sâmbătă, 11 octombrie 2014

A fost cel mai bun ministru din România!


Lucian Lumezeanu



Dan Sova


„Sunteți de rea-credință, e o confirmare că sunteți ai domnului Băsescu! Aveți sarcina, sunteți plătiți să inventați lucruri din astea!“, îmi zise cunoscutul senator, la telefon, înțepat ca un crap. Eu, deși obișnuit cu prostovanii, eram puțin surprins. „Dumneavoastră vă auziți ce prostii spuneți?“, l-am întrebat. „Tocmai, v-am sunat să vă întreb o chestie, n-am scris nimic. Să știți că aici nu vorbiți cu ăia de la Antena 3, care vă servesc chestii călduțe…“


„Ce, îmi luați libertatea de exprimare?“, răspunse inteligentul fost avocat. „O spun, în numele libertății de exprimare, dvs. sunteți angajat personal de Traian Băsescu, mergeți să vă luați banii de la Traian Băsescu. Dacă ați fi jurnaliști care vă faceți treaba…“ La punctul ăsta, eram deja uimit. Omul, unul dintre cei mai cunoscuți politicieni, în ciuda vârstei, gândea cu profunzimea intelectuală a lui Einstein. A lui Einstein mort. Nu mai spun că dobi… senatorul habar n-avea că acolo unde lucrez găsești unul dintre puținele locuri din presa românească unde chiar nu ai stăpân, n-ai mogul jegos și nici măcar o dată nu ți se spune să ataci sau să nu ataci pe cineva. Dobi… senatorul nu părea nici să știe că mai sunt jurnaliști care n-ar primi niciodată ordin de la cineva și nici n-ar putea fi mituiți, indiferent de sumă.


„Dom’le, mai terminați cu enormitățile astea!“, îi zic. „Și încă ceva… nu știu să-mi fac treaba de jurnalist? Dar dumneavoastră vă faceți treaba? Știți când v-am sunat, ca pe întreaga comisie de afaceri europene, și v-am pus o întrebare-capcană, că Elveția și Liechtenstein se vor opune prin veto aderării la Schengen?“ A făcut o pauză. O mușcase rău la faza aia, habar n-avusese că țările alea nu se puteau opune prin veto și îmi dăduse niște aberații, cum că Băsescu e de vină că Elveția… poezia obișnuită. După ce am terminat plăcuta convorbire, el cu aroganță jegoasă, eu cu „Mai citiți despre Schengen niște chestii“, m-am gândit: „Băi, pe ăsta nu l-aș pune nici șef de grajd, cum dracu’ a ajuns senator?“ Nu știu dacă Ponta gândește la fel. L-a făcut super-ministru, cu o grămadă de proiecte, mari proiecte, în sarcină. Ce e mai aiurea, cu miliarde pe mână, din banii noștri.



Cam asta e faza cu oamenii politici, cu o bună parte a lor. Nu-i ăsta singurul. Avem mulți proști, neciopliți, aroganți, agresivi sau câte unul care are toate calitățile astea. Cred că aș putea povesti mult timp tot felul de întâmplări, ba despre vreun parlamentar care nu știe să scrie bine românește, ba, iar la faza asta am râs mult, despre unul care a înscenat o acțiune civică, ecologistă, pentru a face o grămadă de studenți să-i planteze o bucată de teren care, vorba aia, se cerea împădurită. Jurnaliștii de Politic știu despre ce vorbesc. Zi de zi, au de-a face cu mulți bo- lovani de genul acesta. Înfricoșător de mulți. Unul mult mai deștept decât mine, nu țin minte cine, zicea că ne-am speria dacă am ști ce oameni mici ne conduc. De aia zic – nu suntem plătiți suficient pentru asta, frate!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu