duminică, 7 aprilie 2013

Cine a fost Sfanta Fecioara Maria

Sandu Alrox


Cine a fost Maria?

Parintii ei erau oameni simpli si foarte credinciosi. Deoarece in acele timpuri era „de rusine” sa nu ai copii, ei s-au rugat la Dumnezeu sa-i binecuvanteze si pe ei cu un copil.


Dumnezeu le-a indeplinit ruga si astfel s-a nascut Maria, a carei zi de nastere se sarbatoreste de Sfanta Marie mica la 8 septembrie.

La o varsta frageda, parintii ei Ioachim si Ana au dus-o pe Maria la Templu unde a ramas pana la varsta de 14-15 ani.


Acest eveniment este sarbatorit la 21 nov. ca Intrarea Maicii Domnului in Biserica.
Ceea ce a urmat cunoastem din Biblie, cea mai „binecuvantata intre femei” (Luca 1:28) fiind logodita cu Iosif, un barbat din casa lui David, a fost vizitata de ingerul Gavril, care i-a spus „nu te teme, Marie, caci ai capatat indurare inaintea lui Dumnezeu, si iata ca vei ramanea insarcinata si vei naste un fiu, caruia ii vei pune numele Iisus” (Luca 1:30-31).


Se presupune ca aceea este ziua cand s-a zamislit Pruncul si ea este praznuita ca „Buna Vestire” la 25 martie. Aleasa pentru credinciosia sa, Maria nu s-a indoit de spusele ingerului si mergand la casa lui Zaharia, I-a „urat de bine” sotiei lui Elisaveta care era insarcinata la batranete, dupa multe rugaciuni, purtandu-l pe cel care avea sa fie proorocul denumit Ioan Botezatorul.


Cu prilejul aceste vizite „Cantarea Mariei” adusa ca multumire si imn de slava lui Dumnezeu (Luca 1:46-49) ne da masura credintei ei neclintite in puterea lui Dumnezeu de a o face pe ea, o fecioara, purtatoare a Pruncului Sfant.


Binecuvantata de Dumnezeu

Cinstirea Fecioarei Maria a inceput inca din timpul vietii ei.



Dupa nasterea lui Iisus Christos, cunoastem credinta in care el a fost crescut, amintindu-ne ca la varsta de 12 ani a fost dus la Templu; atunci cand Maria si Iosif credeau ca l-au ratacit, El a fost gasit in casa Tatalui Sau, vorbind cu preotii.


Iisus a fost insotit in toate zilele sale de mama sa. Admiratia pentru cele faptuite de Iisus trecea si asupra Mariei (Luca 11:27), iar ea era binecuvantata de Dumnezeu si iubita de oameni.

La Rastignire, Iisus o incredinteaza pe Maria ucenicului sau mult iubit Ioan (Ioan 19:25-27) (Ioan este autorul uneia dintre Evanghelii, a trei epistole si al Apocalipsei).


Cand Iisus s-a inaltat la ceruri, Maria, inconjurata de apostoli si ucenici era acolo, in rugaciune (Fapte 1:14).


La moartea Sfintei Fecioare Maria apostolii au vegheat-o si, se spune ca, Iisus Christos cu cetele de ingeri si arhangheli au coborat din ceruri si au insotit sufletul Mariei.


Dupa dorinta ei, trupul i-a fost inmormantat la Ghetsemani, acolo unde, de-a lungul a trei secole a continuat sa primeasca cinstirea de care avusese parte in timpul vietii. Cultul crestinilor din jurul mormantului Maicii Domnului de la Ghetsemani era puternic si recunoscut.

Mormantul Fecioarei Maria

Legenda spune ca intors la Ierusalim, Toma a cerut apostolilor sa-i deschida mormantul spre a-si lua bun-ramas, iar cand l-au deschis, acesta era gol. Este de presupus ca trupul Maicii Domnului a fost inaltat la cer spre „neputrezire” (sa ne amintim ca au mai fost cazuri, inclusiv cel al lui Ilie).

Mormantul Fecioarei Maria

Dupa o veche predanie, cand s-a apropiat moartea Sfintei Fecioare Maria, apostolii au venit de la marginile lumii si s-au adunat toti la Ierusalim. Mantuitorul Hristos S-a aratat si El langa Mama Sa in clipa mortii ei si a luat la cer sufletul ei. Maica Domnului este pururea rugatoare pe langa Fiul sau pentru noi oamenii.

Mormantul Fecioarei Maria

Cultul Mariei

Daca in primele trei secole cultul Sfintei Fecioare Maria se manifesta in forme mai discrete, abia dupa imparatul Constantin, acesta ia amploare.

In prima jumatate a secolului al V-lea d.Hr. apare „erezia lui Nestorie” care sustinea ca Maria nu este „nascatoare de Dumnezeu” ci, ca poate fi numita cel mult „nascatoare de Christos”.

Sinodul al III-lea ecumenic de la Efes din anul 431 d.Hr., condamna aceasta erezie si formuleaza esenta doctrinei mariane a Bisericii, prin recunoasterea celor doua atribute ale Mariei : cea de „nascatoare de Dumnezeu” si pururea fecioriei ei.

De aici inainte cultul Mariei se dezvolta cu repeziciune si astazi exista biserici cu hramul Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului, iar popoarele au pentru Fecioara Maria o devotiune speciala.

Omul de rand nu stie prea multe despre faptul ca ea este sacrosancta si mai presus de apostoli; de altfel, multe sunt lucrurile pe care noi nu le stim in privinta credintei si Bisericii; inainte acestea erau ascunse pentru ca oamenii sa poata fi stapaniti prin nestiinta lor; astazi insa interesul pentru lucrurile referitoare la cele sfinte, la adevarul istoric despre acestea a scazut in mod ingrijorator. Din pacate.

Cultul Fecioarei Maria a ramas - din fericire - neatins, ba chiar a inflorit.

Cert este ca daca printr-o femeie - Eva - a venit pacatul in lume, tot printr-o femeie - Maria - a venit mantuirea; astfel Sfanta Fecioara Maria a mai fost denumita si noua Eva.

Calendarul crestin ortodox, dupa care poporul roman praznuieste unele evenimente petrecute in viata Sfintei Fecioare Maria, contine patru sarbatori legate de aceasta, si anume: nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie mica pe 8 septembrie, Intrarea Maicii Domnului in Biserica la 21 noiembrie, Buna Vestire din 25 martie si Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Marie mare din 15 august ; acestea sunt cele patru sarbatori mari, legate de Sfanta Maria denumite si marile praznice bizantine. Ar mai fi o sarbatoare legata de praznuirea sfintilor ei parinti - Ioachim si Ana - care se tine pe 9 septembrie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu