marți, 15 decembrie 2015

Cartea „Disinformation“ a lui Mihai Pacepa relevă preocupările Serviciului de Informaţii Externe din perioada comunistă

Nadina Neamţu



Generalul-locotenent Ion Mihai Pacepa, fostul şef al Informaţiilor Externe de pe vremea comunismului, a participat la întâlniri-cheie, de-a lungul timpului, cu lideri de stat şi a atins subiecte sensibile, cum ar fi Războiul Rece. Cartea pe care a lanasat-o, „Disinformation“, abordează subiecte precum presa, informaţiile externe şi inteligenţa.



Lui Ronald Reagan i se înmânează o copie a cărţii „Orizonturile Roşii” în Biroul Oval 


Potrivit lui Pacepa, colectarea de informaţii nu s-a aflat în lista de priorităţi a Serviciului de Informaţii Externe român şi sovietic din acea vreme. El a declarat că acest lucru „a fost dintotdeauna mai mult sau mai puţin irelevant”. 


Pacepa afirmă că printre preocupările lor se numărau acte precum rescrierea istoriei sau manipularea documentelor şi înregistrărilor, în contextul în care presa este capabilă să distrugă reputaţia unui lider naţional sau religios. 


În legătură cu subiectul, fostul lider sovietic KGB, Yuri Andropov, a făcut o analogie: „Disinformation este precum cocaina: dacă tragi pe nas o dată sau de două ori, s-ar putea să nu îţi schimbe viaţa. Dar, dacă o foloseşti zilnic, vei fi dependent şi vei deveni o altă persoană”. 

Paginile cărţii dezvăluie faptul că ideologia comunistă avea tendinţe antisemite şi urmărea să discrediteze autoritatea papei şi a altor lideri religioşi. 


Prin cartea sa, Mihai Pacepa şi profesorul de drept, Ronald Rychlak, care a fost co-autor, ajută oamenii să înţeleagă istoria mai bine, dar şi atrage atenţia asupra operaţiunilor de dezinformare, prezente şi în ziua de azi. 


Fostul preşedinte, Ronald Reagan, a afirmat despre prima carte publicată a lui Pacepa, „Orizonturile Roşii”, că este „biblia mea atunci când am de-a face cu dictatori”. Acesta a fost atât de impresionat de revelaţiile din noua carte, încât şi-a schimbat politica externă spre o formă de comunism.  


La sfârşitul anilor 70, preşedintele Carter îl considera pe Ceauşescu un comunist mai moderat, cu o deschidere mai mare către Vest, genul de persoană „cu care putem să facem afaceri”, spre deosebire de „rigiditatea” Moscovei. 


În urma lansării cărţii, imaginea preşedintelui „moderat” Nicolae Ceauşescu a fost prezentată drept o minciună, o campanie elaborată de dezinformare pentru a păcăli americanii creduli. 


Cartea vorbeşte despre cum Uniunea Sovietică a jucat un rol colosal în instigarea unui jihad islamic la nivel mondial, prin traducerea faimoasei cărţi, „Protocoalele înţelepţilor Sionului” , în arabă, şi răspândirea a mii de copii în Orientul Mijlociu, dar şi despre faptul că, după asasinarea preşedintelui Kennedy, KGB-ul s-a străduit să îi facă pe cetăţenii americani să creadă că propriul lor guvern (CIA) a fost responsabil de crimă.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu