luni, 24 februarie 2014

Sănătate (1)

Acupunctura in tratamentul alergiilor



Alergiile, desi nu intra in mod normal in categoria bolilor grave, pot fi foarte suparatoare, iar in anumite conditii pot pune viata in pericol, cum este in cazul socului anafilactic.

Tratamentul pe termen scurt al alergiilor, cu medicamente clasice, este foarte simplu si rapid, dar are neajunsurile ca aceste medicamente pot avea efecte secundare neplacute (de exemplu pot da somnolenta puternica, care scade foarte mult abilitatea unui om de a mai munci), dar poate mai important - nu rezolva cauza si deci nu conduc la o vindecare.

Acupunctura vine cu o abordare diferita si ofera in multe cazuri vindecare completa, impreuna cu rezolvarea mai multor probleme de sanatate, care, impreuna cu alergiile, sunt efecte ale aceleiasi cauze.


Viziunea medicinii alopate asupra alergiilor


Medicina alopata vede alergiile ca niste raspunsuri imune exagerate. Organismul trateaza anumite substante obisnuite (alergenii in cauza) ca si cand ar fi niste microbi de temut si declanseaza impotriva lor o reactie de aparare puternica. Ce vedem noi ca si semne ale alergiilor sunt semne si simptome ale raspunsului imun al organismului, nu ale stimulului in sine.

Din pacate, ce determina ca sistemul imunitar sa reactioneze exagerat este inca un fapt nedeslusit din punct de vedere stiintific, astfel incat nu exista un tratament care sa rezolve cauza alergiilor si sa vindece alergiile.

Tratamentele din medicina clasica sunt orientate pe limitarea reactiilor exagerate iar substantele active din medicamente sunt antihistaminice care usureaza respiratia, reduc senzatia de mancarime si scad inflamatia.

Antihistaminicele din generatiile mai vechi erau puternic generatoare de somnolenta, aceasta fiind un efect secundar comun. Generatii mai noi de antihistaminice au reusit sa scada semnificativ acest efect secundar, dar inca nu s-au facut progrese in a gasi un tratament cauzal al alergiilor care sa duca la vindecarea lor definitiva.


Viziunea acupuncturii asupra alergiilor


In viziunea acupuncturii, alergiile tin de ficat, si anume de energia ficatului care nu functioneaza cum trebuie ci devine rebela si incepe si invadeaza diverse organe.

Ficatul ca si energetica are mai multe corespondente in acupunctura: ii corespunde primavara ca anotimp - ceea ce explica de ce alergiile se declanseaza in special in acest sezon; are ca emotii asociate frustrarea, supararea, furia, si este afectat de acestea in special daca aceste emotii au ramas fara o exteriorizare (omul le tine in el si se macina pe interior).

Ficatul si colecistul guverneaza viziunea, planificarea, organizarea, initiativa, precum si implementarea deciziilor si atingerea obiectivelor. Astfel in patologie cand este afectat ficatul (din cauze emotionale), omul in mod sistematic simte ca nu isi poate atinge anumite obiective, se simte blocat sau obstructionat (apare frustrarea!), omul poate deveni furios, irascibil, sau dimpotriva - in loc sa explodeze, implodeaza, devine apatic, fara chef, deprimat, dar din cauza ca nu exteriorizeaza aceste frustrari energia ficatului este blocata si "creste presiunea in sistem".

Deoarece organismul nu poate sa scape de aceasta presiune interioara prin modul natural (exteriorizarea/solutionarea emotiilor) cand presiunea din interior atinge un punct critic se deschide o alta "valva" de prea-plin: cea fizica.

Energia ficatului incepe sa invadeze diverse structuri ale organismului ca un uragan care matura tot ce ii sta in cale si se poate exterioriza sub forma de alergii, eczeme pe piele, urticarii, dureri de cap, hipertensiune arteriala, iar in cazuri mai grave boli autoimune. Merita mentionata aici tiroidita autoimuna ca si ilustrare a celor mentionate mai sus, deoarece omul nu spune ce are pe suflet iar acele frustrari care il macina "ii stau in gat".

Interesanta este corespondenta dintre sensul figurat si cel propriu in anumite afectiuni. In cazul alergiilor si bolilor autoimune (in mare doar o diferenta de amplitudine intre ele) omul se macina emotional, dar cand se macina prea mult sau de prea mult timp, incepe si se macina chiar la propriu - anticorpii din bolile autoimune sau alergii sunt soldati care ataca structuri proprii ale organismului si le distrug. Organismul se distruge pe sine insusi in incercarea de a distruge intrusul, care de multe ori nu e altceva decat o emotie puternica pe care organismul incearca sa o elimine.

Abordarea terapeutica in acupunctura in ceea ce priveste alergiile este complexa deoarece acestea sunt varful ice-berg-ului. Terapeutul face intai un diagnostic complet si afla care sunt motivele care au dus la dezechilibrele din ficat. Acestea pot fi emotionale, dar pot fi si de cauza alimentara, stil de viata sau dezechilibrele altor organe care afecteaza indirect si ficatul. In functie de asta se alege strategia de tratament.


Rezultate si concluzii


Rezultatele tratamentului cu acupunctura in alergii sunt foarte bune, dar - ca si in cazul altor boli tratate cu acupunctura - rezultatele sunt mai lente decat inghitirea unor pastile de antihistaminice. Pe de alta parte lucrurile odata rezolvate tind sa nu mai reapara. Evolutia mai lenta se datoreaza faptului ca mergand pe firul cauzal, trebuie rezolvata intai problema sau problemele care au dus la dezechilibrul ficatului.

Daca este vorba de probleme emotionale, acupunctura poate ajuta semnificativ procesul, dar e un proces de curatare mai profunda si de mai lunga durata, iar persoana va fi ajutata sa isi faca curatenie in viata. Beneficiile insa sunt cu mult dincolo de rezolvarea alergiilor.

Daca este vorba de probleme pur fizice, atunci procesul este mai rapid, iar pacientul se va alege si cu rezolvarea multor alte probleme de sanatate. Acest lucru se intampla deoarece in viziunea acupuncturii, lucrurile in organism sunt foarte strans legate, iar daca un anumit organ nu functioneaza, atunci va trage in jos si alte organe dupa el.

Corolarul acestui fapt este ca atunci cand rezolvi dezechilibrul unui organ, rezolvi si alte dezechilibre, iar acele dezechilibre cand sunt prezente dau simptome pe care pacientul de obicei nu le asociaza direct cu alergiile, dar care functional sunt strans legate de acestea.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu