joi, 14 iulie 2016

K.G.B. (17)


Eric Frattini









  – Ce era pentru KGB un ,,container"?

Konteyner. Un depozit special adaptat pentru transferul de documente de la un agent la altul sau pentru depozitarea de documente pentru ca sa le preia un curier.



  – Ce calitati trebuia sa aiba un agent KGB ca sa fie recrutat?

Caracteristici fizice. Aptitudini pentru munca, pentru relationarea cu alte persoane, etc.
Procese psihologice. Memorie, retentiva, putere de convingere, etc.
Statut psihologic. Energie, excitabilitate, precautie, etc.
Calitati psihologice. Capacitate de reactie, caractoi', temperament, stil de conducere convingator, otd,
Experienta de viata si profesionala. Cunostinte, experienta, obiceiuri, traditii, etc.



  – Ce era cunoscut in KGB ca ,,agent de amplasare"?

Erau acei agenti al departamentului de spionaj extern ai KGB care trebuiau sa fie in permanenta pregatiti sa fie amplasati in orice tara-obiectiv. Agentii de amplasare trebuiau sa fie in permanentii in contact cu un ofiter de operatii din aria unde trebuiau sa realizeze activitati de contraspionaj. Agentii de amplasare puteau proveni din departamente sau directorate diferite ale KGB.? Agentii de amplasare puteau fi folositi de orice agentie de spionaj a Uniunii Sovietice si sa fie folositi la operatiuni de spionaj sau contraspionaj, cu conditia sa fi fost aprobate inainte de seful de operatiuni ai agentilor de amplasare.


DEPARTAMENTE SI SISTEME


  – In cate directorate era impartit KGB?

In noua directorate. Primul Directorat (Operatiuni Kxterne), al Doilea Directorat (Controlul Politic Intern), al Treilea Directorat (Controlul Politic al Fortelor Armate), al Cincilea Directorat (Dizidenta Politica), al Saptelea Directorat (Supravegherea electronica a cetatenilor sovietici, a studentilor, militarilor si diplomatilor), al Optulea Directorat (Securitatea in comunicatii, criptografie si coduri), al Noualea Directorat (Escortele pentru membrii Partidului si familiile lor), al Saisprezecelea Directorat (intretinerea si securitatea comunicatiilor agentiilor guvernamentale ale Uniunii Sovietice), Directoratul Fortelor Frontaliere (insarcinate cu protectia frontierelor Uniunii Sovietice pe pamant si pe mare).



  – Care erau atributiile Primului Directorat?

Era responsabil de toate operatiunile de informatii si activitatile de spionaj din strainatate. La randul sau, era impartit in departamente cum ar fi antrenarea agentilor sub acoperire, analiza informatiilor si departamente care acopereau arii geografice concrete. In acest directorat erau inclusi Spetsnaz, un grup creat in 1981 pentru a realiza recunoasteri in strainatate, sabotaje si misiuni de securitate. In practica, aceasta unitate a realizat misiuni doar in interiorul URSS, in principal actiuni de securitate interna.



  – Care erau atributiile celui de-al Doilea Directorat?

Era responsabil cu controlul politic intern al cetatenilor



  – Care erau atributiile celui de-al Treilea Directorat?

Era responsabil de controlul politic si contraspionajul din interiorul Fortelor Armate. Acest directorat era impartit in douasprezece departamente, toate fiind relationate cu teme militare, inclusiv formarea paramilitarilor care urmau sa fie utilizati de catre Guvernul sovietic. Membrii acestui directorat se aflau in intreaga retea militara sovietica, in fiecare companie, in fiecaro batalion, in fiecare district militar, in fiecare grup naval, Acestia informau direct cartierul general al KGB si nu Ministerul de Aparare sau GRU (serviciul secret militar).



  – Care erau atributiile celui de-al Cincilea Directorat?

Era responsabil cu securitatea interna. Creat in 1969 pentru a combate dizidenta politica, au realizat cateva din activitatile celui de-al Doilea Directorat. De exemplu, cel de-al Cincilea Directorat se ocupa de departamente operative cum ar fi dizidentii religiosi, minoritati nationale, spionajul in interiorul comunitatii artistice si cenzura literara.



  – Care erau atributiile celui de-al Saptelea Directorat?

Era responsabil cu acordarea de sprijin personal si tehnic pentru supravegherea electronica a activitatilor cetatenilor straini si nationali din interiorul Uniunii Sovietice. Principala munca a celui de-al Saptelea Directorat se centra in zone din Moscova si Leningrad (acum Sankt Petersburg), unde se concentrau comunitatile diplomatice, turistii, studentii straini.



  – Ce grup special a fost in subordinea celui de-al Saptelea Directorat?

Alfa. La inceput, aceasta unitate speciala creata in 1974 se ocupa cu informarea legata de contra-terorism si de misiuni speciale in cadrul URSS. Echipa Alfa a jucat un rol important in operatiunile secrete din Afganistan dupa invadarea acestei tari de catre Uniunea Sovietica.



  – Care erau atributiile celui de-al Optulea Directorat?

Era responsabil cu securitatea zonelor mai sensibile a comunicatiilor. Directoratul de Comunicatii, un alt nume pentru acest directorat, se ocupa de controlul comunicatiilor din strainatate. Respectivul directorat era responsabil de sistemele de criptare utilizate de diviziile si departamentele KGB, de securitatea transmisiilor intre birourile KGB din strainatate si dezvoltarea de echipamente mai sigure pentru comunicatii.



  – Care erau atributiile celui de-al Noualea Directorat?

Cel de-al Noualea Directorat era responsabil cu paza si protectia liderilor Partidului Comunist si familiilor lor, inaltilor demnitari ai Kremlinului si inaltilor functionari din intreaga Uniune Sovietica.



  – Care erau atributiile celui de-al Saisprezecelea Directorat?

Intretinerea sistemelor radio si a liniilor telefonico utilizate de toate agentiile Guvernului.



  – Care erau atributiile Directoratului Trupelor de Frontiera?

Efectivele sale protejau frontierele terestre si maritime ale Uniunii Sovietice.



  – Cum era structurat Primul Directorat?

Acesta era, poate, impreuna cu cel de-al Doilea Directorat, KGB, cel mai important directorat. Primul Directorat era responsabil de toate operatiunilo clandestine, analizele datelor de spionaj culese de catre GRU si consilierea politica a Politburo-ului Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Primul Directorat era format din Directoratul S sau Agentii sub acoperire, Directoratul T sau Problemele Tehnice si Stiintfice, Directoratul I sau Planificare si Analiza, Serviciul Special I sau Informatii, Serviciul Special II sau Contrainformatii, Departamentul A sau Dezinformare, Departamentul V sau Actiuni Executive si Departamentul Geografic.



  – Ce atributii avea Directoratul S?

Se ocupa de agentii sub acoperire. Se ocupa de recrutarea, antrenarea si controlarea, cu ajutorul ofiterilor KGB, a spionilor straini carora li se creau si dadeau identitati false. Acest directorat se ocupa de asemenea de sprijinirea spionilor care se aflau sub acoperire diplomatica.

  – Ce atributii avea Directoratul T?

Directoratul T a fost creat in 1963, dupa disparitia Departamentului 10, insarcinat cu achizitia de tehnologie industriala, militara sau strategica din Occident. In 1972, cartierul general al Directoratului T era format din sute de ofiteri, repartizati in patru departamente si amplasati in ambasadele sovietice din toata lumea. Operatiile Directoratului erau coordonate de comitetul de informatii stiintifice si tehnice al KGB impreuna cu Comitetul de Stat pentru Probleme Tehnice si Stiintifice (GNTK, in rusa).



  – Ce atributii avea Directoratul I?

Planificare si analiza. Directoratul I a fost infiintat in 1969 cu scopul de a revizui operatiunile trecute si dirigidas, sa ia viitoarele initiative.



  – Ce atributii avea Serviciul Special I?

Serviciul Special I era responsabil cu raspandirea informatiei culeasa de catre Primul Directorat, in afara de cea despre probleme tehnice adusa de Directoratul T. Alte responsabilitati ale Serviciului Special I erau publicarea unui buletin saptamanal pentru liderii Partidului, un alt buletin pentru ofiterii KGB despre operatiunile din strainatate si un al treilea raport, intitulat despre Studiile Speciale, adresat directiei Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS. Aceste rapoarte nu erau analize de informatii ci mai mult un buletin despre posibilele situatii si crize politice din tarile din afara ariei comuniste.



  – Ce atributii avea Serviciul Special II?

Atributiile acopereau actiunile de contrainformatii, controlul de penetrare al altor agentii de spionaj externe din Uniunea Sovietica cu scopul de a sabota efectivitatea actiunilor desfasurate de KGB. Serviciul Special II era de asemenea responsabil de ofiterii de securitate care ii pazeau pe civilii sovietici care calatoreau in strainatate in calitate de functionari, corespondenti ai mijloacelor de comunicare sovietice, agenti comerciali, personal al Aeroflotului, etc.



  – Ce atributii avea Departamentul A?

Cunoscut ca si Departamentul de Dezinformare si responsabil cu operatiunile clandestine si campaniile de influentare a guvernelor straine si publice, neutralizarea grupurilor ostile intereselor Uniunii Sovietice. Majoritatea agentilor Departamentului A erau ofiteri KGB.



  – Ce atributii avea Departamentul V?

Cunoscut de asemenea ca Departamentul de Actiunii Executive sau cel responsabil cu ,,problemele umede", asasinate, sechestre si sabotaje, care contineau actiuni insangerate. Acest Departament a fost cunoscut inainte ca Departamentul 13 sau ,,Linia Fl. Departamentul V a fost infiintat in 1969 cu scopul de a sabota infrastructurile importante pentru a imobiliza, tarile occidentale in cazul unei posibile crize militare care ar implica Uniunea Sovietica. Personalul Departamentului V era plasat in ambasadele URSS din intreaga lume.



  – Ce atributii avea Departamentul Geografici

In realitate, acesta era inima Primului Directorat. Acesta era impartit in departamente geografice, fiecare dintre ele fiind responsabil de operatiunile KGB din strainatate. Personalul acestui departament era format in general din ofiteri KGB rezidenti si legali {rezidenty) din ambasadele sovietice, care lucrau sub acoperire diplomatica. Rezidenty se ocupau de colectarea informatiilor secrete, de spionaj sau alte actiuni pentru agentii sub acoperire ai Departamentului V sau ai Departamentului A. Rezidenty se ocupau de controlul operatiunilor de sprijin al acelor organizatii comuniste din lume.



  – Cum era structurat Departamentul Geografic?

Departamentul numarul 1 (Statele Unite si Canada),
Departamentul numarul 2 (America Latina),
Departamentul numarul 3 (Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda si Scandinavia),
Departamentul numarul 4 (Republica Federala Germana si Austria),
Departamentul numarul 5 (Franta, Spania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg si Italia), 
Departamentul numarul 6 (China, Vietnamul de Nord si Coreea de Nord),
Departamentul numarul 7 (Japonia, India, Filipinele si restul Asiei),
Departamentul numarul 8 (tarile arabe, Iugoslavia, Turcia, Grecia, Iranul, Afganistanul si Albania),
Departamentul numarul 9 (tarile vorbitoare de engleza din Africa),
Departamentul numarul 10 (tarile vorbitoare de franceza din Africa),
Departamentul numarul 11 (consilierii Cubei si tarile din Europa de Est),
Departamentul numarul 12 (Departamentul de acoperiri date ofiterilor KGB ca diplomati, ziaristi, turisti sau participanti la conferinte internationale),
Departamentul numarul 13 (securitatea comunicatiilor cu rezidentii, ofiterii si agentii din tarild selectate ca obiective),
Departamentul numarul 14 (furnizarea de documente false, pasapoarte, materiale pentru trimiterea de mesaje invizibile, produse chimice sau produse cerute de catre Departamentul de Operatiuni dih Strainatate),
Departamentul numarul 15 (intretine si controleaza documentele si arhivele operatiunilor active ale Primului Directorat),
Departamentul numarul 16 (insarcinat cu activitatile administrative si de recrutare din populatia sovietica).



  – Care era principalul centru de recrutare al Departamentului numarul 16?

Institutul International de Afaceri si Limbi Orientale de la Moscova.



va urma























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu