joi, 17 iulie 2014

Victor Ponta, preţiosul ridicol

Rodica CIOBANU


După ce i-a trimis premierului Victor Ponta un MTO în figură de nu-şi mai găseşte neuronii, preşedintele Traian Băsescu, aflat până zilele trecute în corzi, a trecut la ofensivă.

Simte că s-a produs unul din acele rare evenimente care pot să influenţeaze campania electorală şi rezultatul alegerilor şi, de aceea, bate fierul cât este cald.

Preşedintele ameninţă cu publicarea altor înregistrări ale discuţiilor cu prim-ministrul, îi pune în lumină carenţele de caracter, susţine că socrul acestuia este „marele păpuşar de la ADS”, iar şeful Cancelariei guvernamentale „marele sforar al numirilor”. Orice clipuri ar mai difuza, niciunul nu va mai avea un rezultat atât de devastator pentru V.Ponta ca acela care abia a văzut lumina Internetului. Cum apare şeful Executivului în pantomima CAS de la Palatul Cotroceni?

1. Ridicol. Mimica lui de scormonitor prin abisul neştiinţei, încercarea de a scăpa luând-o pe arătură, pretenţia de a stăpâni situaţia şi aerul plin de sine afişat în ciuda impotenţei evidente au provocat o uriaşă bătaie de joc. Oricât l-au protejat televiziunile controlate de tovarăşii săi, prestaţia penibilă a premierului a pătruns, de la om la om, şi în zona electorală prietenoasă, zdruncinându-le, poate, unora, convingirile. Ca să-l citez pe Victor Ponta: „Eu am învăţat un lucru în politică:  e bine să fii iubit, e mai puţin bine să fii urât, dar singurul lucru cumplit este să fii ridicol”. Într-adevăr! Niciun alegător care se respectă pe el însuşi nu urmează un personaj ridicol, indiferent de condiţie şi tabără.

2. Incompetent. Nu a fost capabil să răspundă, în cadrul unei întâlniri special programate, cum va umple gaura de cinci miliarde de lei  din bugetul asigurăririlor sociale, după reducerea cu cinci la sută a CAS şi nu a ştiut ce înseamnă MTO, un acronim  care trebuia să-i fie  familiar din relaţia cu UE şi pe care s-a răzbunat – culmea ridicolului – astăzi, în şedinţa executivului. Lipsa răspunsurilor argumentate şi la obiect a dus la concluzia că diminuarea CAS este o măsură electorală, ce urmează să fie compensată pin noi creşteri de taxe şi că guvernul lucrează de azi pe mâine, fără un plan sau o direcţie clară. Incompetenţa cuplului Victor Ponta-Ioana Petrescu a dat fiori de groază alegătorilor educaţi, antreprenorilor, electoratului de dreapta din care prezidenţiabilul PSD dorea să smulgă o bucată cu ajutorul micşorării CAS şi al lui Călin Popescu Tăriceanu. Acest electorat este definitiv pierdut pentru Victor Ponta.

3. Mincinos. „Ne-am certat. A fost bădăran cu doamna ministru”, a declarat premierul, după întâlnirea în trei de la Cotroceni. A fost fraza care l-a determinat pe Traian Băsescu să dea publicităţii înregistrarea video a discuţiilor, în care nu s-a văzut nici urmă de ceartă ori bădărănie. A fost o minciună agresivă şi gratuită ca atâtea altele neluate în seamă şi debitate de premier, a fost totodată minciuna care le validează public pe toate celelalte. Nu cred că staff-ul l-a sfătuit să mintă, cred că vorbele au ţâşnit din nevoia de nepotolit a lui Victor Ponta de a silui adevărul. De această dată,  nici măcar fanii săi nu şi-au mai putut astupa urechile, iar lăudătorii virtuali aproape că i-au dispărut.


Premierul României şi-a pus singur etichetele ruşinoase, care-l fac incompatibil cu orice funcţie în stat. Oricât s-ar fi străduit Traian Băsescu să-l caricaturizeze şi să-l imprime astfel pe retina publică nu ar fi reuşit, fiind subiectiv, la rândul său, răzbunător şi puţin credibil. Lovitura MTO – care pe V. Ponta începe să-l îndepărteze uşor de preşedinţie, arătând adversarilor cât de slab poate fi în dezbateri – i-a reuşit tocmai fiindcă nu a fost premeditată.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu