sâmbătă, 17 ianuarie 2015

PUR CA UN NUFĂR ÎN MOCIRLĂ, VARANUL RĂMÂNE LA RĂCOARE


Nicolae Constantin Munteanu



În prima zi a anului 2015, în închisoare fiind, Dan Voiculescu se instruia urmărind programele TV ale Antenei 1 și Antenei 3 și ascultând Radio Romantic. După care a dat pe dinafară: "N-am cuvinte să vă explic ce alinare, ce mândrie, ce satisfacție am avut realizând cât de mult s-au deschis acești nuferi ai maturității mele." Ce să-ți zic, Badea, Gâdea și Ciuvică, nuferi, iar Antena 3 - Spălătoria Nufărul!







După "alinare", "mândrie" și "satisfacție", Dan Voiculescu a trecut la amenințări. Vizați erau eternii adversari politici, Traian Băsescu și Monica Macovei, magistrații care l-au trimis la răcoare și, premieră, câțiva foști angajați și supuși de partid care l-au cam abandonat ! Toți urmau, în ordine, să fie judecați de Dumnezeu, dar și de justiție.


Omul era de înțeles. Își făcea curaj. Se încălzea pentru 5 ianuarie, ziua în care Curtea de Apel București urma să se pronunțe asupra cererii de anulare a pedepsei primite de Dan Voiculescu, zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare. Și, ghinion, 5 ianuarie a căzut într-o marți, ziua celor trei ceasuri rele. Zarurile au căzut prost. Instanţa a respins ca nefondată contestaţia prin care solicita anularea pedepsei. Decizia este definitivă. Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Și va executa cam o treime din condamnarea la zece ani de închisoare. Dar va executa !



Pe scurt, ca în filmele cu proști, cine sapă groapa altuia cade el în ea !

Acest proces, care a durat aproape șase ani de zile, s-a lăsat cu o condamnare cumulată de 67 de ani de închisoare pentru tot lotul. În afară de Dan Voiculescu, alte șase persoane au primit primit pedepse între cinci și opt ani de închisoare, cu excutare. La care se adaugă încă patru persoane cu trei și patru ani de închisoare cu suspendare.


Procesul a durat atât de mult pentru că strategia apărătorilor s-a concentrat pe vicii de procedură și pe tergiversarea procesului, până la o eventuală prescriere, care a inclus și două demisii ale lui Dan Voiculescu din Parlament, ceea ce a însemnat plimbarea dosarului de la o instanța la alta și reluarea procesului în funcție de jocul de-a imunitatea pierdută sau redobândită de principalul acuzat. 


Condamnarea lui Dan Voiculescu este cea mai spectaculoasă de la condmnarea lui Adrian Năstase. Insă faptele pentru care a fost condamnat arogantul de la Cornu erau parfum de viorele pe lângă lăcomia pantagruelică a Varanului de la Antene, cu un pot de vreo 60 de milioane de euro. Și, spre cinstea lor, după ani de bâjbâieli, oamenii justiției au rezistat tuturor presiunilor, inclusiv celor exercitate de nuferii de la Antena 3, și s-au pronunțat așa cum a crezut de cuviință, în spiritul legii și, sperăm, și al statului de drept. 


Un cuvânt bun pentru avocatul Gheorghiță Mateuț, o stea a baroului, care nu dă nici mâna fără să taie o chitanță de 50.000 de euro. Mână pe care n-o dă e o mână bună! Dan Voiculescu este al treilea sau la patrulea barosan pe care-l scapă pentru ani buni după gratii, după fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, care a primit 4 ani şi 6 luni, după fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care are de stat 5 ani de zile după gratii şi după Cristian Vasile, inculpat în dosarul Trofeul Calităţii. Era cât pe-aci să-i ajute și pe George Copos şi Gigi Becali, însă aceia au renunțat la timp la serviciile lui. 


Strategia de apărare a a lui Dan Voiculescu a fost jalnică. Pasămite, mediatizarea excesiva a cazului a pus presiune pe judecatori, care nu ar fi fost imparțiali când au dat sentința. Ca și cum Dan Voiculescu ar fi un inculpat atât de delicat încât n-ar putea fi judecat decât pe un pat de nuferi, pierdut pe un câmp de crini. Albi.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu