marți, 3 septembrie 2013

Oameni celebrii - BUDDHA





BUDDHA, pe numele sau real - Siddhartha, a trait intre anii 567-486 i.Hr. si a creat o doctrina orala, care propune o modalitate de eliberare la indemana oricui: trezirea.

In lume totul este suferinta, a carei origine este dorinta; eliminarea dorintei conduce la anularea suferintei; atunci omul este pregatit sa se salveze de la conditia sa muritoare, urmand pe calea de mijloc, adica evoluand de la existenta rationala spre cea contemplativa, dincolo de care se afla nirvana (beatitudinea, domolirea, lumea de dincolo de realitate).

Buddha a ramas in constiinta colectiva, deoarece este singurul intemeietor al unei religii, care nu s-a declarat trimisul lui Dumnezeu si care respinge ideea unui zeu suprem. El se autodenumeste iluminatul (buddha) si descopera singur sensul vietii.

Intreaga esenta a budismului este exprimata in legenda despre iluminarea lui

Siddhartha: fiinta astrala a viitorului Buddha, dupa ce a trait experienta a numeroase reincarnari, intelege ca in urmatoarea sa coborare profana va trai experienta trezirii. Isi alege locul si timpul in care sa se reincarneze, ca fiu al regelui Sudhhodana si al reginei Maya (nume care inseamna iluzie). Prevenit de astrologi ca printul va deveni Buddha pentru ca va cunoaste batranetea, bolile, moartea si ascetismul, regele isi inchide fiul intr-un palat al placerilor. Dar inevitabilul se produce; printul Siddhartha, dupa ce a cunoscut toate bucuriile marunte ale vietii, afla si de existenta nenorocirilor si pleaca in lume, unde invata ascetismul de la diferiti maestri. Eliberat de toate dorintele lumesti, el se asaza sub un smochin si se gandeste la nirvana, la izbavire si la sensul vietii. In acest timp, este atacat de Mara (demonul intunericului), dar loviturile demonului nu ajung la el, caci ascetul este eliberat de existenta omeneasca: el sta neclintit, in pozitia specifica meditatiei budiste, si intre el si lume se ridica o pavaza. Inainte de apusul soarelui, Mara este infrant, iar Siddhartha isi continua meditatia si drumul spre nirvana de-a lungul intregii nopti. In zorii zilei el a devenit Buddha (a ajuns in nirvana).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu