sâmbătă, 23 august 2014

Cum s-au topit averile marilor oligarhi ai României


Razvan Chiruta

Razvan Chiruta


Dinu Patriciu, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vîntu sau Dan Voiculescu erau cotați, până nu demult, cu averi de miliarde de euro. Acest lucru se întâmpla în anii în care oligarhii erau implicaţi în politică şi beneficiau de protecţie la nivel înalt. Anchetele penale, pierderea influenţei sau investiţiile proaste au dus şi la dispariţia averilor lor colosale.

Decesul omului de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, din cauza unei boli de ficat, a readus în atenția publică spectaculoasa diminuare a bogăției sale într-o perioadă relativ scurtă. Estimată în 2007 la 3,3 miliarde de dolari, averea fostului liberal a ajuns la 190 de milioane de euro, cel puțin la nivel oficial.

Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat român în 2007, când a vândut 75% din acțiunile sale la Rompetrol către compania kazahă KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde de dolari. Ulterior, omul de afaceri a vândut aceleiași societăți din Kazahstan și restul de acțiuni, pentru o sumă de asemenea consistentă.


 Dinu Patriciu

Numai că modul cum a ajuns Dinu Patriciu la această performanță a rămas un subiect de controversă. De meserie arhitect, membru fondator după 1990 al Partidului Național Liberal, deputat pentru trei mandate, Dinu Patriciu a cumpărat în 1998, împreună cu un fond de investiții fosta societate de stat, între timp privatizată, Rompetrol, specializată în domeniul petrolier. În 2001, Rompetrol intra în posesia rafinăriei Petromidia, care la acel moment adunase datorii către bugetul de stat de aproape 400 de milioane de dolari. Deși Dinu Patriciu s-a angajat să le plătească, presa a relatat că Guvernul i-a oferit, la secret, facilităţi la plata acţiunilor şi de scutiri la obligaţiile către stat. În realitate, acele datorii istorice nu au mai fost achitate nici până în ziua de azi, fiind și în prezent subiect de atacuri politice între președinte și premier, precum și al unor campanii de lobby din partea kazahilor.

După ce a renunțat la Rompetrol, Dinu Patriciu a investit banii în mai multe afaceri care nu mai aveau legătură cu statul român și care s-au dovedit, în majoritate, falimentare. Unul dintre cele mai răsunătoare eșecuri ale omului de afaceri liberal a fost lanțul de magazine Mic.ro, care în 2012 ajunsese la aproape 1.000 de unități. Vânzările nu au mers, așa încât, în același an, s-a cerut insolvența Mic.ro, lăsând în urmă peste 700 de creditori și peste 5.000 de angajați care se luptau să-și recupereze peste 265 de milioane de euro, potrivit presei centrale. De asemenea, Dinu Patriciu era căutat de bănci pentru restituirea unor împrumuturi de 20 de milioane de euro.

Ulterior, și lanțul său de case de pariuri, BetCafe Arena, a întâmpinat probleme financiare mari, astfel încât numai în 2012, 10 firme au cerut insolvența cu același scop de a mai recupera din datoriile acumulate de fostul patron al cotidianului Adevărul. În fine, Dinu Patriciu s-a văzut nevoit să vândă și trustul Adevărul Holding, după ce investise circa 80 de milioane de euro în această companie media, tocmai pentru că datoriile ajunseseră foarte mari. De altfel, situația sa financiară devenise atât de rea, încât presa a relatat că anul trecut, după ce a fost supus unei operații de transplant de ficat, într-o clinică din Milano, ar fi dispărut fără să mai achite costurile spitalizării.



Becali, de la 2,8 miliarde $ la „doar” 49 milioane €


Unul dintre oamenii de afaceri cei mai vizibili care în 2007 era cotat cu o avere uriașă este Gigi Becali. Revista Capital estima la acea vreme că patronul echipei Steaua deținea circa 2,8 – 3 miliarde de dolari, bani provenind din afaceri imobiliare, construcții, industria cărnii. În 2013, conform aceluași top, latifundiarul mai avea doar 49 de milioane de euro. Principala cauză pentru căderea lui Gigi Becali a fost aceea că mare parte din averea sa a fost construită pe bula imobiliară care s-a spart din anul 2009. Mai mult decât atât, o parte din pământurile sale valoroase au provenit dintr-un schimb ilegal de terenuri cu statul român, faptă pentru care a şi fost condamnat anul trecut la 3 ani de închisoare.


 Gigi Becali

Suprafețe supraevaluate până la acea vreme au ajuns și la jumătate de preț în prezent. Pe de altă parte, în 2014, doar două dintre firmele lui Gigi Becali îi mai aduceau profit, după cum reiese dintr-o analiză economica.net. Avicola Iaşi, aflată în insolvenţă din 2010, a realizat anul trecut afaceri de peste un milion de euro şi un profit de 122.000 de euro, cu patru angajaţi. Firma de construcţii Arcom, intrată în insolvenţă în noiembrie 2011 şi din care Gigi Becali deţine 71,5% a înregistrat şi anul trecut pierderi, de 460.000 de euro, iar cifra de afaceri este de 20 de ori mai mică decât în 2008, potrivit aceleiași surse. În fine, 0.800 de euro este cifra de afaceri înregistrată de Uzina Mecanică Drăgăşani în 2013, în care Gigi Becali deţine 90,7% din acţiuni. În prezent, Gigi Becali se află în închisoare, fiind condamnat în mai multe dosare penale.



Vîntu, de la 2 miliarde $ la 90 milioane €


“Întăriți-vă statul”, recomanda Sorin Ovidiu Vîntu autorităților, la începutul anilor 2000, când tocmai se prăbușise fondul de investiții FNI, în spatele căruia se afla omul de afaceri. 


 Sorin Ovidiu Vîntu

FNI a păgubit peste 300.000 de români, însă presa a relatat că l-a îmbogățit pe Vântu. Revista Capital estima, în 2007, că acesta ar avea o avere de 2 miliarde de dolari, împărțită în 700 de firme, dintre care cea mai vizibilă a fost holdingul Realitatea-Cațavencu. Între timp, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat de două ori la închisoare, pentru mai multe infracțiuni, aflându-se și în prezent în penitenciar, iar afacerile sale au început să decadă. Aceeași revistă Capital calcula că în 2013 SOV ar mai avea în dreptul numelui său doar 90 de milioane de euro. Specialiştii spun că cele mai mari pierderi suferite de SOV au fost cauzate de investiţiile în piaţa de capital şi media.



Dan Voiculescu, de la 1,5 miliarde € la 340 de milioane €


Recent condamnat la zece ani de închisoare cu executare, Dan Voiculescu este un alt personaj important de pe scena publică a cărei avere este în pericol. 


 Dan Voiculescu

Fiind nevoit să acopere, alături de alți inculpați, un prejudiciu stabilit de instanță în dosarul ICA de 60 de milioane de euro, Dan Voiculescu și-a văzut sechestrate mai multe proprietăți importante. Apogeul financiar al fondatorului Partidului Conservator a fost atins în 2009, când revista Capital estima că deține o avere de 1,5 miliarde de euro.  În 2013, averea acestuia scăzuse deja la 340 – 360 de euro. “Perla coroanei” lui Voiculescu este firma Grivco, tocmai cea implicată în dosarul în urma căruia patronul său a primit un deceniu de închisoare.  Omul din spatele Antena 3 deține afaceri în media, dar și în energie, agricultură, imobiliare.



Pierderea influenţei


Cum și-au pierdut însă averile atât de repede “oligarhii” României? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să plecăm de la realitatea că, la un moment dat, cei mai mulţi dintre ei au avut o influenţă mare în lumea politică şi au beneficiat şi de protecţie la nivel înalt. De asemenea, după cum se poate observa uşor, mare parte din averile acestora au fost făcute din afaceri cu statul. În momentul în care sistemul care-i proteja a dispărut au început şi problemele pentru aceşti oameni de afaceri.

Există însă şi alte cauze pentru care mulţi dintre cei din vârful topurilor au pierdut atât de mulţi bani.

Bancherul Dan Pascariu a explicat pentru „România liberă” că, în primul rând, în multe dintre cazuri averile celor mai bogați români au fost supraevaluate de mass-media. “Eu știu oameni care erau în aceste topuri și ei veneau la mine să ia bani, că nu mai aveau cu ce să își plătească unele și altele”, a precizat Dan Pascariu.


 Dan Pascariu

Iar criza economică a dus la scăderea valorii multora dintre companiile deținute de marii oameni de afaceri importanți. “S-a produs o diminuare semnificativă, prin reducerea business-ul ca atare, prin scăderea consumului, prin diminuarea valorii imobilelor, a colateralelor. E firesc ca o dată cu scăderea pieței să scadă și averile celor care jucau pe acea piață”, a menționat Dan Pascariu.

Asta nu înseamnă că averile celor mai bogați români sunt create pe criterii nesănătoase, ci mai degrabă fie au fost supraevaluate atunci, fie s-au schimbat acum condițiile de piață. “Pur și simplu afaceri care în 2008 se puteau vinde cu 100 de milioane de euro acum nu mai pot fi vândute nici cu 20-30 de milioane de euro. Stau de vorbă cu șefii fondurilor de investiții și valorile de piață au scăzut considerabil”, a declarat Dan Pascariu. Pe de altă parte, averea întregii populații a României a scăzut cu 36% numai în România în perioada iulie 2011-iunie 2012, cel mai abrupt declin din lume ca procent, potrivit unui studiu al băncii elvețiene Credit Suisse.   



„Regii asfaltului“, cu averile la jumătate


Faptul că afacerile cu statul aduc beneficii importante pentru averea proprie, iar când aceste legături nu mai există și averile scad este dovedit de cazul “regilor asfaltului” din România, implicați în prezent în numeroase dosare penale. Unul dintre aceștia, Costel Cășuneanu, cu o avere estimată în 2013 la 130 de milioane de euro, mai puțin cu jumătate față de anii trecuți, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru că l-ar fi plătit pe senatorul Cătălin Voicu să intervină în unele conflicte juridice cu compania națională de drumuri. Mai mult, acesta mai este cercetat în liberate într-un alt dosar în care a plătit pentru a obține lucrări publice în Bacău.


 Costel Cășuneanu

Una dintre cele mai relevante decăderi este cea a lui Nelu Iordache, cu o avere anul trecut de circa 30 de milioane de euro, care se află în prezent în arest la domiciliu, pentru că ar fi deturnat fonduri europene la construcția primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad. Cu un an înainte, averea acestui rege al asfaltului era de circa 70 de milioane de euro.



 Nelu Iordache

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu