marți, 2 aprilie 2013

Banca (ANTI)Națională a României

Sandu Alrox


BNR își încalcă propriul statut!

De 23 de ani, Banca Naționala a României are prin statut următoarele atribuții:


- stabilitatea preturilor,


- stabilitatea financiara si supravegherea sistemului bancar, adică cele 40 de bănci comerciale din România,


- emite moneda.


Primul obiectiv se refera la țintirea inflației: dar, cu excepția anului 2011, in perioada 2001 – 2012 inclusiv, inflația a depășit cu mult țintele propuse.

Nu insistam, știm cu toții cum plătim mai mult de la luna la luna.


Al doilea obiectiv (stabilitatea si supravegherea sistemului bancar) presupune, pe scurt, ca BNR impune băncilor sa aibă o solvabilitate de minim 10%.

Solvabilitatea este un indicator financiar complex prin care se urmăreşte ca un nivel adecvat al capitalului şi limite ridicate de lichiditate să aducă fiecare bancă în situaţia de a avea suficiente resurse în perioadele de criză/stres, fără a crea efecte negative de spirală asupra restului sistemului bancar sau financiar

Direcția de Supraveghere a BNR spune ca solvabilitatea medie din sistem depășește 12%, peste media din UE sau SUA care este 8-10%.


Minciunile oficiale, fata cu realitatea.

Pai, daca băncile românești sunt atât de solvabile pe hârtie, cum de cer mereu lichiditate la BNR?


Simplu, BNR le oferă lichiditate prin licitații repo, intre 4 – 12 miliarde pe licitație. In ziua licitației repo organizata de BNR, la rândul sau vine si Ministerul de Finanțe ce programează o vânzare de titluri de stat. Băncile iau banii de la BNR si-i muta la Finanțe cu un câștig frumușel si nemuncit, caci nu ai nevoie de un IQ uriaș ca sa plimbi niște bani. Problema este ca acești bani merg in salarii bugetare, pensii de stat, cheltuieli si…spăgi. Adică, nu produc nimic.


Daca BNR ar dori, ar trimite acest sânge economic către economia privata, producătoare de valoare adăugata. Cum? Simplu, precum face FED-ul american si Banca Centrala Europeana – ce impun băncilor ce cumpără lichiditate de la băncile centrale sa-si diversifice portofoliul de clienți: dați credite atâta la stat, atâta la companii, atâta pentru retail, atâta pentru diverse operațiuni.


De la începutul anului, Ministerul de Finanțe a luat de la BNR via bănci suma de 20.2 mld lei (sursa: MF).


Ce-ar fi însemnat ca vreo 5 mld sa ajungă ca împrumuturi către firme? Foarte mult. Repornirea unei parți, indiferent cat de mica, a economiei reale.



Cu ce se ocupa BNR in acest timp?

Pai, politrucul lor din Consiliul de Administrație, Bogdan Olteanu, are un stres mare cu băncile date in judecata de clienții nemulțumiți…cică sa se judece cauzele direct la ICCJ!


Olteanu nu vorbește de capul lui, n-a făcut-o niciodată, el exprima punctul de vedere al băncii centrale si a lui Isărescu însuși, cel care si-a permis sa încalce brutal statutul cu care deseori se apară in fata greutăților, “BNR nu are atribuții legislative…”


Zau? Dar atribuții de băgare in seama pe tema proceselor băncilor, aveți? Așa ca, Isărescule, folosește-ti bagajul de metafore pe o tematica simpla: legalitatea!


Iar legalitatea este una si se numește România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu