joi, 17 iulie 2014

It’s the economy, stupid!

autor: VLAD PETREANU

16/07/2014

in MEMO
“Domnu’ preşedinte… o să ne descurcăm…” îi spune premierul Victor Ponta lui Traian Băsescu, atunci când acesta întreabă de unde vor fi luate miliardele de lei necesare pentru reducerea CAS cu 5%. Întreaga precaritate a guvernării Ponta stă în eschiva asta de loază prinsă cu temele nefăcute. Descurcăreala, făcutul din vorbe, aburismele, iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă, acestea sunt principiile de lucru ale prim ministrului României.

Guvernul susţine că va acoperi necesarul “dintr-o mai bună colectare a taxelor”. Probabil că o să-i sară-n ajutor Moş Crăciun – asta ar mai spori şansele demersului. Nu de alta, dar Ionuț Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a avertizat chiar marţi că evaziunea fiscală “a scăpat de sub control” şi că a ajuns la aproximativ 16% din PIB, în creştere de la 14% în 2012.

De asemenea, dl. Dumitru a mai arătat că, “în standarde europene, veniturile sunt foarte mici, respectiv 32,7% din PIB versus 42,7% media europeană. El a precizat că din 90′ până în prezent, România s-a apropiat cu veniturile de 35% din PIB doar în 1999 şi 2007, în timp ce veniturile fiscale au trecut o singură dată peste 30% din PIB.” (sursa)

Cam atât despre “mai buna colectare” pusă în operă sau pe care se bazează guvernul Ponta.

Care e răspunsul premierului la toate semnele de întrebare (perfect legitime) care însoțesc planul de reducere a CAS? “Așa e domnu’ Băsescu, mereu împotrivă”. Adică același aburism răsuflat, egal penibil în orice situație. Păi de ce era dl. Ponta împotriva proiectului Roșia Montană (când încă nu devenise prim-ministru)? “Pentru că era dl. Băsescu pentru”. Deci așa e dl. Ponta, nu? Mereu împotrivă.

Că tot veni vorba, să ne reamintim cealaltă mare idee (economică) fixă a dlui Ponta: super-acciza la carburanţi, care a provocat cea mai mare creştere a preţului la benzină şi motorină din lume, din care urmau să se adune sute de milioane de euro şi din care trebuia să se construiască autostrăzi cât vezi cu ochii. Super-acciza a fost impusă la 1 aprilie, în ciuda evidenţei, avertismentelor şi protestelor. Atunci, ministrul pentru buget, Liviu Voinea, estima încasări suplimentare de 500 de milioane de euro din taxa aceasta fără rost. Rezultatul? “În perioada aprilie-iunie, în loc să încaseze suplimentar 50,6 milioane euro/lună (151,8 mil. euro în trim II), statul a încasat cu 61 mil. euro mai puțin față de estimările inițiale (sursa).

Un mare succes, pentru care dl. Voinea a fost ulterior promovat la BNR, de unde poate face stricăciuni chiar mai mari.

Ar trebui să ne imaginăm ce mirare prostească trebuie să-i fi cuprins pe finanţiştii guvernului Ponta când au constatat că, în loc să încaseze mai mulţi bani ca urmare a impunerii unei noi taxe, au luat mai puţini. Vai, dar cum aşa? Dar ce-o fi?

Păi, ce să fie, sunt doar legile economiei.

Transportatorii au început să alimenteze în ţările învecinate, unde motorina e mai ieftină, iar exemplul lor e urmat şi de cetăţenii simpli, din ce în ce mai mulţi. Ieşenii, de pildă, au remarcat că preţurile din Republica Moldova sunt mai mici cu 35% ca în România, aşa că au ajuns să treacă cu miile graniţa doar ca să facă un plin şi să mai ia o canistră suplimentară. Economia realizată – aproximativ 150 de lei la o tranzacție. Peste Prut au început să fie deschise, chiar, benzinării ale unor companii româneşti, care vând benzină românilor alungaţi peste graniță de chiar taxele României – o dovadă mai clară că politica fiscală a Bucureştiului e totalmente imbecilă nu cred că poate fi găsită.

Cred că este evident cum crede guvernul că va compensa încasările pierdute din scăderea CAS: prin noi taxe şi impozite. Cred că ne e limpede, de asemenea, ce se va întâmpla cu taxele astea noi: nu vor fi plătite. Dar dl. Ponta îi va da înainte cu ideea sa, în ciuda evidenţei, a bunului simţ şi a unei minime prudenţe administrative.

Sincer, mi se pare înspăimântător că un personaj într-atât de găunos ca dl. Ponta are prima şansă pentru a deveni preşedintele României în această iarnă.


Totuși, să ţinem minte gherla dlui Ponta de la Cotroceni, de luni, pentru că, după cum spune un amic, pentru politicienii din România este mai periculos să fie proști decât hoți. Poate, cine știe, România va avea iar vreun noroc inexplicabil la iarnă – că doar norocul pare să ne salveze în țara asta.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu