joi, 31 decembrie 2015

Productia literara penitenciara e o sfidare pe fata. Iar noi stam si ne amuzam



Dragos Paul Aligica



E o bataie de joc productia asta stiintifica si literara penitenciara, scapata de sub orice control: O sfidare pe fata. Iar noi stam si ne amuzam. Dupa ce au infestat, falsificat, masluit, batjocorit economia, finantele, politica, mass media ale tarii, dupa ce au distorsionat si spurcat cu prezenta si actiunile lor viata publica la un nivel greu de imaginat, chiar si atunci cand ajung unde le e locul – la puscarie-, astia continua. Cu impertinenta tipica. Ne scuipa in fata iar. Isi bat acum joc si de ideea de carte, de act de productie sau creatie intelectual-stiintifica. Tot ce ating aceste facaturi, aceste aberante monstruozitati umane, acesti mutanti, se transforma intr-o escrocherie, intr-o sfidare a standardelor bunului simt, a ordinii sociale firesti, agreate intre oameni normali si civilizati.






Ar fi cazul sa fim mai energici in a protesta si a gasi o cale de atac la aceasta ultima sfidare. Nu se poate chiar asa. Sunt sute de mii de oameni in tara asta care chiar au o relatie decenta si serioasa cu cartea, cu ideea de produs intelectual si cultural, ca cititori si consumatori de cultura si productie intelectuala. Sunt mii de autori, producatori de carte, de publicistica, jurnalism, oameni care isi castiga sau definesc existenta din si prin productie si difuziune de carte si material scris, prin comertul de idei si informatie prelucrate si distribuite public. Nu se poate ca astia sa isi bata joc chiar asa de un intreg domeniu, cu impunitate.


Nu imi dau seama care sunt mecanismele si insitutiile de apel public dar trebuie sa fie unele. Nu se poate sa distrugem, sa degradam asa -intr-o inconstienta tampa, vesela, iresponsabila- insasi esenta a ceea ce da fundamentul unei societati viable moderne. Ce le spunem la copiii aia care tocmai au castigat premiile in Japonia?! Veniti si ramaneti in tara. Munca voastra intelectual-stiintifica va intra in concurenta cu astia. Veti fi figurantii de fundal pe care vor straluci EI: Aveti un loc aici la acest imens Reality Show cu puscariasi literati-stiintifici, in direct, cu surprize si cu tombola cu premii, care e Romania.

E o sfidare pe fata. Trebuie sa gasim o cale de atac la acesta ultima escrocherie.


PS

Intrebarea de mai sus nu e un simplu exercitiu retoric. Se intampla ca un membru al uneia dintre echipele premiate sa fie fiica unui bun prieten din copilarie. Ii felicitam pe copii acestia care intr-o societate a furtisagului, „distractiei” si imposturii generalizate au putut sa-si gasesca calea. Respectul nostru este imens. Sunt un miracol. Un miracol si mai mare va fi insa daca ii vom putea convinge sa ramana. Sa convietuiasca si competitioneze aici economic, politic, intelectual, stiintific cu alde Voiculescu Dan, ejusdem farinae. De ce ar face-o?!























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu