CRISTIAN CAMPEANU
Într-un fel inexplicabil, ei cred că jurnalişti ca Dan Tăpălagă şi Sorina Matei pot fi intimidaţi dacă sunt urmăriţi zi şi noapte de paparazzi şi dacă le postează „băieţi” la intrarea în bloc. Cumva, ei îşi imaginează că în acest fel pot împiedica să apară public materiale despre afacerile lor şi ale rudelor lor cu statul. Pe scurt, se înşală amarnic.
Nu şi-au găsit alţii! Ar fi putut încerca să intimideze vreun jurnalist de provincie care trăieşte de azi pe mâine şi trebuie să aleagă în fiecare zi între siguranţa familiei şi onestitatea meseriei. Dar, pe de altă parte, probabil că au făcut asta şi le-a mers - toată stima şi susţinerea noastră pentru colegii din ţară care rezistă, numai ei ştiu cum, presiunilor baronilor şi borfaşilor - şi acum au decis să „upgradeze” puţin jocul. Dar nu au ales vreun băiat gen Ciutacu sau Striblea (unul din multele eşecuri jurnalistice generate de BBC România). Nu. Au ţintit sus şi i-au atacat pe Dan Tăpălagă şi Sorina Matei. Din câte aflăm, amândoi sunt ţinuţi sub observaţie de un grup de fotografi trimişi de Sebastian Ghiţă, care îi urmăresc peste tot prin oraş. Din câte am aflat, amândoi sunt relaxaţi şi, deşi iritaţi, oarecum amuzaţi de ceea ce li se întâmplă. Pentru că, dacă vrei să frângi libertatea presei, nu puteai să alegi oameni mai greu de frânt decât aceştia doi. Ceea ce este important în multe feluri.
Înseamnă că se simt atât de siguri pe ei încât au curajul să atace în inimă. Din acest punct de vedere, campania împotriva Andreei Pora capătă o altă dimensiune. Pare să fie o încercare deliberată de a anihila vocile libere, cele mai sonore, care încă îndrăznesc să se ridice împotriva abuzurilor comise de acest regim profund corupt. Dar nu merge. Chiar dacă ar reuşi să îi anihileze pe cei trei (ceea ce n-o să se întâmple) mai rămânem destui care să ridice vocea. Deci la ce bun această campanie de intimidare? Nu mai suntem pe vremea lui Năstase, când jurnaliştii puteau fi bătuţi, ucişi sau puteau să dispară cu totul.
Explicaţia stă, credem în obsesia domnului Ponta pentru imagine. Tot ceea ce face Ponta se întâmplă la televizor. Omul e făcut din imagini şi suprafeţe, fără nici un fel de profunzime dar cu efecte devastatoare. Singurul lucru pe care îl face Ponta „în adîncime”, singurul în care a fost consecvent şi a dovedit că este bine conectat la realitate este protejarea corupţiei. De când a venit la putere, Victor Ponta a acţionat consecvent şi consistent pentru protejarea corupţiei şi a corupţilor. Refuzul său de a modifica Codul de Procedură Penală, în pofida solicitărilor explicite ale judecătorilor Înaltei Curţi, ale procurorilor DNA şi DIICOT şi ale Comisiei Europene dă măsura acestui personaj. În pofida înălţimii sale, este un om mic. Şi laş. Nu ştim de vreun premier care să fi fugit atât de regulat de crize: de Victoria Nuland, în Italia, de raportul MCV, despre care n-a spus nimic relevant, de criza accidentului din Apuseni la cârciumă cu „presa” favorabilă, de criza meteo, la baschet, de criza generată la Transporturi (despre care presa pare discretă), de arestarea lui Gruia Stoica şi de legăturile sale care vor duce, mai devreme sau mai târziu, la Dan Şova şi Victor Ponta. De condamnarea lui Relu Fenechiu, pe care l-a declarat victima politică a lui Băsescu, ca şi pe Năstase. Tot ceea ce face Victor Ponta semnificativ în România este îndreptat în sensul protecţiei corupţiei şi corupţilor.
Ceea ce ne aduce din nou la Dan Tăpălagă, Sorina Matei şi Andreea Pora. De ce credeţi că au ales să-i hărţuiască pe ăştia şi nu pe alţii? Pentru că de-acolo vine pericolul. Pentru că publicaţia la care lucrează Tăpălagă, hotnews.ro, scrie despre cum fratele lui Ghiţă a obţinut un contract d 10,5 milioane de euro împreună cu Vodafone pentru trei ani de furnizare de servicii către Ministerul de Interne (acel minister care n-a avut nicio responsabilitate oficială în accidentul din Apuseni, dar cumva minstrul a sfârşit prin a demisiona). Pentru că „22” n-a făcut copromisuri cu corupţii? Pentru că asta fac jurnaliştii autentici. Sapă după adevăr şi atunci când îl descoperă, îl scot la lumină.
Domnii Ponta, Ghiţă sau Voiculescu trăiesc într-o lume pe dos. Presa nu e ceea ce cred ei că e. Nu e armata de personaje tragice care au ales să se supună. E invers. E ceea ce fac Tăpălagă, Matei, Pora şi, fără falsă modestie, e ceea ce facem la România Liberă de 25 de ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu