domnule preşedinte, aţi afirmat că cea mai importantă îndatorire a guvenului federal american este de a proteja ţara dumneavoastră. Importanţa protejãrii aliaţilor este aceeaşi în sensul asigurării stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre?
Mac Thornberry:
- Da, prima îndatorire a guvernului federal în Statele Unite, cât şi în majoritatea ţărilor este de a asigura securitatea naţionalã.
De la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial avem această organizare a NATO consimţind să lucrăm împreună pentru a ajuta să asigurăm securitatea naţională a tuturor statelor membre.
Este foarte important pentru noi. Aşa cum am menţionat, poate toţi aliaţii am neglijat puţin aspectul unei ameninţări venite din est. Acum suntem foarte atenţi. Preşedintele Putin a observat acest lucru, iar acum securitatea în aceastã zonă nu trebuie neglijată. În momentul de faţă facem paşi pentru a întări alianţa Nord-Atlantică atât ca infrastructurã, ca nivel de instruire şi antrenare, cât şi ca relaţii între ţări din cadrul NATO, aşa cum sunt Statele Unite şi România.
Cosmin Ocheşel:
- În acest an se împlinesc 155 de ani de la înfiinţarea Marinei Române moderne. Ce mesaj aţi dori să transmiteţi marinarilor militari?
Mac Thornberry:
- O aniversare fericită. Vrem să exprimăm încă o dată mulţumiri pentru contribuţia pe care o au Forţele Navale Române în cadrul NATO, pentru asigurarea securităţii, acesta fiind un deziderat comun. Suntem nerăbdători să continuăm să lucrăm împreună pentru o regiune a securităţii şi stabilităţii aşa cum vorbeam, precum şi pentru respectarea graniţelor fiecãrui stat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu