miercuri, 5 februarie 2014

Supravietuirea lui Adolf HitlerSe spune ca Hitler şi proaspăta sa soţie, Eva Braun, s-au sinucis pe 30 aprilie 1945, iar trupurile lor au fost arse în buncărul berlinez. Sunt totusi unii care pretind ca intreaga poveste este o fabricaţie. Conform cercetării meticuloase a lui Abel Basti, dictatorul celui de-al Treilea Reich a mai trăit până în anii 60 ai secolului trecut având ocupaţia de comerciant de artă.

Deşi cartea lui Abel Basti are un succes răsunător în America de Sud, ea a fost interzisă în Rusia şi SUA. Nu-i întâmplător că cele două armate, cea rusă şi cea americană se aflau în Berlin la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, atunci când se presupune că Hitler s-ar fi sinucis. Atât ruşii cât şi americanii cred că Fuhrerul s-a sinucis în ultimele zile ale războiului. OK, asta e poziţia oficială, dar, de ce să interzici o carte, doar că-ţi contrazice ideile? SUA nu pretindea că este cea mai mare democraţie a lumii, dar totuşi interzice cărţile ca pe timpul Inchiziţiei!?

Pretenţia că Hitler şi unii din ofiţerii SS de rang înalt au scăpat din Germania în America de Sud nu este una nouă. În documentarul său extrem de bine documentat, Mitul supravieţuirii lui Hitler (1981), Donald McKale identifică ca sursă primară privind evadarea lui Hitler în emisfera sudică zvonul privind prezenţa unui submarin german la începutul lui iulie 1945 în Mar del Plata (Argentina). Câteva ziare argentiniene din acea vreme au relatat acest eveniment.

Foarte interesant e faptul că pe 16 iulie 1945, cotidianul “Chicago Times” scria despre posibila fugă a lui Hitler în America de Sud. Articolul începe astfel: “Anatoli Puligin, corespondent străin pentru agenţia TASS, agenţia oficială sovietică, a citat o sursă neidentificată care afirma că Hitler ar fi putut ajunge în America de Sud. Această ştire vine după recentele zvonuri conform cărora Hitler nu ar fi murit în Berlin, aşa cum se credea înainte. Totuşi, alte apariţii ale lui Hitler au avut loc în Spania, America de Sud şi chiar în Germania”.

Ladislao Zsabó, un om de presă ungur, a fost martor la sosirea submarinului german U-530 şi a văzut îmbarcarea echipajului său. El a auzit zvonul că destinaţia ar fi fost Antarctica germană şi a făcut greşit supoziţia că Hitler ar fi scăpat către Antarctica; el a publicat apoi cartea “Hitler este în viaţă”, unde vorbeşte de posibila localizare a dictatorului german, în proprietăţile de la Queen’s Maud, opuse Mării Weddel, proprietăţi ce au fost redenumite Neuschwabenland, atunci când aria a fost exploarată între 1938-1939 de o expediţie germană condusă de căpitanul Ritschter.


Abel Basti şi-a dat seamă că atunci când este prea mult fum, trebuie să existe şi nişte foc. Aşa că a început o muncă de 7 ani de investigaţii. El personal a vizitat complexele germane înconjurate de forţele de securitate, a intervievat o mulţime de martori supravieţuitori din satele din apropiere, şi chiar a obţinut presupuse fotografii ale lui Hitler şi Eva Braun, în timpul anilor lor de exil

Basti a scris că Hitler, Eva Braun şi ajutoarele cele mai apropiate ale Fuhrer-ului au zburat din Berlinul incendiat al sfârşitului de aprilie 1945 până în Spania. De acolo, ei au traversat Oceanul Atlantic în 3 submarine şi au ajuns în Argentina. În iulie-august 1945, Hitler şi clica sa a debarcat în provincia Rio Negro, în apropierea satului Caleta de los Loros şi apoi a mers mai departe în Argentina. Ruta secretă a fost utilizată mai târziu de Bormann (secretarul personal al lui Hitler), Mengele (supranumit “îngerul morţii”, medicul nazist care a făcut nenumărate experimente de exterminare a evreilor) şi Eichmann (cel care a organizat exterminarea a 6 milioane de evrei).

În cartea sa, Basti a detaliat călătoria lui Hitler şi al Evei Braun de-a lungul Argentinei, cei doi fiind ajutaţi de simpatizanţi locali nazişti şi a descris viaţa cuplului familial, care, în ciuda dificultăţilor de a se ascunde, au avut chiar şi copii.

În imaginea de mai jos, Basti crede că îl reprezintă pe Hitler deghizat în Argentina în 1952.

Ruşii recunosc că Hitler ar fi putut pleca în ultimul moment


Sovieticii au fost întotdeauna cam suspicioşi în ceea ce priveşte moartea liderului nazist. Ei au refuzat să permită accesul occidentalilor în Berlin, chiar şi după ce guvernul lui Donitz s-a predat. Pe 10 mai 1945, ei au anunţat existenţa cadavrelor carbonizate ale liderilor nazişti în curtea Cancelariei de la Berlin, şi au admis că unul din cadavre ar putea fi al lui Hitler.

Pe 6 iunie 1945, un purtător de cuvânt al Armatei sovietice din Berlin a anunţat fără echivoc că Hitler s-a sinucis şi că a fost identificat cadavrul său. Trei zile mai târziu, mareşalul Zukov, şeful armatei sovietice, a ţinut o conferinţă de presă împreună cu viitorul ministru sovietic de externe, Andrei Vişinski în care a spus foarte clar că “N-am identificat cadavrul lui Hitler. Nu pot să spun nimic despre soarta sa. El ar fi putut pleca din Berlin în ultimul moment”.

Dar ce s-a întâmplat oare cu şeful naziştilor după 1945?

Să vedem ce ne spune ziaristul argentinian într-un interviu acordat:

Reporter: Ce credeţi despre fuga lui Hitler?

Basti: Hitler a scăpat pe cale aeriană din Austria şi a ajuns în Barcelona. Ultima etapă a evadării sale a fost folosirea unui submarin care s-a îndreptat spre coastele Patagoniei. În final, Hitler şi Eva Braun, însoţiţi de o maşină şi de un bodyguard, au ajuns la Bariloche (Argentina). Dictatorul nazist a stat într-un loc denumit San Ramon, aflat la 15 mile est de acel oraş.

Este o proprietate de circa 250.000 de acri, cu o vedere în faţă a lacului Nahuel Huapi, ce era proprietate germană din secolul XX şi care aparţinea unei firme germane pe nume Schamburg-Lippe.

Reporter: Pe ce baze vă bazaţi afirmaţia că Hitler s-a dus mai întâi în Spania după fuga din buncărul din Berlin?

Basti: Am fost capabil să confirm prezenţa lui Hitler în Spania, mulţumită unui preot iezuit, a cărui familie era prietenă cu liderul nazist. Şi am, de asemenea, şi martori ce confirmă întâlniri pe care Hitler le-a avut cât timp a stat în Cantabria.

Basti: În plus, un document al serviciilor secrete britanice relevează faptul că în acele zile un convoi de submarine naziste a părăsit Spania şi, după ce s-a oprit în Insulele Canare, şi-a continuat călătoria până în sudul Argentinei. Hitler şi Eva au călătorit la bordul unora din aceste submarine, ajungând între iulie şi august 1945 în Pantagonia. Mai există un alt document important prin care FBI-ul îl căuta pe Hitler în Spania după cel de-al doilea război mondial.

Reporter: Şi pe unde a plecat Hitler din Spania către Patagonia?

Basti: Toate dovezile indică coasta Galiţiei, căci acolo exista o bază pentru aprovizionarea submarinelor naziste în timpul bătăliei Atlanticului, căci Churchill chiar se gândea la posibilitatea de a o invada. Mai există şi posibilitatea ca Hitler să fi părăsit Spania pe la Vigo sau Ferrol, conform serviciilor britanice MI6.

Reporter: Cum a fost viaţa lui Hitler în Argentina?

Basti: Hitler a trăit ca fugar, împreună cu soţia şi bodyguardul său. În primii ani, el a fost în Patagonia, apoi s-a mutat în regiunile nordice ale Argentinei. Tot în primii ani, el a ţinut diferite întruniri cu alţi nazişti în Paraguay, precum şi cu simpatizanţii săi din străinătate. El şi-a ras capul şi mustaţa şi nu mai era aşa de uşor de recunoscut. A trăit departe de aglomeraţiile urbane, deşi a avut şi câteva întruniri în Buenos Aires. A murit în anii ’60 în Argentina. Încă investighez unde a fost el înmormântat.

Reporter: Aţi avut acces şi la documentele din fosta URSS?

Basti: Până la moartea sa (1953), Stalin întotdeauna a crezut că Hitler a scăpat. Există cel puţin 3 scrisuri de mână ale lui Stalin, în care acesta spune că Hitler a scăpat. În arhivele ruseşti, găsim multe documente ce arată că Hitler a fugit.

Interesant e că Marea Britanie a reînnoit pentru încă 60 de ani, interdicţia privind accesul istoricilor la arhivele secrete privind Hitler; SUA a făcut acelaşi lucru, dar pentru 20 de ani. E clar că marile state ale lumii nu doresc să se afle adevărul în această chestiune. E clar ca nu se stie sigur dacă Hitler a ajuns chiar în Argentina, dar, părerea mea e că el a supravieţuit după încheierea celui de-al război mondial. Poate că într-o bună zi vom afla adevărul…
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu