duminică, 8 decembrie 2013

Cum functioneaza capitalismul in China comunistilor



MIXICH.RO



In China, Partidul e ca Dumnezeu. El este peste tot, doar ca nu il poti vedea”. Acesta este cel mai succint si exact raspuns la intrebarea care este rolul Partidului Comunist Chinez. Definitia este data in “Lumea secreta a conducatorilor comunisti ai Chinei”, scrisa de jurnalistul Richard McGregor, de catre un profesor de la Universitatea Populara din Beijing, sub conditia anonimatului. Caci tot ceea ce este legat de Partid in China se petrece fie in spatele usilor inchise, fie sub un control strict exercitat chiar de catre Partid.

Oamenii care controleaza cel mai mare Partid din lume (75 milioane de membri) sunt in fapt stapanii unei cincimi din populatia umanitatii. Acesti oameni, in numar de 9, formeaza Comitetul Executiv al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez. Fiecare dintre cei noua ocupa o pozitie ierarhica prestabilita si sunt insarcinati cu supravegherea unor domenii particulare, fara ca functiile lor sa fie similare cu cele ale ministrilor occidentali. Ei nu sunt niste simpli inalti functionari, ci zeii intangibili care conduc China.



COPII


Sunt selectati din randul celor 25 de membri ai Biroului Politic, in urma unor incinse lupte de putere ferite de ochii muritorilor de rand, adica a ne-membrilor de Partid. Biroul Politic se alege dintre cei 370 de membri ai Comitetului Central, consiliul director al Partidului format din ministri, oficiali inalti din Beijing, conducatorii guvernelor provinciale, primarii oraselor mari si o mare parte din conducerea armatei. Sunt prezenti si unii, nu toti, dintre directori marilor companii chineze detinute de stat.

Partidul Comunist Chinez nu exista ca organizatie si nu este inregistrat. Existenta lui se bazeaza exclusiv pe preambulul din Constitutie care mentioneaza rolul sau conducator. Fiind deasupra legii, Partidul nu poate fi dat in judecata.

Toate institutiile prin care Partidul isi exercita puterea dubleaza din umbra (pe model stalinist) celelalte institutii, cu rol executiv, cum ar fi ministerele, universitatile, presa, companiile de stat si, in unele cazuri, chiar si cele in parteneriat cu investitori straini mari. Practic fiecare institutie sau companie importanta din China are un comitet de partid. Acestea sunt cele care elaboreaza politicile, ministerele fiind doar bratul lor executiv.

Localnicii care infiinteaza comitete de partid in intreprinderi private unde inainte nu exista asa ceva sunt platiti cu 5000 rmb, echivalentul a 4 salarii pentru un muncitor obisnuit. Nu imaginea, nu calitatea guvernarii, nu manipularea opiniei publice sunt ingredientele care mentin Partidul la putere in China; ci controlul.

"Trei principii sunt sfinte: Partidul sa controleze fortele armate; Partidul sa controleze cadrele; Partidul sa controleze stirile”, scria in 2008 Zhou Tianyong, unul dintre profesorii Scolii Centrale de Partid din Beijing.



CUM ISI CONTROLEAZA PARTIDUL CADRELE?

Intr-un partid cu 75 milioane de oameni, soliditatea piramidei ierarhice este esentiala pentru exercitarea puterii de sus in jos. Departamentul Organizatiei Centrale este cea mai importanta structura a Partidului, fiind responsabila practic de toate angajarile si concedierile oficialilor guvernamentali.

Explicatii publice referitor la numiri si sau la refuzarea promovarii unor cadre nu se dau. Totul se petrece in spatele usilor inchise. Sediul Organizatiei Centrale a Partidului ocupa o cladire nemarcata din centrul Beijing-ului, la un kilometru de piata Tiananmen. Nu exista niciun semn care sa indice ce se intampla acolo. Daca cineva este sunat de pe un telefon fix din interiorul cladirii nu iti apare niciun numar de telefon. Pentru public au un singur numar de telefon unde se pot inregistra plangerile legate de problemele organizationale. In 2009 a fost infiintat si un website pentru plangeri si in acelasi an a fost numit primul purtator de cuvant al departamentului. Doar ca acesta nu a iesit niciodata in public in primele 6 luni.

"Secretul succesului in China este sa-ti demonstrezi dibacia manageriala, fara sa faci probleme Partidului" - Erica Downs, Brookings Institution

Chiar daca Biroul Politic este cel care decide asupra celor mai importante numiri, Organizatia Centrala este poarta prin care fiecare candidat trebuie sa treaca: “Toate pozitiile oficiale de la un anumit rang in sus sunt monitorizate de Organizatie”, spune Wang Minggao, functionar al Organizatiei Centrale. “Ministerele isi pun firme pe cladire pentru ca trebuie sa comunice cu publicul. Noi suntem aici doar pentru a servi cadrele de partid. Si toate cadrele stiu unde suntem. E ca si cum nu ai sti unde iti locuiesc parintii.”



Mao


Printre cei care au condus Organizatia Centrala s-a numarat si fostul presedinte Deng Xiaoping. In numeroase cazuri, numirile in posturi oficiale facute de Organizatia Centrala costa: un post la centru ajunge si la 63.000 USD. Salariile oficiale ale functionarilor de stat sunt foarte mici: Xu Guanhua, ministrul Stiintei si Tehnologiei in 2007, a afirmat public ca primeste un salariu de 1350 dolari pe luna. Banii folositi pentru cumpararea postului public sunt insa o investitie buna. Dar nu datorita salariului.


CORUPTIA – UN ALT MIJLOC DE CONTROL

Daca Organizatia Centrala este cel mai important departament al Partidului, cel mai temut este Comisia Centrala pentru Inspectia Disciplinei. Aceasta are in biroul central din Beijing 800 angajati full-time si o reprezentanta la nivel local in fiecare orasel. In cadrul unei proceduri numite “shuanggui”, Comisia poate ridica oficialii acuzati de coruptie si ii poate retine pana ce Partidul decide daca sa se continue cu urmarirea lor in tribunal sau nu. Pentru orice oficial trimis in ancheta, Comisia are nevoie de aprobare de la un nivel ierarhic imediat superior. Cu cat oficialul este intr-o pozitie mai inalta, cu atat e mai dificil ca sa se primeasca aprobarea pentru ancheta.

Oficialii retinuti nu au dreptul sa-si sune familia si nici sa aiba un avocat. Ei pot fi retinuti pana la sase luni, fara sa vada vreodata la fata un judecator. Deciziile Comisiei devin publice prin anuntarea excluderii din Partid a suspectului. Abia atunci cazul este preluat de procurori, dar in acel moment soarta oficialului a fost deja decisa.

Comisia lucreaza in secret si se bazeaza pe scrisorile anonime si petitiile pe care le primeste zilnic. Nu exista niciun mecanism prin care Comisia Centrala pentru Inspectia Disciplinei poate ajunge sa-i investigheze pe unul dintre cei 9 membri ai Comitetului Executiv din Biroul Politic pentru ca acestia ar trebui sa-si aprobe propria arestare. Atat ei cat si familiile lor sunt deasupra legii si orice discutie publica despre viata lor privata sau afacerile lor este strict interzisa. Ultima discutie de acest fel a avut in centru averea uriasa a familiei premierului Chinei, Wen Jiabao, si a fost publicata cu cateva zile in urma in New York Times. Site-ul cotidianului american a fost imediat interzis in China.

Totusi, impresia publica este ca Partidul lupta impotriva coruptiei. Dar cand, in 2008, vice-primarul Beijing-ului a fost condamnat pentru o mita de un milion de dolari, blogerii chinezi au scris ca acesta este de fapt un oficial curat, o mita de un milion de dolari nefiind deloc mare. Estimarile blogerilor chinezi sunt corecte daca ne uitam la cateva cazuri de coruptie: in 2009, un sef de cai ferate din Urumqi a fost condamnat pentru o mita de 3.6 milioane de dolari. Intr-un oras mic din Sichuan un secretar de partid a fost condamnat si executat in 2010 pentru o mita de 2.5 milioane de dolari. In cel mai sarac oras din Guangdong, seful politiei locale a primit mita in valoare de 4.4 milioane dolari cash.

Aceasta grila de preturi este valabila pentru oficialii de partid de rangul doi. Pozitiile cele mai profitabile sunt cea de secretar de partid si cea de director al Organizatiei Centrale, cea care imparte functiile. Convingerea ca nu poti avea succes in China fara sa fii corupt este atat de obisnuita incat a fost chiar tema unui roman de succes in 2007, numit “Directorul Biroului Reprezentativ din Beijing.”

Partidul foloseste aceasta situatie care favorizeaza coruptia oficialilor ca un mecanism de epurare, rezultatul final al unei lupte pentru putere in interiorul Partidului. Cel mai inalt oficial acuzat de coruptie si complicitate la crima este Bo Xilai (scandalul a izbucnit in 2012), unul dintre cei 25 de membri ai Biroului Politic. Se pare ca el a fost o victima a luptelor pentru putere premergatoare Congresului din noiembrie 2012 care a stabilit cine sunt zeii-politici care vor conduce China in urmatorul deceniu.


90 de ani de Partid Comunist


Conducerea Chinei se schimba la fiecare zece ani prin intermediul unui mecanism intern de Partid, total opac pentru poporul chinez. Cele mai importante functii in China sunt cea de secretar al Partidului Comunist Chinez, de presedinte al statului si de presedinte a Comisiei Militare Centrale. De obicei, primul ierarhic dintre cei 9 membri ai Comitetului Executiv al Biroului Politic detine functia de secretar de partid si presedinte al statului.

Xi Jinping - actualul sef, fostul numar 6 in ierarhia fostului Comitet este mai putin cunoscut in China decat sotia lui, Peng Liyuan, o cantareata faimoasa cu un grad inalt in Armata Eliberarii Poporului. Fiica celor doi lor studiaza la Harvard. Este unul dintre mostenitorii Chinei, fiul unui fost lider comunist de varf. Este considerat un conservator, in special prin legaturile sale apropiate de armata si prin sprijinul acordat fabricilor de stat.

Are 59 de ani si si-a prezentat intr-un cerc restrans principiul de viata: “Tine-ti in frau sotia, copii, rudele, prieteni si subalternii si promite sa nu folosesti puterea pentru castiguri personale.”

A locuit pentru putin timp in tinerete in Iowa si de atunci ii plac filmele americane de razboi.

Li Keqiang - prim-ministrul Chinei incepand cu 2012. Este baiatul unui oficial local si a fost unul dintre apropiatii lui Hu Jintao. Prima sa aparitie internationala publica a fost in 2010 la Forumul Economic de la Davos. Considera ca urbanizarea este cruciala pentru viitorul Chinei si o schimbare in structura economiei trebuie sa aiba loc pentru ca sa continue cresterea economica. Stilul sau este mult mai precaut decat cel al lui Xi Jinping. O telegrama Wikileaks il descrie ca fiind “bine informat” si considerand, intr-un dialog cu ambasadorul american in 2007, ca cea mai importanta cauza a resentimentelor poporului chinez fata de conducatorii sai este coruptia oficialilor. In mai 2012 a avut intalniri la nivel inalt in Europa si a comentat intr-un editorial Financial Times despre evolutia legaturilor dintre China si Europa.

Li Yuanchao – seful Departamentului Organizatiei Centrale care imparte posturile oficiale cadrelor de partid (pozitia anterior detinuta si de Mao sau Deng Xiaoping). Este unul dintre mostenitorii Chinei, tatal sau fiind primarul Shanghai-ului si este un protejat a lui Hu Jintao. A urmat cursuri de leadership la Kennedy School of Government la Harvard. In provincia pe care o conducea, un lac care era sursa de apa pentru milioane de oameni a fost contaminat puternic in 2007. Li nu a platit in niciun fel pentru dezastrul produs, responsabilitatea fiind pusa in seama unor oficiali de rangul doi, desi din declaratiile sale anterioare lui 2007 Li era constient de riscul poluarii.

Zhang Dejiang – va fi vicepremier si a fost ales in aprilie sa-l inlocuiasca pe Bo Xilai, dupa caderea acestuia. Este un expert in relatiile cu Coreea de Nord, unde a si studiat doi ani. Este unul dintre mostenitorii Chinei, fiul unui general influent al Armatei pentru Eliberarea Poporului. Este controversat datorita atitudinii sale dure fata de protestatari si jurnalisti. Se opune intrarii oamenilor de afaceri in Partid.

Liu Yunshan – seful Propagandei, are 55 de ani si a lucrat in Mongolia interioara vreme de 30 de ani. A fost reporter la agentia de stiri Xinhua. Este si el considerat un apropiat al lui Hu. Fiul sau este un important investitor privat. Si-a exprimat ingrijorarea in privinta numarului mare de chinezi care folosesc forumurile online pentru a critica guvernul: “cred ca utilizatorii de internet ar trebui sa schimbe informatia liber, dar totusi folosind anumite reguli.



CUM FUNCTIONEAZA CAPITALISMUL IN CHINA COMUNISTILOR?

"Secretul succesului in China este sa-ti demonstrezi dibacia manageriala, fara sa faci probleme Partidului”, spunea Erica Downs de la Brookings Institution. Companiile detinute de catre stat sunt favorizate fata de cele integral private, dar daca managementul lor nu depinde de Partid, conducerea lor da. Numirile executivilor sunt facute de Organizatia Centrala a Partidului dupa niste reguli necunoscute. In 2004 de exemplu, Organizatia Centrala a anuntat rocada intre cei 3 CEO ai celor mai mari companii de telefonie aflate in proprietatea statului: China Mobile, China Unicom, China Telecom. De atunci, au mai aparut astfel de rocade: in 2009, intre directorii celor mai importante trei companii aeriene de stat.


ofiter China


In unele cazuri, Partidul nu detine direct actiuni intr-o companie, dar isi mentine dreptul de a angaja si concedia executivii care o conduc. “In legea corporatiilor, board-urile companiilor de stat pot alege sa nu respecte sfatul Partidului. Dar in realitate, bineinteles ca nu pot”, afirma un avocat din Beijing.

Richard McGregor citeaza in lucrarea sa un oficial bancar proeminent din China: “Ideea ca board-ul conduce cu adevarat compania de stat este la fel de credibila precum garantarea constitutionala a libertatii religioase si libertatii cuvantului in China. In realitate nu se intampla asa. La toate companiile de stat importante, intalnirile de partid se desfasoara intotdeauna inaintea sedintelor de board.”

Companiile straine active in China angajeaza aproximativ 10% din forta de munca (28 milioane de chinezi), dintre care peste 73% sunt membri in sindicatele unionale controlate indeaproape de Partid. Aceste sindicate sunt ochii si urechile Partidului in companiile cu capital strain, active in China. In 2008, primul Wal-Mart (din nord-estul Chinei) a infiintat un comitet al Partidului Comunist. In joint-venture-ul dintre Nissan si fabrica de masini chineza Dongfeng, aflata in proprietatea statului, chinezii au obtinut ca seful Comitetului de Partid a Dongfeng sa primeasca un post de senior manager.

De altfel, cei mai multi antreprenori privati din China nu iti vor spune ca afacerea lor este una privata (siying), ci ca este una minying, condusa de popor.

In ciuda controlului sever al Partidului si a tuturor restrictiilor, cum a reusit economia Chinei sa creasca cu aproape 10% pe an in ultimii 30 de ani? Raspunsul il da Steven Cheung, un economist care a lucrat mult timp in China: competitia extrem de dura intre orase pentru a atrage investitii. “Economia chineza nu e un vapor urias si puternic, ci mai degraba o armata numeroasa formata din vase comerciale mici si abile, dispuse sa inainteze cu orice pret, indiferent de ce se intampla cu intreaga flota”, spune Cheung.

Una dintre cele mai limpezi descrieri ale prezentului Chinei se gaseste in cartea lui Richard McGregor: “In ultimii ani, un nou consens a aparut la varful Partidului Comunist Chinez: oamenii de afaceri, daca sunt atent supravegheati si dependenti de stat, sunt departe de a dauna socialismului, fiind de fapt cheia salvarii sale. Liderii comunisti chinezi, spre deosebire de colegii lor din alte tari, au invatat la timp ca doar o economie privata infloritoare poate mentine comunismul in China.”

Pentru intaia oara, in 2008, 35 de antreprenori privati au fost invitati la Scoala Centrala de Partid din Beijing. Este locul unde invata si sunt instruiti toti viitorii lideri importanti ai Partidului. Relatiile formate aici se pot dovedi nepretuite in viitor, astfel ca unii dintre cei 35 de intreprinzatori au implorat sa participe. Scoala Centrala de Partid echivaleaza cu acceptarea la un MBA la Harvard alaturi de viitoarea generatie de lideri politici ai SUA.

Camerele Scolii Centrale de Partid din Beijing sunt dotate cu plasme mari si au internet wireless. La dispozitia “cursantilor” stau terenuri de tenis, piscine si chiar antrenori personali disponibili. Fiecare participant poarta permanent un ecuson cu functia si provincia de unde vine. Printre cursuri se numara o introducere in “Gandirea lui Mao Zedong”, un curs de “Teoria lui Deng Xiaoping”, cursuri despre conflictele militare regionale si despre alte evenimente globale.

Cei 35 de antreprenori au fost bine tratati, dar dupa un discurs tinut de Xi Jinping, copii ale acestui discurs au fost distribuite doar cadrelor de Partid. Oamenilor de afaceri nu li s-a permis nici macar sa ia notite. Secretul Partidului era sfant. Pentru ca in China, Dumnezeu este Partidul.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu