miercuri, 27 august 2014

Opinie

Radu Alexandru Vasilescu



Noi in Romania avem formal 3 puteri in stat din care legislativul e compromis prin propria-i inactiune si complicitate (500 de copii de 15 ani ar dezbate mai serios legile si si-ar lua mai in serios indatoririle decat o vaceti voi, alesii neamului, per ansamblu) executivul (aripa guvernamentala) e … e personificat de doamna Usturoi, mai “competenta” decat Ialomiteanu daca asa ceva e posibil, presedintele e si citez din strofele altora “un marinar betiv ce minte, ascunde flota-n maneca si devine presedinte”, iar puterea juridica e impartita in 2: judecatorii se remarca fie prin servilism, fie prin luat spaga telefoane mobile si carne de porc cand au salarii de mii de euro pe luna (asa e boala psihica deja – nicio masura de preventie nu functioneaza asupra unor judecatori pt ca ei sunt pur si simplu dependenti de luat spaga la fel cum unii sunt dependenti de tigari); procurorii sunt singurii care in ciuda unor abuzuri inimaginabile par cat de cat sa mai miste ceva.


Permiteti-mi, pentru cei din clasa politica, sa le explic de ce multi vad pozitiv ce face DNA-ul: majoritatea sunt constienti de abuzurile comise de procurori, majoritatii nu le convine abuzul si majoritatea considera ca justitia trebuie facuta profesionist, evitand excesele.


Dar aceeasi majoritate se bucura cand vede macar unii politicieni tarandu-se in chinuri prin tribunale si arest preventiv. De ce? Pai orice politician care isi permite sa intrebe de ce ne bucuram noi de raul vostru este din start fie cretin fie nesimtit. Oamenii identifica destul de corect situatia precara a Romaniei ca izvorand din incompetenta si in multe cazuri ticalosia si tradarea clasei politice.


Daca e sa punem in balanta ce promit ei si ce fac da cu minus grav pentru noi, iar sanctiunea la vot e aproape derizorie cand ei au aruncat sensul votului in derizoriu aliindu-se unii cu altii, dupa timp si dupa caz, in cel mai miselesc si lipsit de demnitate si bun simt mod posibil.


Asa poate intelegeti si de ce unii din noi au o ura viscerala fata de PNL astazi, pt ca in 2012 noi n-am votat cu PNL(via USL) ca sa va pupati voi cu Anastase, Blaga, Predoiu et co.


Si uite asa multi romani cauta o alta supapa de manifestare a dezgustului fata de clasa politica.


Eu in locul oamenilor politici, as multumii tuturor sfintilor ca DNA-ul tine sub control explozia sociala de ura mai arestand cate unul, cate unul.


Alternativa – pe care eu unul, desi realizez consecintele, mi-o doresc – este explozia publica a urii manifestata prin miscari de protest. Daca nu ar mai aresta DNA-ul si nu ar mai umilii public plimband cate unul in catuse e foarte posibil ca anumiti oameni sa decida ca e mai eficient sa scape ei de clasa politica.


Statul roman este atat de subred, iar institutiile atat de divizate vis a vis de clasa politica (in special serviciile), incat 10.000 de oameni din Bucuresti, actionand determinat si cu un anume grad de violenta pot face dus orice guvern, orice presedinte si orice parlament.


In fine ca sa nu deviez – chiar si oamenii care recunosc si de principiu resping abuzul sunt totusi multumiti ca DNA-ul comite abuzuri impotriva oamenilor politici, considerand ca la cate ne-au facut ei noua, isi merita soarta din plin.


Daca Kovesi ar fi ceva mai diplomata, putin mai carismatica si mai ales mai atenta la cum DNA-ul actioneaza in cazurile oamenilor simplii, eu personal cred ca ar devenii erou national. Atat de mare e ura fata de clasa politica.


In final vreau sa mai spun ceva – daca exista UN motiv pentru care Basescu va avea si o mostenire pozitiva acela e ruperea intelegerii atat de frumos descrisa de Nastase in sedinta de guvern: “nu ne arestam intre noi”. E ba bine ca da. Cu abuz, cu calcarea in picioare a statului de drept, Basescu a rupt, sper eu definitiv, acest pact. Iar Kovesi a fost unealta. De aia Biden a sustinut expres un singur om: pe Kovesi. Probabil ca americanii si-au facut calculul ca omul lor de la DNA (la propriu zic eu) a deschis cutia Pandorei exploatand dorinta viscerala de razbunare politica a lui Basescu si ca nimic si nimeni nu va mai putea pune batista pe tambal acum.



Da, Kovesi comite abuzuri tampite, da, DNA-ul este instrument de razbunare politica, da, asta nu e stat de drept, dar faptul ca macar unii dintre oamenii politici tremura de friCA CUiva tot e ceva, pentru noi restul.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu