sâmbătă, 20 aprilie 2013

Moştenirea libertăţii. In memoriam Margaret Thatcher.

Ioan Stanomir


 Margaret Thatcher

Margaret Thatcher poseda ceea ce nici un alt prim- ministru britanic nu mai avusese, de la Winston Churchill încoace: curajul de a afirma vocaţia libertăţii, chiar şi atunci când totul în jur părea să descurajeze această reafirmare a dreptului omului de a-şi făuri destinul, dincolo de protecţia unui stat hipetrofiat şi dincolo de tentaţia tiraniei.

De aici, unicitatea timbrului şi acţiunii ei politice, pe fundalul Occidentului ce–şi înfrunta ezitările, ca şi ameninţarea sovietică. Conservatoare, Margaret Thatcher este, alături de Ronald Reagan, cea care a redat libertăţii poziţia de reper în jurul căruia se organizează cetatea.


Ronald Reagan

Apărarea libertăţii, prin tenacitatea cu care s-a opus dominaţiei Statului, apărarea libertăţii prin încăpăţânarea cu care a refuzat acomodarea mediocră şi laşă cu comunismul, apărarea libertăţii prin angajarea vizionară în efortul de a elibera individul de sub dominaţia planificării şi a colectivismului.

În istoria secolului XX, Margaret Thatcher înseamnă alianţa, formidabilă şi exemplară, dintre încrederea în autonomia personală şi credinţa în utilitatea matricei comunitare care să îi reunească pe membrii societăţii. Liberalismul conservator al lui Margaret Thatcher recuperează o linie intelectuală care urcă până la Edmund Burke. Decenţa, guvernarea moderată şi limitarea statului sunt temele fără de care energia lui Margaret Thatcher ar fi fost de negândit.


Edmund Burke

Margaret Thatcher lasă ca moştenire, celor de azi şi celor de mâine, acest ataşament nobil şi temerar faţă de crezul libertăţii. În clipele în care suntem încercaţi de îndoială, în clipe în care suntem copleşiţi de conjuraţia radicalismelor şi a tiraniei, evocarea amintirii şi a faptelor sale poate servi ca un antidot şi ca o cale de ieşire din labirint, către lumină. Căci nimic nu este mai preţios decât libertatea - cariera lui Margaret Thatcher este un îndreptar şi un punct de plecare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu