miercuri, 23 iulie 2014

Omul Nou Victor Ponta si doctoratele sale zburatoare


Vladimir Tismaneanu



Victor Ponta este Omul Nou visat de Ceausescu si ideologul sau, Iliescu. Am vazut si eu filmul cu intalnirea dintre presedintele Traian Basescu, premierul plagiator Victor Ponta si profesoara de economie de la University of Maryland (on leave), actual ministru de finante in Romania, Ioana Petrescu. Este limpede ca a fost un spectacol colosal, deopotriva tragic si comic, electrizant si dezolant. Pe scurt, vorva unui prieten, cutremurator. Pusi la colt, premierul si absolventa de doctorat la Harvard, abia mai legau cateva cuvinte. Erau insa fuduli, nu smeriti. Presedintele incerca sa obtina de la ei informatii in fond banale, cifre pe care un bun contabil de la Finante le-ar fi putut oferi intr-o secunda. Daca ar fi existat. Cei doi, fara indoiala, venisera cu lectiile nefacute. Scena va intra in antologia imposturii cu patalama. Dar si in aceea a peronismului de tip balcanic. Pentru ca, trebuie spus, Ponta este un urmas local al ultra-populistului demagog, aventurierul politic Juan Domingo Peron.

Nu inteleg de ce trebuia presedintele sa ceara permisiunea lui Victor Ponta pentru a difuza acea inregistrare. Era cumva clandestina? Nu a fost difuzata de o terta persoana, care se baga ca musca-n lapte, ci de gazda intalnirii. Dar chestiunea cheie aici este non-profesionalismul abisal al celor doi reprezentanti ai guvernului. Se comportau ca niste scolari inapti sa priceapa cum de-au ajuns in aceasta penibila situatie. Ma rog, plagiatorul nu cunoaste rusinea, s-a scufundat infuriat in fotoliu si a mormait cateva fraze. Dar merita oare ca doamna Ioana Petrescu sa-si sacrifice urma de autoritate ce-i mai ramasese in Romania pentru a servi si a garanta un sarlatan politic? Cum vede Ioana Petrescu relatia dintre etic si politic?
Iata motivele pentru care impartasesc, nu fara o mare mahnire, cele scrise de bunul meu prieten Dragos Aligica pe Facebook. Sunt mahnit pentru ca nu era nevoie ca un onorabil doctorat la Harvard, sub conducerea stiintifica a unui mare economist, sa devina miza propagandistica pentru aparatul ideologic pesedist. Pot accepta ca, la inceput, doamna ministru nu stia in ce joc intra. Toti putem fi putin naivi. “Toti suntem melodramatici”, vorba lui Mircea Cartarescu in “Levantul”. Dar exista obligatii ale responsabilitatii. Nu te joci cu taxele unei economii, nu patinezi nonsalant in chestiuni care afecteaza destinele a milioane de familii.

Scrie asadar Dragos Aligica:
1. Bun. Rezolvaram si asta. Romanii mai credeau inca intr-un mit: mitul tinerilor educati la “universitati/scoli de prestigiu” care vin si fac si dreg. S-a ales praful si de asta.

2. Nu trebuia sa fie o surpriza. Personal am spus-o aici pe facebook in momentul zero: NU e in regula. In 20 de ani de cand sunt in lumea asta academica NU am cunoscut un singur absolvent de universitate occidentala –persoana de calitate umana sau intelectuala- care sa vina sa-si puna competentele sau reputatia de pe hartia aia de diploma ”prestigioasa” in slujba organizatiei infecte si anti-nationale patronate in traditia Iliescu-Nastase-Ponta. Niciodata. Nimeni. Cunosc zeci, sute de oameni in emigratia academica si intelectuala in nenumarate universitati si centre in Occident. Au opinii diferite, ideologii diferite dar au comun acest lucru: nu reticent,a ci scarba absoluta la a avea de a face cu astia. Sa li se alature dupa lovitura de stat??? Inimaginabil.

3. Cand cineva vine cu argumentul ca “are in CV” “universitati de prestigiu”, “liceul de matematica fizica Cutare” sau “gradinita cu orar prelungit 27”, drept unica indicatie si garantie a bonitatii intelectuale sau profesionale sau de caracter, sa stiti ca acolo e o problema. Oamenii se judeca dupa competenta si caracter, punct. Alti factori (familie, gen, etnie, educatie, status social etc.), pot ajuta sau submina judecata dar niciodata nu o pot substitui in esenta ei.
Nu exista nimic mai trist si mai penibil decat specia asta de facatura umana care traieste toata viata din parazitarea faptului ca a facut “gradinita cu orar prelungit 27” intr-o faza a vietii. Semn clar de impostura.

4. Raul facut comunitatii de studenti, cercetatori, profesori si profesionisti in general, romani din Occident este enorm, incomensurabil. Impostura, arivismul si iresponsabilitatea catorva persoane (care obisnuiesc sa se bata in piept cu sistemul de status academic sau ca in cazul de fata sa-l paraziteze mercantil) sunt decontate colectiv. Beneficiile personale vor ramne insa.


Vorbim aici de un tip uman care va vinde toata viata imagine si CV, marketing uman fara continut, o poleliala fara substanta. Si spoiala a fost desavarsita sub ochii nostri. Repet: in detrimentul public si al specialistilor si oamenilor de bun simt. Asta e.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu