marți, 19 august 2014

Monica Macovei și Victor Ponta în lupta pentru Cotroceni sau de ce nu are nici o șansă Goliat în fața lui David


Dragos Ghitulete





De mii de ani, puși în fața legendei în care pirpiriul David îl invinge pe puternicul Goliat, oamenii au privit acest episod ca pe un exemplu de grație divină.  Fără acest ajutor,  David nu ar fi reușit să-l doboare pe masivul luptător. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, ne spune scriitorul Malcom Gladwell în cartea “David și Goliat“, giganții nu sînt ceea ce credem noi că sînt. Expresia „David și Goliat“ a ajuns o metaforă a unei victorii puțin probabile,  însă adevarul e în altă parte. Statura impresionantă și forța brută a uriașului au fost și sursa celor mai mari slăbiciuni. Este de fapt o lecție despre confruntările cu giganții, despre forță și înțelepciune. Șansa ca Goliat să-l învingă pe David a fost aceeași cu șansa unui campion la box de a-l învinge pe un experimentat posesor al unui pistol, adică nici una. Greoi, cu privirea încețoșată, Goliat se aștepta la un luptator de infanterie cu care să-și măsoare forțele. Nu știa că cel pe care îl va înfrunta face parte din artilerie, că nu se va apropia de el, și că de la 35 de metri va folosi o praștie pentru a-l doborî.




Coborîtă în aceste zile agitate, legenda ar putea suna cam așa: un Goliat al stîngii, cu un aparat de partid bine pus la punct și o presă aservită,  pare fără rival în fața unui David care candidează independent, nu are sprijin de partid și nici presă prietenă.


În lupta electorală ce va urma, Victor Viorel Ponta nu va avea însă nici o șansă în fața Monicăi Macovei. Pentru că se așteaptă ca adversarul să fie ca el, adică un mincinos arogant, nepregătit, supus presiunii baronilor penali pentru a pune mîna pe putere și a prelua controlul politic al justiției. Un om slab care îmbină corupția cu mesajul religios într-un melanj ce amintește de mafia italiană, un politruc înconjurat de incompetenți agitați care scuipă în jur sperînd că veninul va putea otrăvi orice adversar( despre relația premier-purtător de cuvînt, cea mai bună caracterizare am găsit-o pe facebook- Un purtător de cuvînt e ca talanga de gîtul boului. Se exprimă numai cînd boul dă din cap).




Cu un astfel de opozant, Victor Viorel nu ar avea nici o emoție în cursa pentru Cotroceni. S-ar înfrunta în sprijin de partid, în voturi cumpărate, în promisiuni fără număr, și-ar asmuți mass-media partizane și într-un final ar cîștiga.


Monica Macovei nu candidează însă cu sprijin de partid, ci are alături doar oameni onești care o ajută fara gîndul recompenselor, nu are moguli care să-i pună pe tavă aparat mediatic și nici jurnaliști care să-i ridice mingea la fileu. Nu are baroni penali care s-o împingă de la spate și nici afaceriști care să-i ceară socoteală. Are o carieră solidă în societatea civilă, doi ani de ministru în care a reușit să pună justiția pe roate și un mandat de europarlamentar în care s-a remarcat. Nu se pozează prin biserici și nici nu se dă cu barca pe la inundații. Nimic din armele lui Victor Viorel, nimic din slăbiciunile acestuia. Cel mai important însă, MM are lîngă ea oamenii care o vor vota pentru ceea ce este si pentru ceea ce a făcut. Nu se vor lega la nas atunci cînd vor pune ștampila și nici nu vor aștepta ca pe sfintele moaște mita electorală.  O vor vota pentru că au încredere în ea.



Așadar, David sau Goliat?
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu