duminică, 19 ianuarie 2014

SEX-STIINTA (25)


Ejacularea precoce



Ejacularea precoce este una din cele mai intalnite probleme ale barbatilor. Si una dintre cele mai sensibile, pentru ca este dificil ca un barbat sa recunoasca ca are/este o problema.

Ce inseamna?
Prin fenomenul de ejaculare precoce se intelege eliminarea spontana a lichidului spermatic inainte de pentrare, ori chiar in timpul pentrarii sau imediat dupa.

Ejacularea precoce consta in incapacitatea de a intarzia ejacularea in timpul raportului sexual pana cand barbatul doreste sau pana cand este satisfacator pentru cuplu.
O ejaculare precoce nu trebuie privita ca un lucru rusinos, este reversibila, tratabila 100%, in multe cazuri nici nu este nevoie de prescriptie medicala.


Cauzele aparitiei


Pot fi multimple cauze:
- stres
- interventii medicale sau a altor boli cardiovasculare,
- prostata,
- diabet zaharat,
- lipsa sexului,
- factori psihici: inhibarea, timiditatea, dorinta de a face o performanta sexuala, frica, vinovatie,
- lipsa experientei sexuale.

Ejacularea precoce poate dauna vietii de cuplu; se instaleaza sentimentul de vinova - tie, femeia nu mai poate fi pe deplin satisfacuta, barbatul se va simti frustrat si vor prefera sa rareasca actul sexual sau sa-l ignore, ceea ce este foarte gresit pentru ca ignorarea unei probleme duce la agravare ei, in nici un caz la vindecare.

Aproape jumatate dintre cazurile de ejaculare precoce au o natura biologica. In momentul stimularii sexuale, atat la barbat cat si la femeie, raspunsul biologic firesc consta in aparitia excitarii. Barbatul va atinge climaxul si va ejacula la aproximativ doua sau trei minute dupa ce a penetrat vaginul. Femeile vor atinge si ele orgasmul cam la 12-14 minute dupa ce au inceput raportul sexual. Multe femei nu ajung insa la orgasm numai prin penetrarea vaginului lor de catre barbat. Unele dintre ele ajung sa obtina placerea maxima prin alte metode de stimulare decat raportul sexual. Altele nu reusesc sa obtina orgasmul, indiferent de modalitatea de stimulare.


Prescriptia medicala


Cu educatie si cu cu exercitii, un barbat reuseste sa-si controleze ejacularea in 90 % din cazuri. In urma unei examinari fizice, de cele mai multe ori nu se constata nimic anormal, cei mai multi factori vinovati sunt cei psihici. Nu sunt recomandate antide - presivele din cauza multor efecte secundare. Trebuie sa lucrati mult la psihic.
Tratamente


 Metoda Masters & Johnson


Doctorii Master si Johnson au desfasurat o activitate de pionierat in privinta acestei metode de identificare si control prin intermediul stimularii sexuale. Poate sa se realizeze fie in prezenta unui partener fie in lipsa acestuia. Aceasta metoda presupune ca barbatul sa fie implicat intr-o stimulare sexuala pana cand ajunge pe punctul de a ejacula. Stimularea sexuala va fi oprita, iar partenera va strange puternic in zona de sub gladul (capul) penisului. Interactiunea sexuala va fi oprita pentru aproximativ 30 de secunde, dupa care se va relua. Acesti pasi pot sa fie repetati pana in momentul in care se doreste obtinerea ejacularii. In pasul final al acestei secvente, stimularea este continuata pana cand se ajunge la ejaculare. Prima etapa a terapiei Masters si Johnson se petrece timp de aproximativ 3 saptamani cu contacte sexuale de cel putin doua-trei ori pe saptamana. In aceasta prima etapa, partenera stimuleaza manual sau oral penisul partenerului si se opreste asa cum este indicat mai sus, ianainte ca ejacularea sa inceapa. In a doua faza, timp de alte 3 saptamani, vor exista penetrari, dar cu parte nera deasupra, miscarile sexuale apartinandu-I acesteia. La ivirea senzatiei de ejacu - lare, se procedeaza la fel, prin oprire si strangere. In a treia faza, tot pe timp de 3 saptamani, partenerul este cel care sta deasuupra si face miscarile, iar cand survine senzatia ca va veni jacularea se procedeaza cum am mentionat. Aceasta metoda are o rata de succes de 76%, mai ales daca este aplicata sub indrumarea unui sexolog.


Pozitii sexuale diferite


Capacitatea unui barbat de a-si controla ejacularea, poate sa fie afectata de pozitia sexuala pe care cuplul o practica. Atunci cand barbatul este pe spate, partenera va putea avea un control mai bun iar barbatul va putea sa fie mai relaxat si sa-si ghideze mai bine partenera. Controlarea ejacularii atunci cand cei doi se afla in pozitia clasica (a misionarului) este mai dificila.


Consilierea si psihoterapia


Sedintele cu sexologi recunoscuti sau cu consilieri maritali pot sa conduca la rezolva- rea unor probleme maritale sau relationale care de multe ori stau la baza aparitiei eja- cularii precoce. Intr-o psihoterapie eficienta (prin tehnici cognitive, psihanalitice, hipnoza), efectul benefic apare gradat, de obicei dupa 6-12 sedinte. Costul unei sedinte in Bucuresti este de aproximativ 10$.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu