CRISTIAN CAMPEANU
N-a trecut decât o zi de la anexarea Crimeii de către Rusia prin forţă şi, în pofida asigurărilor date de Putin că ucrainenii nu au de ce să se teamă şi că Crimeea va fi o provincie tri-naţională – rusă, ucraineană şi tătară –, ruşii au început deja să-şi însuşească bunurile şi proprietăţile ucrainenilor prin forţă.
În acelaşi timp, în pofida ar-mistiţiului convenit până vineri, „forţele pro-ruse”, în realitate GRU, au trecut la evacuarea forţată a bazelor militare ucrainene din peninsulă. Slăbiciunea militară a Ucrainei şi acţiunile agresive ale Moscovei vor avea drept efect resuscitarea NATO ca principală organizaţie de securitate europeană. Denis Hramov, ministru adjunct al Resurselor Naturale şi Mediului, a declarat ieri pentru RIA Novosti că Rusia ar putea restrânge activitatea companiilor străine de explorare a gazelor naturale şi petrolului în largul coastelor Crimeii pentru că, potrivit legii federale, numai companiile ruse majoritar de stat au dreptul să exploreze rezervele considerate „de importanţă federală”.
Altfel spus, cu o singură mişcare – declararea rezervelor din largul Crimeii ca fiind de importanţă federală, consorţiul format din Exxon Mobil, Shell, OMV Petrom şi Nadra Ukrainy poate să-şi ia adio de la perimetrul Skifska, unde era dispus să investească doar pentru început 735 milioane de dolari. Acum există un singur stăpân în zonă, şi acela este Gazprom. Potrivit Financial Times, Gazprom va prelua controlul asupra unui alt perimetru care fusese încredinţat companiilor italiană ENI şi franceză EDF, precum şi asupra companiilor Cernomornaftogaz, care extrage petrol şi gaze din Marea Neagră şi Feodosia Oil Products Supply Co, care administra unul din cele mai importante terminaluri de produse petroliere al Ucrainei. Este posibil ca marii producători occidentali să rămână interesaţi de investiţii, dar de acum vor trebui să negocieze cu Gazprom, mulţumindu-se cu o felie mai mică. Alte active confiscate de ruşi sunt hotelurile şi sanatoriile din staţiunile de la Marea Neagră care aparţineau guvernului de la Kiev sau sindicatelor ucrainene. Ucrainenii au protestat, iar ministrul Justiţiei de la Kiev a ameninţat că va da Rusia în judecată pentru despăgubiri.
Jaful rusesc nu se rezumă însă numai la proprietatea publică a guvernului ucrainean, ci s-a extins şi la proprietatea privată. Financial Times relatează că bărbaţi mascaţi şi înarmaţi până în dinţi au luat cu asalt reprezentanţa auto pentru Huyndai şi Subaru, pe care au ocupat-o fără nici o explicaţie. Salonul auto aparţinea unui colaborator apropiat al lui Petr Poroşenko, unul dintre oligarhii ucraineni apropiaţi de actuala putere de la Kiev. Dar nu numai proprietăţile oligarhilor sunt vizate. Potrivit cotidianului britanic, etnicii ucraineni din Crimeea au început să părăsească peninsula pentru că nimeni nu le protejează bunurile şi proprietăţile. În pofida garanţiilor oferite de „guvernul” de la Simferopol, nimeni nu împiedică forţele ruseşti să ocupe prin forţă orice clădire sau teren pe care le doresc. Şi toate acestea sub privirile umilite ale militarilor ucraineni care au început ieri să părăsească Crimeea cu coada între picioare.
O armată inutilă
Deşi militarii ucraineni s-au abţinut de la orice confruntare, ieri ei au fost obligaţi de „forţele de autoapărare” şi de celebrele trupe misterioase ale lui Putin cu uniforme nemarcate să părăsească într-o manieră umilitoare bazele din Crimeea. În cursul dimineţii, aproximativ 200 dintre ei au luat cu asalt baza navală ucraineană de la Sevastopol şi i-au forţat pe militarii ucraineni să plece. Majoritatea s-au supus fără să opună rezistenţă împotriva unui ordin explicit, primit de la prim-ministrul Iaţeniuk, că pot face uz de arme pentru autoapărare emis după uciderea unui militar ucrainean, în ajun, la Simferopol. Pentru ca umilirea ucrainenilor să fie completă, Itar-Tass a relatat că Sergei Gaiduk, comandantul bazei navale ucrainene, ar fi fost arestat la cererea Procuraturii din Sevastopol, sub acuzaţia că ar fi emis un ordin să se tragă în populaţia civilă. Între timp, bazele navale de rachete sunt sub paza strictă a unor militari care au declarat pentru BBC că aparţin serviciului de informaţii militare, GRU. Cum se explică această reacţie slabă a ucrainenilor?
Roger McDermott, analist militar la Jamestown Foundation, susţine, după ce a discutat cu militari şi experţi de la Moscova, că înainte de a declanşa operaţiunile de anexare ruşii au ajuns la concluzia că riscul unei reacţii militare din partea ucrainenilor este extrem de redus, apropiat de zero chiar. În pofida înzestrării sale în materie de avioane şi elicoptere de luptă, blindate şi artilerie, armata ucraineană nu are nici un fel de pregătire de luptă, neefectuând nici un fel de exerciţii militare semnificative de 23 de ani, de la dobândirea independenţei, nici un fel de forţe pregătite pentru reacţie rapidă şi nici planuri de apărare modernizate. Din acest punct de vedere, ruşii au apreciat tot timpul că toate informaţiile venite de la Kiev privind mobilizarea suplimentară a forţelor armate sau formarea gărzii naţionale nu sunt decât blufuri şi au continuat cu planurile de anexare.
Realitatea din teren le-a dat dreptate şi faptul că armata ucraineană se bazează pe recruţi a demonstrat că militarii ucraineni sunt foarte puţin dispuşi să lupte, mai ales împotriva ruşilor. Astfel se explică scenele umilitoare de ieri. Mai mult, McDermott atrage atenţia că ruşii ştiu foarte bine că majoritatea bazelor militare ucrainene sunt concentrate în Vestul ţării, fiind moştenite de pe vremea URSS, când principalul pericol venea din Vest. Asta lasă estul şi sudul Ucrainei vulnerabile pentru acţiuni militare ruse şi, potrivit lui McDermott, Rusia este convinsă că nu are nevoie de o forţă militară mobilă şi bine antrenată mai mare de 8000 de oameni pentru o acţiune de succes în Ucraina continentală. Ceea ce înseamnă că armata ucraineană este inutilă.
Revirimentul NATO
După vizita la Varşovia, vicepreşedintele american Joe Biden s-a aflat ieri la Vilnius, unde a dat asigurări ferme că „eu şi preşedintele Obama considerăm Articolul 5 al Tratatului NATO (articolul „muschetarilor”, „toţi pentru unul, unul pentru toţi”) drept un angajament absolut solemn pe care îl vom onora”. Aceste asigurări că Statele Unite sunt gata să apere orice aliat supus unei agresiuni vin să întărească angajamentele de apărare comună luate în urmă cu 66 de ani la formarea NATO, o alianţă militară pe care mulţi o considerau anacronică şi pe care Putin o dorea înlocuită cu un angajament de securitate nou din care americanii să lipsească. Anexarea Crimeii „este providenţială pentru NATO”, a declarat Nick Witney expert al European Council on Foreign Relations pentru Washington Post.
O dată cu agresiunea rusă din Ucraina, NATO îşi redescoperă scopul pentru care a fost formată: apărarea Occidentului de agresiunea venită din Est. Întrebarea este cum va răspunde Alianţa acestor ameninţări noi. Potrivit experţilor citaţi de cotidianul american, este necesară o reafirmare a angajamentului Statelor Unite pentru securitatea Europei, un lucru care deja se întâmplă. În plus, aşa cum a declarat marţi secretarul general Anders Fogh Rasmussen la Washington, ţările europene vor trebui să înceapă să aloce sume mai mari apărării. O strategie comună în privinţa sancţiunilor şi măsurilor economice de izolare a Rusiei va fi discutată săptămâna viitoare la Summitul G7 de la Haga, dar o revizuire masivă a conceptului de apărare care să ţină seama de noile realităţi din estul Europei va fi realizată în septembrie, la Summitul NATO din Ţara Galilor. Un lucru este clar. Epoca multilateralismului a trecut şi cel mai rău coşmar al lui Putin – o NATO puternică la graniţele Rusiei – este pe cale să devină realitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu