luni, 1 aprilie 2013

Adevaratul Ceausescu

Sandu Alrox


Imagini inedite din viata lui Nicolae Ceauşescu


Cuplului Ceauşescu susţinut frenetic de un fan de seamă:Ion Iliescu


Primul preşedinte al României, în ipostaze mai puţin cunoscute.
În 1950 Nicolae Ceauşescu devenise, la doar 32 de ani, general al Armatei Române, deşi nu îşi făcuse stagiul militar. Fără o oră de instrucţie militară, fără să ştie măcar să ţină o armă în mână, a fost numit pe linie de partid ministru adjunct al Minsiterului Apărării Naţionale cu rang de general-maior. În imagine: Ceauşescu participând pe stadionul din Craiova la înmânarea drapelului roşu al U.T.M organizaţiei de tineret dintr-un regiment de artilerie.




Congresul al IX-lea al PCR, ţinut în vara lui 1965 avea să fie primul congres avându-l pe Nicolae Ceauşescu în fruntea partidului. Evenimentul de atunci a fost un moment cheie care l-a ajutat pe Ceauşescu să îşi asigure supremaţia absolută în partid.
Fotografia de mai jos îl surprinde pe Ceauşescu înaintea începerii Congresului al IX lea al PCR, „flancat" de reprezentanţii celor mai mari puteri comuniste din lume. Nicolae Ceauşescu îl ţine tovărăşeşte de braţ pe delegatul chinez în timp ce în stânga sa păşeşte reprezentantul Uniunii Sovietice.




Nicolae Ceauşescu alături de părinţii săi în 1968, anul care avea să îl facă pe dictator celebru în întreaga lume. În vară trupele Pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, operaţiune condamnată public de Ceauşescu. Gestul său i-a atras imediat admiraţia cancelariilor occidentale.




Opoziţia lui Ceauşescu privind invadarea Cehoslovaciei l-a uimit pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon. Acesta a ţinut să îl felicite personal pe noul „rebel" al Blocului Comunist, aşa că Nixon a venit în România în anul următor. În imagine: Ceauşescu, îl întâmpină pe Nixon la Aeroportul Otopeni. Fotograful oficial îl surprinde pe dictator, din greşeală, puţin în urma americanului, lucru de nepermis pentru propaganda de partid.




Ambiţia lui Ceauşescu de a avea produse fabricate în România în toate sectoarele avea să mai atingă în 1968 o etapă. La Piteşti începe producţia celui dintâi autovehicul românesc. În imagine Ceauşescu, concentrat peste măsură, apasă pedala primului automobil Dacia 1100.







În 1968 Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit la Belgrad cu omologul sârb Iosip Broz Tito(în plan secund). Printre altele, cei doi au vizitat stadiul lucrărilor începute la barajul de la Porţile de Fier la care lucrau cu spor muncitori din ambele ţări. Construcţia terminată patru ani mai târziu avea să asigure României şi Iugoslaviei necesarul de energie electrică. În imagine, Ceauşescu le demonstrează sărbilor la ei acasă că românii ştiu să mânuiască la nivel înalt cazmaua.


Soţii Ceauşescu şi-au petrecut concediul din vara lui 1976 în Delta Dunării şi în Munţii Moldovei, unde i-au invitat să se relaxeze şi pe oamenii lor de încredere. Printre ei se afla un tânăr cu un zâmbet larg care avea să le pregătească sfârşitul 13 ani mai târziu: Ion Iliescu (în imagine, în plan secund)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu