sâmbătă, 5 decembrie 2015

Victor Ponta - ridicat și doborât de Stradă

Larisa Bernaschi

 

Mandatul lui Victor Ponta a început și s-a sfârșit în aceeași manieră: a ajuns în fruntea Guvernului înainte de alegerile la termen, pe fondul manifestațiilor de stradă, și a demisionat, înainte cu un an de terminarea mandatului, tot în urma protestelor

 


Pe 8 mai 2012, Victor Ponta este învestit în funcția de prim-ministru, în urma demiterii Guvernului Ungureanu prin moțiune de cenzură inițiată de USL. Astfel, la doar 38 de ani, Ponta devine cel mai tânăr premier al României. Printre măsurile de guvernare luate încă din primele zile de la preluarea mandatului se numără creșterea salariilor bugetarilor până la nivelul lor din 2010, returnarea eșalonată a contribuțiilor la asigurările de sănătate și suspendarea deciziei guvernului anterior privind înființarea unei secții în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.



La scurt timp de la preluarea guvernării, USL a început demersul de demitere a președintelui Traian Băsescu. A preluat puterea în toate instiuțiile-cheie ale statului: Monitorul Oficial, Avocatul Poporului, Parlament și Institutul Național de Statistică (INS). Apoi a depus în Parlament documentul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, iar Guvernul a adoptat şi publicat o OUG care a modificat Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi la referendum, şi nu cu jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale. CCR a invalidat referendumul și Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni.





Cu toate acestea, în același an, USL câștigă alegerile parlamentare și Ponta este reconfirmat în funcția de primministru. „USL este un proiect al românilor pentru România”, spunea Victor Ponta, la mega-mitingul USL de pe Național Arena din 2012.


Adio, Crin!


Însă „dragostea” dintre Ponta și Crin Antonescu, pe atunci președintele PNL, nu a durat atât cât și-au propus.

 

După numeroase dispute și scandaluri, în februarie 2014, Crin Antonescu a anunțat ruperea USL, pe motiv că Ponta nu l-a acceptat, aparent ironic acum, pe Klaus Iohannis pentru funcția de vicepremier și ministru de Interne în Guvernul USL.

Mi s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, ci să avem curajul să constatăm că USL nu există”, spunea atunci Crin Antonescu.

Întrebat de EVZ acum care este momentul pe care îl regretă din mandatul de premier, Victor Ponta a răspuns: „Ruperea USL și formarea unui Guvern, în martie 2014, fără Crin Antonescu și PNL”.

Așa s-a ajuns, în mai puțin de doi ani de la preluarea guvernării, ca Ponta să conducă al treilea Cabinet. În Guvernul Ponta 3 locurile lăsate libere de liberali au fost ocupate de cei de la UDMR.


Începutul sfârșitului


Odată cu ruperea USL, PSD a rămas fără candidat la alegerile prezidențiale din 2014. Șef la Guvern și pre ședinte al PSD, Victor Ponta a devenit și candidatul social-democraților la prezidențiale.

Cu un scor impresionant în primul tur, nici Ponta și nici PSD nu aveau emoții că acesta poate să piardă. Pe 16 noiembrie însă, Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis.





Acela a fost momentul în care Ponta a început să vorbească pentru prim dată despre o demisie din fruntea Guvernului, dacă noul șef al statului numește un premier social- democrat.

Cu siguranţă dacă DNA va cere începerea urmării penale faţă de mine voi demisiona. Doar n-o să spunem acum că stă prim-ministrul cercetat penal”, spunea atunci Victor Ponta, făcând referie la dosarul votului din diaspora preluat de DNA.

Dar tot el spunea că trebuie să se renunţe la „ideea din 2004” că o persoană care a pierdut alegerile trebuie să intre în închisoare. Cu toate că a pierdut alegerile prezidențiale, Ponta a rămas în continuare în fruntea Guvernului cu sprijinul nemărginit al PSD, al lui Gabriel Oprea și Călin Popescu Tăriceanu.

Un alt moment greu pentru Guvernul Ponta, coaliția de guvernare și PSD a fost condamnarea în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare a lui Liviu Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării, în dosarul ”Referendumul”. Dragnea a demisionat atunci atât din Guvern, cât și din funcția de președinte executiv al PSD. „Dragnea are ghinionul de a fi singur în dosar, dar decizia de suspendare a preşedintelui Băsescu, referendumul, a fost luată de toţi liderii PSD”, spunea atunci Ponta.


Bilanț


„Dezvoltare economică și echilibru social” - așa a descris Victor Ponta pentru EVZ cei trei ani de mandat. Din funcția de premier, Ponta a luat atât măsuri apreciate, cât și controversate. Un bilanț sumar al măsurilor guvernamentale apreciate ar putea cuprinde: reducerea TVA, pachetul de măsuri de relaxare fiscală, scăderea CAS la angajator, creșterea salariului minim pe economie, creșterea pensiilor, majorarea salariilor în Sănătate și Educație și în general creșterea economică. Însă aceste decizii sunt contrabalansate de măsurile de creștere a fiscalității precum taxa pe stâlp sau supraacciza de 7 eurocenți pe carburant. A eșuat și în ceea ce privește rata de absorbție a fondurilor europene și construcția de autostrăzi. Ponta a declarat pentru EVZ că nu a apucat să realizeze proiectele de mari investiții în energie cu companiile din China. „Mă bucur că săptămâna viitoare noul premier poate să le semneze la Beijing!”, a spus Ponta.


Scandalurile în care a fost implicat


În cei aproape patru ani de mandat, Victor Ponta a fost implicat în câteva scandaluri. În primul an, a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat din 2003, lucrare realizată sub coordonarea lui Adrian Năstase, pe atunci premier în funcţie.

Un alt scandal în care a fost implicat Victor Ponta a fost scandalul Duicu. Numele fostului premier a fost menționat în interceptările procurorilor, fără ca fostul prim-ministru să aibă vreo calitate în dosar.

Numele lui Victor Ponta a apărut şi în scandalul votului din Diaspora. Din cauza numărului mic de secţii de votare din străinătate, mii de români au stat zeci de ore la coadă pentru a vota. După ce alegerile s-au încheiat, procurorii au deschis un dosar penal.

De departe cel mai mare scandal în care a fost implicat fostul premier este dosarul Turceni-Rovinari. Pe 5 iunie Ponta este audiat la DNA, unde află că este suspect în dosarul în care este implicat și Dan Şova. În aceeaşi zi președintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia premierului. Tot atunci, DNA a cerut Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului, însă solicitarea a fost respinsă.

La scurt timp, DNA transmitea că premierul este urmărit penal în dosarul „Turceni - Rovinari”, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Acum dosarul este trimis în judecată.

Ulterior, Ponta a renunțat la funcția de președinte al PSD până la momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile care îi sunt aduse în justiție.


Războiul cu Traian Băsescu


Victor Ponta a declarat, pentru EVZ, că cele mai mari obstacole pe care le-a avut de înfruntat în timpul mandatului au fost „disputele preşedinte-premier şi blocajele instituţionale provocate de acestea”.

Traian Băsescu a criticat de nenumărate ori Guvernul Victor Ponta. Un episod celebru este cel în care Ponta şi fostul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, s-au dus la Cotroceni pentru a îl convinge pe Băsescu să promulge legea reducerii CAS. Traian Băsescu îl acuza pe prim-ministru de iresponsabilitate şi a făcut publică înregistrarea completă a discuțiilor.


Vocea străzii


Zeci de mii de oameni au cerut demisia Guvernului Ponta după tragedia din Colectiv. Deşi nimeni nu se aştepta, pe 4 noiembrie 2015, Victor Ponta a demisionat din funcţia de premier.

Cu toate acestea, a mărturisit pentru EVZ că are și amintiri frumoase din mandatul de prim-ministru. „În 2013, în 19 septembrie când, aflat în vizită oficială la Ankara, premierul de atunci a aflat că e ziua mea şi a organizat o petrecere specială pentru toată delegaţia. Am întârziat plecarea şi ora 24.00 m-a găsit în avion ciocnind şampanie din pahare de plastic cu toţi cei prezenţi”, a povestit fostul premier.






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu