vineri, 15 august 2014

Băsescu: Lui Ponta îi duduie economia în cap. Suntem aproape de CRIZĂ


Diana BiţăTraian Băsescu a declarat, joi, că România a intrat în recesiune și că de fapt, premierului Victor Ponta ”îi duduie economia în cap”.” Economia a intrat în declin. Este un declin de două trimsestre consecutive”.”România a intrat, conform standardelor europene, în recesiune. Pentru că nu vreau să avem diferende pe definiții, indiferent ce definiții ar utiliza ”dotore”, vă invit să urmăriți definiția pe care Eurostatul o dă recesiunii
- 2 trimestre succesive cu scădere a creșterii economice față de trimestrul anterior”, a afirmat președintele.

Cauzele sunt multe: în primul rând generic vorbind este proasta guvernare. Și impresia că suntem guvernați pentru că premierul merge la televizor unde vorbește despre economie fără să înțeleagă ce se întâmplă în urma deciziilor pe care le ia. Cauza fundamentală este reducerea investițiilor, fenomen asupra căruia am atenționat continuu. Investițiile străine directe pe primul trimestru înregistreză o scădere. S-a făcut o reducere a investițiilor cu 22,5% față de primul semestru 2013. A doua cauză e reducerea investițiilor străine directe, pe primele șase luni în scădere cu 10% față de anul trecut”, a arătat șeful statului.

”Și un semn major de alarmă pe care l-am văzut în februarie 2009, când au apărut datele statistice cu privire la luna octombrie 2008, când duduia economia incompetenților Tăriceanu și Vosganian. În iunie scăderea investițiilor străine directe e de 70%, chiar dacă pe primul semestru avem 10%. O altă cauză este multitudinea de taxe introduse pe economie și populație. Două taxe însă au lucrat ca o frână pentru economie: taxa pe infrastructură, pe stâlp, și taxa pe combustibil, de 7 cenți, tranformați in 11 cenți, după aplicarea TVA și inflație. Acestea sunt principalele cauze ale frânării economiei”, a explicat Traian Băsescu.

„Altă cauză majoră a crizei este lipsa de proiecte pentru absorbția fondurilor europene. Minciunile lui Ponta și Teodorovici nu mai pot continua. Anul acesta, când încă mai au proiecte în execuție de la guvenrul Boc, dar nu au făcut niciun proiect, pe primele 6 luni absorbția a crescut cu numai 3 procente”, a mai spus președintele.


Cea mai mare scădere din UE


Pe al doilea trimestru, România are cea mai mare scădere din UE: 1 procent, urmată de Germania cu 0,2, Italia cu 0,2, Cipru cu o,3, In rest toate țările sunt pe creștere pozitivă. România este singura țară care are scădere de un procent.

 Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă. Proasta guvernare este o realitate, a avut toate condițiile de stabilitate macroeconomică, preluate de la guvernul boc. Prin incompentență și minciună, Ponta reușește să creeze din nou dezechilibre”, a mai spus Băsescu, adăugând că încă se mai pot lua măsuri pentru evitarea intrării în criză.


Despre reducerea CAS


Traian Băsescu spune că nu sunt resurse pentru reducerea CAS-ului. ”Reducerea CAS-ului nu face altceva decât să accelereze intrarea în crisă prin creșterea deficitului la pensii. Ieșirea din criză se va face pe spinarea românilor. Nu o să uit niciodată anul 2010 când a trebuit să impunem măsuri drastice”. 

”În mod egal, liderii marilor formațiuni politice, de la putere și din opoziție sunt la fel de iresponsabil și mincinoși, fie că vorbim de Ponta, Iohannis sau Blaga. Clamează reducerea CAS şi vor băga ţara în criză”, a mai spus Băsescu. 

Dacă mizează că dând un vot în Parlament pentru a doua oară o să tergiverseze legea, e foarte puțin probabil s-o pot face petnru că eu nu am întors-o pe motive constituționale. Nu toate minciunile din campanie sunt acceptabile. Cele cu care bagi țara în criză sunt inacceptabile”, a mai spus șeful statului.

”Eu îmi predau mandatul înainte să vină efectele măsurilor. Dar vreau să se știe că eu am avertizat populația că este mințită. Nu reducerea CAS-ului va avea efect pe revenirea la o respirație normală a economiei ci extragerea taxelor suplimentare”, a mai spus Băsescu.


Cum este posibil că ne spună UE că am intrat în recesiune și nu INS. Am impresia că este a treia instituție puse sub politică alături de Avocatul Poporului și CNA. INS-ul a scos puțin siguranța. a omis să spună țării că a intrat în recesiune”, a spus Băsescu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu