sâmbătă, 25 mai 2013

Blaga nu vrea să fie prezidențiabil. Normal, prezidențiabilul PDL pare să fie Crin Antonescu

Dan Andronic

Observ că Vasile Blaga a ajuns la vorba contestatarilor săi din partid, din timpul campaniei interne pentru șefia partidului. Așa cum încercau să îi explice și ei, Blaga a mărturisit că din punctul său de vedere ar fi mai potrivit pentru o funcție executivă, adăugând că nu își dorește funcția de președinte al României.

Adevărul este că altele sunt preocupările actualului președinte al PDL și ale echipei ce îl înconjoară. Asemeni liberalilor din jurul lui Crin Antonescu, Blaga și-a pus toate speranțele în șansele liderului PNL de a ajunge la Cotroceni. Astfel, PDL speră să ajungă la guvernare într-o alianță de guvernare mai mare, în care PNL ar fi partidul principal și ei, partidul- balama. În Parlament, colaborarea PNL și PDL deja începe să funcționeze. Dacă vă amintiți, criza din USL de săptămâna trecută a început nu numai din cauza declarațiilor lui SRS, dar și datorită majorității surpriză formată la Senat. Liberalii și PDL-iștii au votat cot la cot pentru un proiect de lege, în ciuda opoziției PSD.

La scandalul din USL și la excluderile din PNL de miercuri, democrat-liberalii nu au avut nicio reacție. Sunt comozi și auto-suficienți, de parcă totul ar merge strună. Ce-i mai grav nu cred că nu știu să facă Opoziție, dar nu vor. Nici propunerile de revizuire a Constituției prin care liberalii cer practic pensionarea lui Traian Băsescu nu au primit nicio replică din partea PDL. Ce-i drept, Blaga de-abia așteaptă să nu îl mai vadă pe Traian Băsescu în politică, iar în ceea ce privește excluderea celor care au aderat la Inițiativa România Liberală de către Antonescu, presupun că aceeași soartă îi așteaptă și pe democrat-liberalii care și-ar declara simpatia pentru Mișcarea Populară.

Dacă privim imaginea de ansamblu este foarte simpatic cum s-a configurat scena politică în doar câteva luni. Glumeam zilele trecute că dacă prin absurd s-ar pune problema unei noi suspendări a lui Traian Băsescu, PDL ar vota probabil pentru, alături de partidul lui Antonescu, în timp ce PSD ar fi probabil împotrivă. Și până la formalizarea relației PDL-PNL nu mai e decât un pas: ruperea USL.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu