joi, 23 mai 2013

Sfirsitul unei domnii singeroase (4)


Horia Sima


4. Reorganizarea

Cel dintâi lucru ce l-am facut a fost sa schimb starea de spirit a grupului legionar din Berlin. Am convocat pe legionarii veniti din tara si le-am împartasit impresiile culese din convorbirile avute cu camarazii din Berlin. Le-am cerut sa nu se molipseasca de aceasta atmosfera apasatoare, ci, dimpotriva, sa forteze chiar nota, manifestând, poate împotriva propriilor lor convingeri, o încredere puternica în victorie. Aceasta este porunca ceasului de fata. Orice atitudine molateca va duce la destramarea grupului din Berlin si cu el la înmormântarea sperantelor ce si le-au pus legionarii din tara în noi.

Efectul acestei ofensive morale s-a vazut în câteva zile. Vechii camarazi din Berlin se mirau de atitudinea dârza a legionarilor veniti din tara, care, abia scapati din foc, îsi faceau socotelile sa se întoarca în mijlocul luptei si al primejdiilor. Un alt fapt care a impresionat adânc pe camarazii din Berlin a fost imediata intrare la lucru, la câteva zile dupa sosire, a legionarilor sositi cu mine din tara. Tolcea cu Vasiu si Popa Ion munceau la turnatoria Siemens din Spandau, iar Rosu, Borobaru, Vintan, si Boian, la fabrica de cauciuc "Veritas" din Lichterfelde-Ost.

Am trecut apoi la constituirea grupului de actiune. Cum am procedat? Ca si cum nu as fi avut pe nimeni lânga mine si nimeni nu m-ar urma. Am luat om de om, vechi sau nou venit, cerându-i fiecaruia sa se pronunte, dupa ce si-a facut examenul de constiinta.

Am început cu Petrascu si am avut surpriza si bucuria sa numar si pe Petre Ponta printre cei hotarâti sa participe la noua campanie, cu toate ca nu avea decât un stagiu de câteva luni în miscare. Tot grupul venit din tara s-a declarat pentru continuarea luptei, iar elementele aflate în Berlin înainte de venirea noastra, au consimtit sa intre în grupul de actiune Seitan, Eugen Teodorescu, Gavagina, Cracea, Rotea, Smultea, Virgil Mihailescu, Petrascu si Ponta. In total, eram 17 insi. Dintre legionarii neîncadrati, Dr. Victor Biris si Gheorghe-Jilava erau mai apropiati de planurile noastre si ne ajutau cu tot ce puteau.

Numele camarazilor care au facut parte din grupul de actiune sa cuvine sa ramâna în amintirea sirurilor viitoare de legionari, caci, datorita avântului lor, s-a reconstituit frontul legionar din Berlin, într-un moment de neagra deznadejde pentru întreaga miscare. Nu toti au plecat în tara si au luat parte la lupte, dar din impulsul sufletesc al tuturor s-a cristalizat hotarârea care ne-a dus la biruinta din 6 Septembrie 1940.

Grupul de actiune forma o unitate aparte în mijlocul grupului mare. Era împartit în cuiburi. Odata pe luna cuiburile se întruneau în sedinta comuna. Sefii de cuiburi erau Petrascu Nicolae, Rosu Octavian, Alexandru Popovici, Rotea Ilie si Eugen Teodorescu. Viata legionara pulsa mai intens în cadrul grupului restrâns.

Cu ceilalti legionari, neîncadrati grupului nostru, nu ne întâlneam decât la sedinte comemorative.

La capatul acestor eforturi, situatia se prezenta în felul urmator:
1. Exista un nucleu central, destinat sa intervina în tara, asa numitul grup de actiune, format din contopirea grupului legionar venit din tara cu legionarii din Berlin, ramasi pe pozitie.
2. S-a reconstituit axa politica a grupului din Berlin prin colaborarea mea cu Papanace.
3. Aceasta reorganizare a exercitat o influenta binefacatoare asupra întregului grup. Se stia ca undeva se fauresc noi planuri de actiune de catre oameni hotarâti sa le duca la îndeplinire.
4. Ciorogaru, Preotul Borsa si toti defetistii au fost izolati si vegetau la marginea grupului.

(va urma)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu