duminică, 21 iulie 2013

Să salveze cineva PNL de el însuşi!


CRISTIAN CAMPEANU



"Atunci când lumea reală l-a lovit pe Relu Fenechiu violent peste față cu verdictul de condamnare la cinci ani cu executare, s-a refugiat în singura realitate pe care o cunoaște: lumea fantezistă în care Traian Băsescu este cumva vinovat pentru fiecare condamnare a fiecărui om politic din România, iar condamnatul este ”victima politică” a președintelui. În această lume, nimeni nu este niciodată vinovat de corupție, de fraude, de hoție, dar toți sunt persecutați politic de Traian Băsescu."

Eşecul loviturii de stat de vara trecută şi al lui Crin Antonescu personal, condamnarea lui Relu Fenechiu, condamnarea lui Gigi Becali, eşecul lui Andrei Marga la ICR, eşecul previzibil al proiectului de Constituţie propus de Comisia condusă de acelaşi Antonescu precum şi eşecul unei eventuale tentative de a modifica legea ANI, trag PNL într-un abis politic din care nu va mai putea ieşi. Dacă mai există cineva în acest partid capabil să privească realitatea în faţă, acest cineva trebuie să încerce să salveze PNL de el însuşi şi, implicit, de Crin Antonescu.

Domnul Fenechiu s-a dus după sentinţa de condamnare, la Antena 3, ca să declare că „Trebuie să se gândească judecătorii că şi eu am copii acasă, părinţi care aşteptau de la mine o carieră de succes şi acum mă văd în situaţia în care sunt.“ Nu, de fapt, judecătorii Înaltei Curţi nu trebuie să se gândească deloc la copiii şi părinţii domnului Fenechiu. Judecătorii nu trebuie să se gândească decât dacă există suficiente probe că Dl. Fenechiu a vopsit transformatoare vechi şi le-a vândut statului drept transformatoare noi şi să ia o decizie definitivă privind condamnarea fostului ministru al Transporturilor. Partea cu ”părinţii şi copiii” cădea, de fapt, în sarcina dlui Fenechiu, care, acum, când este chemat să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce a făcut, îşi aminteşte brusc de ”părinţi şi copii”, de parcă aceştia ar trebui să împartă cumva vina cu dl Fenechiu. Aceste declaraţii spun multe despre caracterul şi statura morală a dlui Fenechiu, dar mai spun ceva şi despre perspectiva sa asupra realităţii politice şi judiciare din România. După cum a declarat el însuşi şi după cum au remarcat mai mulţi comentatori, dl. Fenechiu nu a crezut niciun moment că va fi condamnat din diverse motive care merită investigate şi atunci când lumea reală l-a lovit violent peste faţă cu verdictul de condamnare la cinci ani cu executare, s-a refugiat în singura realitate pe care o cunoaşte: lumea fantezistă în care Traian Băsescu este cumva vinovat pentru fiecare condamnare a fiecărui om politic din România, iar condamnatul este ”victima politică” a preşedintelui. În această lume, nimeni nu este niciodată vinovat de corupţie, de fraude, de hoţie, dar toţi sunt persecutaţi politic de Traian Băsescu. Nu contează că nu Băsescu a vopsit transformatoarele ca să-i însceneze lui Fenechiu un proces, ci Fenechiu a făcut-o de bună voie şi perfect conştient de ceea ce face. Ceea ce contează este că şi alţii fură, poate chiar mai mult, şi dacă Fenechiu a fost condamnat, atunci s-a întâmplat pentru că Traian Băsescu a dorit să se întâmple astfel. Nu contează nici că USL are supermajoritate şi controlează administraţia centrală şi locală ca pe vremea lui Năstase. Ceea ce contează este că nu controlează încă Justiţia şi, dacă n-o controlează ei, atunci cu siguranţă o controlează Băsescu. Şi, în această lume pe dos în care orice explicaţie duce în final la Băsescu, nimeni nu este mai persecutat, mai prigonit şi mai victimizat decât PNL.

Problema este că nu numai domnii Fenechiu şi Antonescu cred în această realitate care nu există şi se comportă ca atare, ci întregul Partid Naţional Liberal a devenit dominat de această optică strâmbă. PNL priveşte realitatea politică, socială şi juridică din România printr-un filtru care mistifică lucrurile pentru a se plia viziunilor domnului Antonescu asupra a ceea ce se întâmplă în România. Nu vrem să dăm un verdict clinic privind ceea ce se întâmplă în acest partid, dar vrem să atragem atenţia asupra faptului că acesta reprezintă drumul spre pierzanie, un drum pe care ”colegii” de la PSD vor fi mai mult decât fericiţi să ducă de mână PNL. În acest univers, nu e niciodată vina celor de la PNL. Am încercat să dăm o lovitură de stat eşuată care a stârnit îngrijorarea Occidentului? E vina lui Băsescu şi a ”trădătorilor” din presa aservită lui Băsescu, Angelei Merkel şi Departamentului de Stat. L-am pus pe Becali pe listă, numai ca să fie condamnat câteva luni mai târziu ca un infractor de rând? E mâna lui Băsescu. L-am pus pe Marga mai întâi ministru de Externe de pe altă planetă, evitat de toţi omologii săi europeni, şi apoi preşedinte ICR cu rezultate dezastruoase? Trebuie să fie vina lui Băsescu. Am făcut cel mai prost şi mai anti-democratic proiect de Constituţie care n-are nicio şansă să treacă de Curtea Constituţională? Băsescu. L-au condamnat pe Fenechiu? Băsescu. Nu-i nimic, îl numim pe Silaghi, care, în pofida ”deciziei definitive” a Curţii de Apel Oradea, n-a scăpat încă de problemele cu ANI. Dacă Băsescu îl respinge, e dovada că Băsescu persecută PNL, nu că PNL nu a învăţat că trebuie să nominalizeze pe cineva absolut fără pată după ruşinea Fenechiu. Şi apropos de ANI, mai nou, aflăm că baronimea PNL este furioasă că ANI nu îi lasă pe primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene PNL să fie şi şefi în administraţie şi membri în Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat din subordinea primăriilor şi Consiliilor Judeţene şi se încăpăţânează să îi tot declare incompatibili, deci, natural, soluţia ar fi modificarea legii ANI pentru ca acest lucru să devină posibil. Mult succes cu asta la Bruxelles! Nu va ieşi? Va fi vina lui Băsescu, evident.

Cineva trebuie să scoată PNL din această psihoză colectivă care le alterează percepţia asupra realităţii româneşti, mai ales când cealaltă componentă a USL, PSD, a recunoscut de fapt cum stau lucrurile în ţară şi în lume. Se cheamă coabitare. Cineva trebuie să le amintească acestor oameni că realitatea ultimă este despre copiii şi părinţii unor oameni vii, nu despre fabulaţiile lui Crin Antonescu. Cineva trebuie să salveze PNL de el însuşi.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu