duminică, 8 septembrie 2013
Interviu Lindsay Moran - Adrian Novac (2)
Lindsay Moran, fosta "cartita" CIA in Europa de Est: Mi-ar fi placut sa fac parte din echipa care i-a prins pe spionii rusi!
Si-a dorit de mica sa ajunga spion. Urmarea filme cu James Bond, citea "Harriet the Spy" si-si spiona vecinii, comunicand cu prietenii printr-un cod secret. Mai tarziu, a fost recrutata de CIA si a trecut prin antrenamentul dur de la "Ferma": masini izbite de ziduri la 100 de km/h, salturi cu parasuta, interogatorii epuizante, exercitii paramilitare. A fost trimisa apoi in Europa de Est, unde a spionat pentru CIA sub acoperirea de diplomat american. De ce rusii continua sa spioneze America, cat de mare e riscul unui nou Razboi Rece si cum a reusit FBI-ul sa prinda cea mai mare retea de agenti ai Moscovei - sunt intrebari la care fosta "cartita" CIA Lindsay Moran a raspuns intr-un interviu pentru Adrian Novac.
Adrian Novac:
Care sunt cei mai prolifici spioni ce activeaza in SUA? Rusii, chinezii, agentii Al-Qaeda?
Lindsay Moran:
Nu stiu. Imi imaginez (si sper) sa fie rusii si chinezii.
Adrian Novac:
Arestarea Annei Chapman, femeia considerata "femeia fatala", a redeschis discutia despre modul in care sovieticii/rusii au antrenat femei frumoase pentru a atrage si seduce americani bogati si puternici. Este arta seductiei inca importanta in lumea spionajului?
Lindsay Moran:
Atunci cand incerci sa cultivi contacte externe, te ajuta sa fii o persoana atragatoare - indiferent daca esti barbat sau femeie. CIA are o politica explicita care interzice ofiterilor sa aiba legaturi amoroase cu agentii lor. Este un lucru intelept... dar care nu e respectat intotdeauna.
Adrian Novac:
Ai fost spioana cativa ani. E viata de spion una aventuroasa?
Lindsay Moran:
Hm, nu. Trebuie sa-mi cititi cartea pentru a vedea!
Adrian Novac:
Crezi ca lucrurile s-au schimbat in lumea spionajului dupa sfarsitul Razboiului Rece?
Lindsay Moran:
Da, inainte exista un anumit cod de conduita, ca sa-l numesc asa: spion contra spion. Razboiul impotriva terorismului a facut spionajul un joc mult mai periculos si mai letal.
Adrian Novac:
Fosti si actuali oficiali americani s-au plans ca, in ultimii cinci ani, bugetele si personalul serviciilor de contrainformatii au fost taiate iar capacitatile de prindere a spionilor au fost reduse, atat in interiorul FBI cat si al altor agentii. In acelasi timp, adversarii SUA si-au extins operatiunile de spionaj impotriva Americii. Ce trebuie schimbat in asa fel incat America sa lupte asa cum trebuie impotriva spionajului strain?
Lindsay Moran:
Nu sunt de acord cu aceste opinii. Personal, cred ca tinta noastra s-a modificat in mod corect si rezonabil: ne concentram mai mult, desi nu in intregime, pe contraterorism. Aceasta a devenit prioritatea noastra, si ea a luat locul "vanatorii de spioni" din tari care ne sunt si carora le suntem loiale.
Nu spun ca ar trebui sa renuntam sa incercam sa mai prindem spioni. Dar nu vad niciun fel de problema ca mai multe resurse sa fie alocate eliminarii si contracararii teroristilor.
Adrian Novac:
Un comentator german scria recent: "Agitatia pe care Guvernul american a creat-o despre reteaua de spioni e ipocrita. La urma urmei, este departe de a fi o surpriza ca Rusia isi trimite agentii in SUA. Si ar fi o mare surpriza daca n-ar exista spioni americani la Moscova". E obligatoriu pentru o tara sa spioneze? E spionajul un rau necesar?
Lindsay Moran:
Nu l-as considera un rau necesar cat mai degraba o tactica redutabila. Vor exista mereu spioni, asa cum ar trebui mereu sa existe.
Ca sa fiu sincera, Guvernul SUA nici nu a facut agitatie prea mare! A fost o poveste mult mai importanta pentru media si publicul din America, care au gasit cazul reconfortant si interesant comparativ cu amenintarea terorismului.
Adrian Novac:
Ai putea sa ne spui de ce spioneaza oamenii? Pentru mai multa putere, sa se simta recunoscuti si importanti sau pentru ca, pur si simplu, spionajul pare o treaba simpla?
Lindsay Moran:
Oamenii spioneaza pentru mai multe motive: unora le place sa se simta importanti, unii au motivatii ideologice iar multi o fac doar pentru bani.
Poveste cu spioni, femei frumoase si fostul Razboi Rece
La sfarsitul lunii iunie, o veste a socat America si a readus in memorie perioada Razboiului Rece. Justitia americana a anuntat ca a destructurat o retea de spionaj in favoarea Rusiei si a arestat zece persoane instruite de SVR (Sluzhba Vneshney Razvedki), principala agentie de spionaj de la Moscova, pentru a se infiltra in cercurile politice americane, cu scopul de a furniza informatii secrete.
Dupa zece ani de anchete, mii de ore de supraveghere si operatiuni de urmarire desprinse din filmele si romanele de spionaj, agentii FBI au arestat 10 persoane pe teritoriul american, in timp ce o alta este retinuta in Cipru. Ulterior, autoritatile americane mai aresteaza un suspect.
Dupa doar cateva zile de interogari in SUA, spionii Moscovei au fost schimbati la Viena cu patru fosti agenti rusi ce lucrasera pentru Occident, iar povestea, ce parea ca va ameninta relatiile tot mai prietenesti dintre SUA si Rusia, e pe cale sa fie data uitarii.
Schimbul de spioni nu pare insa sa fie ultimul capitol al acestei povesti cu agenti rusi ce pozeaza in cetateni respectabili din suburbiile metropolelor americane, cu femei fatale seducand yankei bogati pentru a afla secrete si cu operatiuni de spionaj desfasurate cu ajutorul unui arsenal specific filmelor cu James Bond.
Ziaristi de pe ambele maluri ale Atlanticului au inceput sa scoata la iveala detaliile povestii cu spioni, unul mai surprinzator decat celalalt. Se afla astfel ca cei arestati de americani sunt acuzati nu doar ca sunt agenti sub acoperire, ci sunt invinuiti si de spalare de bani, de falsificare de documente sau folosirea de nume false. Presa il citeaza pe Boris Korczak (un fost agent dublu care a lucrat pentru CIA, spionandu-i pe cei din KGB din 1973 pana in 1980), care vorbeste despre faptul ca "Uniunea Sovietica a avut un numar de scoli care au invatat femei frumoase sa atraga si sa satisfaca, sexual si intelectual, americani puternici si bogati. Unele din aceste scoli se afla in orase mici, aflate in partea sudica a Rusiei. Niciuna din aceste localitati nu apare pe harta si ele sunt replici fidele ale unor suburbii americane. Cei care se pregatesc aici cumpara marfuri de la 7-Eleven, mananca hamburgheri la McDonald's, urmaresc televiziuni americane si merg la cinematografe americane, primesc in fiecare dimineata ziare americane si vorbesc numai limba engleza".
Una dintre femeile arestate, Anna Chapman, este fiica unui fost agent KGB, iar presa internationala se grabeste sa o numeasca "noua Mata Hari". Doi fosti agenti de informatii declara pentru ziarele americane ca in America se afla in prezent mai multi spioni rusi decat au fost vreodata de-a lungul istoriei. "Atmosfera actuala in SUA este aceea ca traim o poveste de dragoste cu Rusia, ca Razboiul Rece s-a terminat. Dar in prezent se afla aici mai mult spioni rusi decat in timpul Razboiului Rece", a afirmat Eugene Poteat, un fost agent CIA care a activat in perioada 1960-1990.
SFARSIT
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu