miercuri, 27 august 2014

Cum platesc toti romanii accizele pe carburanti, energie electrica sau cafea la un curs fictiv leu-euro de 4,74 lei.

Claudia Pirvoiu




Inventia Guvernului pentru a obtine mai multi bani din accize


 Leul a fost stabil pe tot parcursul anului 2014, nu au existat oscilatii mari, cursul mediu fiind de circa 4,45 lei pentru un euro. Este o situatie fericita, avand in vedere ca volatilitatea cursului de schimb se regaseste imediat in preturi. Teoretic. Practic, Guvernul a facut in asa fel incat sa creasca preturile la toate produsele de pe urma carora ar putea obtine venituri din accize. A stabilit un curs valutar care nu exista, mult mai mare decat cel care este in realitate, doar ca sa incaseze mai mult din accize. Pentru tot anul 2014, cursul de schimb pentru accize este de 4,738 lei/euro, conform unei Ordonante a Guvernului. Astfel, preturile la tot ce inseamna produs accizabil (carburanti, energie electrica, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate dupa un curs cu 6,4% mai mare decat cel real, platitorii fiind toti consumatorii.


Guvernul a inventat un curs de 4,738 lei/euro pentru a aduna mai multi bani la bugetul anului 2014. Culmea este ca pe primele sase luni, s-au incasat din accize doar 97,4% din cat a fost programat, ceea ce a dus la un minus de venituri din aceasta zona de 301 milioane de lei. Nici macar cu un curs fictiv mai mare decat cel real nu a reusit Guvernul sa obtina cat si-a propus din accize. 



Cum au ajuns romanii sa plateasca dupa un curs inexistent


Anul trecut in toamna, Guvernul a cautat solutii de crestere a veniturilor la bugetul de stat pana cand a gasit cateva cresteri de taxe si impozite deja existente sau a inventat unele noi. Una dintre solutii a fost introducerea "taxei pe stalp" de 1,5% din valoarea constructiilor speciale, taxa care se regaseste in preturile finale. Alta a fost inventarea unei hiper-accize, alta decat cea existenta deja, de 7 eurocenti pe litrul de carburanti. 


Tot la capitolul inventii este artificiul de calcul al accizelor la toate produsele accizabile. Prin Ordonanta 102/2013 a fost introdus un nou procedeu de calcul al accizei pentru situatia in care vechea metoda nu ar fi pe placul Guvernului. Nivelul accizei se stabileste in euro, insa se plateste in lei. Inainte de Ordonanta aceasta, nivelul accizelor pentru un an se calcula in functie de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie al anului anterior. 


In fiecare an de cand se platesc accize in Romania a fost asa. Pana anul trecut, cand Guvernul a constatat ca la 1 octombrie 2013, cursul de schimb a fost sub cel de la 1 octombrie 2012. In octombrie 2012, cursul de schimb a fost de 4,5223 lei pentru un euro, valoare la care s-au platit accizele pe tot parcursul anului 2013. Pentru 1 octombrie 2013 (valoare de referinta pentru calculul accizei in 2014), Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata la calculul accizelor in 2013.


Cu alte cuvinte, incasarile la buget din accize ar fi putut fi mai mici in 2014 decat in 2013, dat fiind ca valoarea de referinta era mai mica. Daca ar fi continuat regula respectata pana atunci an de an, nu ar mai fi avut incasarile pe care le doreau in 2014, un an costisitor din cauza alegerilor. Asa ca Executivul a gasit o noua formula de calcul: a hotarat ca accizele trebuie calculate in functie de rata inflatiei comunicata de INS pana la data de 15 septembrie. Au introdus in OG 102/2013 o prevedere care spune ca valoarea accizei se determina pe baza cursului stabilit la 1 octombrie a "anului anterior anului precedent" (sic!) inmultit cu indicele inflatiei. Adica, pentru accizele din 2014, a fost inmultit cursul de schimb din octombrie 2012 (4,5223) cu indicele inflatiei din 2013 (104,77%) si asa a rezultat cursul de schimb de 4,7380 lei/euro care se regaseste in facturi. De exemplu, in facturile la energie electrica (foto) se arata ca acciza este calculata la un curs de 4,7380 lei/euro. Nu compania care emite factura este vinovata de aparitia acestui curs de schimb fictiv, asa cum ar crede la prima vedere consumatorul, ci Guvernul care a inventat un asemenea curs. 



Ce spunea Victor Ponta despre stabilirea accizelor in functie de inflatie


In luna noiembrie 2013, inainte de aprobarea Ordonantei 102/2013, premierul Victor Ponta si ministrul finantelor de atunci, Daniel Chitoiu, au organizat o conferinta de presa pentru a prezenta noile masuri ale Guvernului de crestere a veniturilor la bugetul de stat. Despre calcularea accizelor in functie de rata inflatiei, Ponta spunea ca influenta nu este importanta. "Ca masuri de crestere a veniturilor vom indexa accizele in functie de rata inflatiei. Din fericire, inflatia a avut o cota si va avea pentru 2013 o cota scazuta si, evident, influenta acestora va fi destul de mica", spunea Ponta.


In realitate, consumatorii ajung sa plateasca sume importante la buget din cauza acestui curs inventat de Guvern. Se aduna produs cu produs si tot inseamna ceva. De exemplu, la carburanti, ponderea accizei in pret este cam de 30%. La energia electrica nu este prea mare, cam 2% din factura, dar pentru fiecare consumator conteaza chiar si atat. Accizabile mai sunt cafea, berea, alcoolul, produsele de lux, tot felul de produse energetice etc. 


Guvernul Ponta a insistat foarte mult pentru majorarea veniturilor din accize. Chiar Victor Ponta spunea ca este nevoie de bani pentru infrastructura, ca sunt bani care trebuie sa ajunga la investitii, sa se construiasca autostrazi. In realitate, banii nu au ajuns in investitii, dovada stand cifrele de la Ministerul Finantelor. Ultimele dintre ele arata ca investitiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie pana in iulie cu aproape o treime fata de primele 7 luni din 2013. 



Practic, s-a ajuns in situatia in care toti consumatorii sunt obligati sa plateasca mai mult decat ar fi normal, fara sa vada beneficiile promise de Guvern. In cazul in care la 1 octombrie 2014, cursul de schimb va fi mai mic decat cel din octombrie 2013, Guvernul va indexa din nou acciza cu rata inflatiei si vom avea un nou curs de schimb fictiv.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu