luni, 25 august 2014

Tortionarul Ioan Ficior zdrobea detinutii sub copitele cailor. Moartea crunta a 103 detinuti politici

Mihai Stoica



 Ioan Ficior


Tortionarul Ion Ficior a fost trimis in judecata, luni, de procurorii Parchetului General, fiind acuzat de infractiuni impotriva umanitatii. Ficior a fost comandant al inchisorii Periprava, iar in aceasta perioada 103 oameni au murit in penitenciar din cauza relelor tratamente la care au fost supusi.


Tortionarul Ioan Ficior, 85 de ani, acuzat ca in perioada in care a condus inchisoarea de la Periprava a impus un regim de detentie inuman, in urma caruia au murit 103 detinuti, a fost trimis in judecata fiind acuzat de infractiuni impotriva umanitatii. Ficior va fi judecat de magistratii Curtii de Apel, iar daca va fi gasit vinovat, risca detentia pe viata.


In rechizitoriul trimis instantei, anchetatorii explica pe larg modul in care Ficior a condus inchisoarea de la Periprava in perioada august 1958 - noiembrie 1963, cat a fost comandant.


Abuzurile comise aici sunt descrise ca <<anarhice>>, ,,fara a tine socoteala de prevederile regulamentare", spun anchetatorii. ,,Detinutii erau batuti crunt si legati cu catuse de copaci timp de mai multe ore. Erau izolati complet de familii si de orice alte persoane, de lumea externa in general, conditiile de cazare erau mizerabile, frigul insuportabil in baraci, iar sanctiunile fizice erau crunte pentru abateri minore.


De asemenea, hrana era deficitara, detinutii fiind in permanenta infometati si insetati, lipsa apei potabile era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani", mai explica procurorii, care arata ca detinutii politici erau privati de drepturile fundamentale ale omului si supusi ,,la un tratament de natura sa duca la distrugerea fizica".



Cel mai tanar detinut care a murit avea 19 ani


De asemenea, anchetatorii arata in document ca detinutii infometati erau pusi sa munceasca in conditii grele de dimineata pana seara. ,,Acestia nu se puteau odihni corespunzator, camerele fiind supraaglomerate, si nu se puteau spala. Conditiile insalubre duceau la imbolnavirea detinutilor, caz in care acestia erau scosi la munca in continuare si nu primeau ingrijiri medicale. La toate acestea se adauga violentele psihice exercitate de conducatorul unitatii direct sau prin subalternii sai", mai arata anchetatorii.



Sarea cu calul peste trupurile detinutilor


Potrivit actului de sesizare a instantei, Ioan Ficior a ramas in amintirea detinutilor drept un om de o cruzime deosebita.


,,Fost comandant si la Poarta Alba, in 1954, Ficior a conceput si ordonat masuri represive inumane, de o cruzime si ferocitate extreme: ,,detinutii care incalcau interdictiile fixate de comandant, mancand de pe camp porumbul crud, erau pedepsiti de un tribunal, in cadrul unui spectacol in toate detaliile si urmat de bataie.


Obisnuia sa sara cu calul peste trupurile detinutilor ", este declaratia unui fost detinut, atasata la rechizitoriu. Un alt fost detinut le-a povestit procurorilor ca in cadrul coloniei de la Periprava existau si trei adventisti care, din motive religioase, nu puteau munci sambata, insa Ioan Ficior i-a obligat s-o faca.


,,Era sfarsitul lui februarie 1961. Langa locul unde munceam, la nici 10 metri era un canal cu apa, in care apa era pana la genunchi si era inghetata. Le-a legat mainile la spate cu sarma ghimpata, cu apa pana la genunchi si ii punea sa se uite cu ochii deschisi la soare, daca coborau privirea erau batuti. Au fost tinuti asa pe toata perioada in care noi am muncit. Acest lucru s-a facut din ordinul lui Ficior", se arata in documentul citat. In urma analizarii mai multor documente oficiale, procurorii au descoperit ca in acea perioada au avut loc 103 decese, in 1960 fiind inregistrate cele mai multe, mai exact 53. Cel mai tanar detinut a murit in anul 1960 si avea 19 ani, iar cel mai in varsta a decedat la 71 de ani in anul 1961.


Niciun detinut nu era incredintat familiilor dupa deces, ci erau ingropati in gropi comune, fara sicrie si fara preot, se arata in rechizitoriul prin care tortionarul a fost deferit justitiei.



Colonia de munca Periprava


Colonia de munca de la Periprava era situata pe Grindul Letea, in Delta Dunarii, la 30 de km de varsarea bratului Chilia in Marea Neagra.


Detinutii transferati la Periprava au fost cazati initial in corturi si pe bacuri. Primele baraci au fost construite in anii 1958-1959 si erau din paianta, fara fundatie si acoperite cu stuf. Initial, inchisoarea era pentru detinuti de drept comun, insa reprofilarea ei s-a realizat in 1959, cand aici au fost adusi detinuti politici si internati administrativ.



De ce au murit detinutii de la Periprava


515 decese au fost cauzate de enterocolita cronica sau acuta, asociata sau nu cu alte afectiuni. Una dintre afectiunile cu care se asociaza enterocolita este casexia 919 decese au fost cauzate de tuberculoza si/sau pneumonie 21 de decese au fost cauzate de diverse afectiuni ale aparatelor digestiv si excretor 32 de decese au fost cauzate de afectiuni cardiace



Primul tortionar trimis in judecata: Alexandru Visinescu


In urma cu doua luni, un alt tortionar, Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicul Sarat, a fost trimis in judecata sub acuzatia de crime impotriva umanitatii.


 Alexandru Visinescu


Conform procurorilor, regimul impus in penitenciar de Visinescu nu asigura conditiile minime de supravietuire a detinutilor, majoritatea fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti sau persoane din conducerile PNT si PNL. Procurorii arata in rechizitoriu ca in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu ,,a savarsit actiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".


 bruta Alexandru Visinescu



In perioada in care la conducerea Penitenciarului Ramnicu Sarat a fost Visinescu, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate, mai spun procurorii. Visinescu este acuzat de moartea a cel putin 12 detinuti politici. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) l-a identificat ulterior pe Ioan Ficior, comandant al lagarului de la Periprava, acuzat ca ordinele sale au dus la decesul a peste o suta de persoane. Iuliu Sebestin a fost cel de-al treilea tortionar demascat, acesta decedand anul trecut. Constantin Istrate (88 de ani) este al patrulea tortionar al carui nume este dat publicitatii, iar ultimul nume pe care cei de la IICCMER l-au facut public a fost cel al lui Florin Cormos, care a condus lagarul de munca de la Cernavoda si care s-ar face vinovat de moartea a 115 detinuti.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu