duminică, 3 august 2014

Ponta, protejat sau doar pus la fezandat de DNA?



SERGIU BIDILA




Rechizitoriul prin care procurorii DNA au trimis în judecată „lotul Duicu” face o serie de trimiteri la premierul Victor Ponta despre care presa a relatat pe larg în ultimele zile. Totuşi, există o serie de nuanţe care pot lăsa impresia că premierul a avut parte de o oarecare protecţie din partea ...




Jurnalista Sorina Matei publică pe blogul său o comparaţie între mai multe documente emise de procurorul de caz pe parcursul cercetării penale şi rechizitoriul trimis la instanţă. Sub titlul „Cazul Duicu. Cum a dispărut premierul Victor Ponta cu tot cu cabinet din dosarul DNA”, Sorina Matei evocă episodul celebrului „trafic de influenţă din biroul premierului”, care este prezentat de acelaşi procuror într-un fel în faza de cercetare şi în alt fel în Rechizitoriu:
27 Iunie 2014. Propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive în cazulbaronului Adrian Duicu, confirmată de judecători și semnată de procurorul DNA.



Locație susținută de DNA: cabinetul prim-ministrului
Acțiune susținută de DNA: de la cabinetul primului-ministru l-a sunat pe Ștefan Ponea


Acțiune susținută de DNA: la solicitarea prim-ministrului, numitul Petre Tobă s-a prezentat la Guvern.

28 Iulie 2014, peste doar o lună. Rechizitoriul de trimitere în judecată a baronului Adrian Duicu, semnat de procurorul DNA.

Locație susținută de DNA: sediul Guvernului. (a dispărut localizarea exactă- cabinetul premierului)
Acțiune susținută de DNA: aflat în sediul Guvernului l-a sunat pe Ștefan Ponea  (a dispărut localizarea exactă- cabinetul premierului)

Acțiune susținută de DNA: a fost convocat Petre Tobă de către Vlad Stoica, șeful Cancelariei (a dispărut solicitarea prim-ministrului).

DNA: date nu mai există. Se folosesc circumstanțe generalizante-  “în sediul Guvernului” baronul Duicu a purtat o discuție, chiar o întrevedere, cu Petre Tobă.


Exemplul evocat de Sorina Matei trebuie pus în legătură şi cu siguranţa de sine afişată de Victor Ponta cu privire la dosarul Duicu, cu numai câteva zile înainte de trimiterea Rechizitoriului la instanţă. Ponta spunea atunci că nu are „nici o calitate procesuală” în dosar.

Dacă vreodată, în orice fel, la instanță, la DNA, voi fi chemat, sunt gata să merg. Dar n-am fost și nici nu știu dacă voi fi vreodată chemat, pentru că n-am nici o calitate procesuală”, adăuga Ponta.

DNA nu l-a mai chemat la audieri. Să fie acesta un semn că e protejat în schimbul unei protecţii pe care el însuşi o acordă DNA? E doar o ipoteză, dar trebuie remarcat că după încercările tenebroase de a numi procurori de casă – inclusiv Elisabeta Ponea – în funcţii de conducere la DNA din toamna anului trecut, lui Ponta nu i se poate reproşa că a pus piedici activităţii Parchetului condus de Laura Codruţa Kovesi.





Varianta alternativă: DNA nu ne serveşte menul dintr-o dată


Cum am arătat, felul în care DNA a întocmit Rechizitoriul dosarul Duicu dă de gândit. Nu doar modificarea abordării în chestiunea „trafic de influenţă în biroul premierului”, ci şi alte aspecte din documentul trimis la instanţă sunt de natură să ridice semne de întrebare.

Bunăoară, absenţa unor discuţii-cheie dintre Adrian Duicu şi Rovana Plumb sau dintre Adrian Duicu şi Cristian Buşoi. DNA a anexat la dosar doar interceptări telefonice în care protagoniştii (Duicu şi Plumb şi respectiv Duicu şi Buşoi) stabileau anumite întâlniri. Conţinutul convorbirilor purtate în cadrul respectivelor întâlniri lipseşte din Rechizitoriu. Să nu le fi putut DNA înregistra din motive tehnice? Sau să le fi înregistrat şi să le ţină „la cutie” pentru că pregătește noi dosare de răsunet?


Jurnalistul Cătălin Prisăcariu afirma recent că DNA ar fi deschis deja un dosar care îl are ca protagonist pe ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc (rudă cu premierul), cel care ne-a minţit cu nonşalanţă când ne spunea că n-a intervenit pentru numirea Elisabetei Ponea la DNA. Dacă aşa va fi, n-ar fi exclus să vedem dosare noi şi pe numele Rovanei Plumb, al lui Cristian Buşoi sau chiar al premierului Victor Ponta. Căci aceasta este de fapt marea întrebare: este Ponta protejat sau doar pus la fezandat de DNA?















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu