vineri, 18 iulie 2014

Ponta – războinicul Kung Fu Panda


Raluca Boboc



PSD rămâne fără electorat


A început războiul! La Cotroceni. Ponta a tras cu gloanțe oarbe. Președintele e bădăran! Băsescu a ripostat cu gloanțe adevărate. Premierul minte! Și e pisic! Mai mult, i-a aruncat acestuia în brațe și o bombă cu efect imediat. Înregistrările video de la consultări. Și a promis că mai are. Și gloanțe, și bombe. Pe care le va utiliza în perioada următoare, dacă premierul nu se face băiat cuminte și se joacă în continuare de-a marele războinic Kung Fu Panda. Și nu-și vede de activitatea lui de la Guvern și de MTO.


Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, PSD este în pericol să rămână fără electoratul dur. Acțiunile și prestația premierului, dar și mutările strategice, nu foarte inspirate, efectuate imediat după europarlamentare vor avea efecte nebănuite pentru cel mai mare partid politic și principalul partid de guvernământ. Cu o strategie haotică, bazată pe multă improvizație, PSD este pe cale să rateze din nou președinția României.

Publicul fidel, electoratul dur al PSD, este format din asistații social și, după ruperea USL, din electoratul profund anti-Traian Băsescu, cultivat prin ură. Acesta este nucleul dur care, mobilizat foarte bine, îi poate asigura candidatului Victor Ponta accesul în turul doi al prezidențialelor. Desigur, pentru a câștiga președinția este nevoie de mult mai mult de atât. PSD are nevoie și de electorat din zona de dreapta, și din zona nehotărâților. Un electorat greu de câștigat, însă. Deocamdată, PSD se vede pus în situația să-și securizeze accesul în turul doi. Ori, ultimele acțiuni politice și prestația premierului la consultările de la Cotroceni pun în mare pericol chiar stabilitatea acestui nucleu dur al PSD. Și accesul în turul doi.


După ruperea USL și capitularea lui Crin Antonescu, Victor Ponta a preluat singur stindardul luptei cu Traian Băsescu și cu „regimul“ reprezentat de acesta. Imaginile difuzate luni de Palatul Cotroceni nu înfățișează însă un mare RĂZBOINIC. Din contră. Deși, în lipsa argumentelor economice, premierul avea la dispoziție un întreg arsenal de argumente politice pentru confruntarea cu Traian Băsescu, acestea au lipsit de desăvârșire din discursul premierului. Iar electoratul anti-băsist a putut să vadă un Victor Ponta mai degrabă UMIL decât războinic. În aceste condiții, electoratul anti-băsist își va asigura nevoia de sânge de la Antena3. Acolo curge sânge în fiecare seară. Acolo sunt războinicii adevărați. Acolo se duce marea bătălie cu Dictatorul. Gâdea, Badea, Grecu, Tudor, Ciuvică și Ursu nu sunt așa de ușor de intimidat precum Victor Ponta. Lor nu le tremură vocea când îl execută public pe Traian Băsescu împreună cu familia sa. Și nici când organizează plutoane de execuție pentru șefii DNA, ICCJ sau ANI. Luni, electoratul anti-băsist a putut să vadă că Victor Ponta nu are colți. Nici măcar gheruțe. Nu poate mușca. Nu poate nici măcar zgâria. Nu poate aplica lovituri care să producă răni mortale sau sângeroase. Singura opțiune pentru acest electorat rămâne Voiculescu. Varanul nu se dezminte. Chiar hăituit de justiția „băsistă“, el se luptă în continuare. Voiculescu va prelua în întregime stindardul luptei împotriva lui Traian Băsescu și a regimului său. E singurul care poate duce un război de o asemenea anvergură. Iar electoratul anti-băsist îl va urma fără ezitare.


În aceste condiții, PSD se va mai putea baza doar pe electoratul format din asistații social. Un electorat dependent de pomenile electorale aruncate de la Guvern. Un electorat profund emoțional. Deprimat și frustrat. Dependent de empatie și de lideri empatici. Ori, Victor Ponta numai capabil de empatie nu este. De aroganță, da. De empatie, nu. În schimb, Domnul Dan este singurul lider care poate empatiza cu acest electorat. Le înțelege necazurile și frustrările. Le hrănește iluziile. Seară de seară, el le construiește o lume paralelă cu realitatea. E singurul lider care poate plânge și râde împreună cu ei. E singurul lider care își poate anula o vacanță exotică pentru a se reîntoarce în țară să găsească un copil dispărut. Și apoi este arestat. E Omul providențial pentru poporul de asistați. E singurul care poate obține imediat avantaje pentru electoratul pe care îl reprezintă. Iată, imediat ce a ajuns la guvernare a și obținut încă o sesiune de bacalaureat pentru cei mai puțin norocoși la învățătură. Nu, Ponta nu poate să le rezolve pe toate, așa cum a afirmat la Cotroceni. Domnul Dan, da. Domnul Dan chiar le rezolvă pe toate. Și domnul Dan și-a reluat emisiunea la România TV. Domnul Dan și OTV oferă cea mai bună protecție socială. Și cele mai bune iluzii.



Un electorat animat de ură și dependent de sânge. Un alt electorat deprimat și dependent de empatie. Acesta este nucleul dur pe care social-democrații se bazează pentru a ajunge în turul doi al prezidențialelor. PSD și Victor Ponta nu le oferă nici sânge, nici empatie. În schimb, Voiculescu și Domnul Dan, da. La fel și Antena3 și RTV-OTV. Electoratul captiv al unui partid politic a devenit electoratul captiv al unor televiziuni. Pentru oricine înțelege cât de cât scena politică este limpede că luni, la Cotroceni, a început campania de demolare a lui Victor Ponta. Și războiul. Un război extrem de viclean, în care principalii aliați se pot transforma oricând în principalii dușmani. Un război pentru care, așa cum am văzut, Victor Ponta este departe de a fi pregătit. În aceste condiții, în care partidul este pe cale să rămână fără electoratul dur, aspirat de Antena3 și RTV-OTV, întrebarea esențială pentru PSD nu este dacă Victor Ponta mai poate fi candidat la prezidențiale, ci dacă va mai putea rămâne chiar președintele partidului până în toamnă.   









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu