Sex in timpul alaptarii
Daca binefacerile alaptarii pentru bebelus si pentru mama sunt binecunoscute, haideti sa vedem in ce masura influenteaza aceasta viata de cuplu!
In perioada alaptarii, corpul femeii trece prin numeroase schimbari: de ordin fiziologic, psihologic si hormonal. Fiecare din acestea are un impact mai mult sau mai putin placut asupra relatiilor sexuale ale cuplului.
Schimbari fizice
Imediat dupa nastere, sanii isi schimba forma, devenind mai mari si mai fermi, intru- cat sunt plini de lapte. Acest fapt o poate face pe femeie sa se simta mai atragatoare in fata partenerului ei. Insa pe masura ce cantitatea de lapte se micsoreaza, sanii devin mai moi, mai lasati si pot aparea vergeturile.
Nu este tocmai placut pentru femeie si poate nici pentru partenerul ei, intrucat aceste noi forme nu corespund nicidecum criteriilor de frumusete. Rezultatul? Apetitul sexu- al poate fi redus considerabil de ambele parti.
Cantitatea de lapte ce apare imediat dupa nastere poate sa faca sanii mai sensibili si chiar durerosi, mai ales in zona mameloanelor. Iar daca din punct de vedere sexual acestia au un rol consacrat, schimbarile din aceasta perioada nu vor fi tocmai benefice pentru viata de cuplu.
Femeia nu-si va mai percepe sanii ca pe organe sexuale si nu va mai avea chef sa fie mangaiata.
In plus, in timpul actului sexual, din sani se poate scurge lapte, mai ales la orgasm. Unele cupluri simt repulsie fata de aceasta explozie de lapte, pe cand altele o vad ca pe un stimul sexual. Majoritatea insa au anumite retineri la inceput, dupa care se obisnuiesc si trec peste aceasta situatie, mai ales ca este un temporara.
Schimbari hormonale
La nivel hormonal, dupa nastere are loc o scadere semnificativa a nivelului de estrogen si progesteron din sange. Acest lucru determina o diminuare a lubrifierii vaginale si o subtiere a peretilor vaginali, fapt ce face din actul sexual un moment nu tocmai placut.
In plus, aceste schimbari hormonale au un impact asupra libidoului si al moralului, la care daca se adauga oboseala este evident ca sexualitatea va avea de suferit.
Alaptarea declanseasa in acelasi timp si secretia altor hormoni: prolactina, hormonul responsabil de productia de lapte, care favorizeaza atasamentul mamei de bebelus, si oxitocina - care favorizeaza dragostea. Care dragoste? Ei bine, pentru unele femei, aceasta se indreapta exclusiv catre copil, partenerul fiind dat cu totul la o parte.
Pentru altele insa, efectul poate fi total invers: lubrifierea vaginala devine foarte mare, aproape ca si in cazul excitatiei sexuale iar femeile au o stare generala de bine, comparabila cu orgasmul.
Acesti hormoni de atasament si de dragoste sunt la intensitate maxima dupa nastere si scad progresiv odata cu incheierea procesului de alaptare, pentru ca intr-un final sa nu mai aiba niciun impact asupra vietii sexuale a cuplului.
Schimbari psihologice
Femeia poate reactiona diferit la toate schimbarile induse de alaptare. Poate sa se simta mai frumoasa, mai senzuala, sa aiba un libido crescut sau poate, din contra, sa nu se mai simta deloc femeie.
Faptul ca sanii, altadata un atu important al feminitatii si puterii sexuale, produc acum lapte, poate sa-i induca femeii un sentiment de confuzie. Ea este nevoita sa ii priveasca cu alti ochi si sa le lase deoparte caracterul sexual.
In plus, proaspata mamica este suprasolicitata de bebelusul sau, fapt ce duce la respingerea partenerului, atunci cand acesta se apropie de ea. Ea simte nevoia sa fie lasata in pace, sa i se acorde spatiu si nu sunt asadar disponibile din punct de vedere sexual.
Cum ramane cu barbatul?
Ei bine, acesta poate manifesta diferite atitudini fata de partenera sa: respingere si chiar dezgust, normalitate, excitare, admiratie sau ironie. Tot ce trebuie sa faca in aceasta perioada este o respecte si sa se adapteze la toate schimbarile ce intervin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu