luni, 24 iunie 2013

Iertați-ne!


Angela Tocilă




Am făcut în mod firesc o paralelă între reacția nefirească a guvernului la tragedia din Muntenegru și reacțiile guvernelor Boc și Ungureanu din timpul calamităților naturale de anul trecut și mă-ntreb ce-ar fi fost dacă Emil Boc ar fi jucat o miuță la câteva ore după producerea accidentului, sau dacă Ungureanu ar fi întârziat la vreun muzeu, în timp ce 18 oameni mureau sau agonizau în râpa aceea blestemată.

De fapt, nici nu trebuie să-mi închipui, am văzut cu toții reacțiile plătite din Piața Universității, când ”oamenii de bine” stimulați de fabuloasa sumă de 50 de lei per capita, cereau demisia guvernului Boc. Am fost de părere și atunci, că-n timp înzăpezirilor din iarna aceea s-a exagerat, poate din dorința de a face tot ce se putea, poate din cauza presiunilor derbedeilor din USL cărora nici iarba nu le mai plăcea, nici gura nu le mai tăcea. Raed Arafat devenise erou național și unii îl vedeau președinte pentru că ”salva” lăuzele de 15 ani de prin nămeții Bărăganului, sau pentru că trimitea echipaje să lupte cu nămeții când unui cretin din Vaslui i-a venit ideea să cheme Salvarea ca să aibă el cu ce să se ducă la oraș.

Nu s-a făcut atunci economie nici la combustibili, nici la ajutoare, n-au fost cruțați militarii și jandarmii care au curățat ”gospodăriile” tuturor trântorilor cu drepturi, care avuseseră o singură grijă, să-și curețe ulița până la cârciuma satului. S-au rispit tone de alimente pe toate rebuturile care n-aveau nimic în cămară în afară de vin și plângeau pe la televiziuni că n-au mâncat de trei zile, că uite, ”am 5 copii și n-avem nici o pâine”. Am zis și-atunci, și zic și acum, cu toate c-au sărit de fund în sus unii mai sensibili și mai miloși, că omul de la țară care n-are în cămară o bucată de slănină, un cârnat, un bidon cu untură și-o cunună de ceapă peste iarnă, ăla face umbră pământului degeaba și mai și umple lumea de plozi. Când a zis Răzvan Ungureanu că omul trebuie să pună mâna și să nu aștepte ca ologul să-i facă armata toată treaba, au sărit toți cu gura, de-ai fi crezut că i-a pus la muncă silnică și i-a mânat cu biciu-n spate. Păi, cum și-a permis o asemenea aroganță când de zeci de ani armata, elevii și studenții au cules porumbul, au construit baraje și-au salvat lumea la inundații? Cum putea să le ceară primul ministru al țării să pună osul la treabă când ei sunt cetățeni europeni și au drepturi, chiar dacă nu plătesc taxe și impozite pe ajutoarele sociale?

Victor Ponta, premierul României după care au suspinat toți pensionarii și credulii patriei, dar mai cu seamă, cei care și-au făcut un fetiș din ura față de Băsescu, a jucat baschet la 4 ore după ce s-a întâmplat tragedia. Mi-a venit în minte Bush Junior citind povești la grădiniță în timp ce erau atacate Turnurile gemene, doar că Ponta n-a fost întrerupt pentru că știa înainte de a începe meciul ce s-a întâmplat și pur și simplu, nu i-a păsat de cei 18 ”viermi” după cum caracteriza sora mentorului său Năstase Ouă Multe, românii, care mureau sau agonizau în timp ce el își mișca fundul mare de nulitate impostoare pe terenul de baschet. Avea o partidă de câștigat și o țară de prostit, n-avea timp de fleacuri. Nepăsarea și superficialitatea sa au fost pe deplin subliniate de declarația ministrului de externe Titus Corlățean care a spus că a putut identifica doar victimele care erau în stare să vorbească. Ce să mai comentezi la așa ceva ? Cu ce argumente mai trebuie să vii ca românii să înțeleagă ce incapabili și oameni de nimic și-au ales să-i conducă? Și ca să nu zică lumea că nu s-a făcut nimic, mâine se vor întruni într-o comisie ca să decidă dacă miercuri va fi decretată zi de doliu național, de parcă asta le-ar aduce familiilor morții înapoi și din asta ar înțelege că trăiesc într-o țară în care guvernul își respectă cetățenii datorită cărora există.

Condoleanțe și scuze compatrioților noștri îndoliați, iertați-ne pentru că mâine s-ar putea să pierim noi în accidente, în dezastre naturale și să nu-i pese nimănui. Iertați-ne că azi de Rusalii ne-am dus la plajă și la grătare în loc să fim pe străzi cerând demisia guvernului și dizolvarea Parlamentului… Iertați-ne că suntem vii, deși stăm nemișcați de parcă am și și noi morți ca morții voștri, inerți, blazați, puși la ferestre ca să păcălească Ponta poștașul să-i dea fonduri europene. Și noi, ca morții voștri suntem morți pe dinăuntru, mimând pe dinafară c-am fi vii, iertați-ne!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu