marți, 14 octombrie 2014

OK-ul Americii întârzie/Victoria Nuland, discurs dur la adresa lui Ponta şi Orban




Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a lansat joi un atac extrem de dur la adresa unor lideri politici din Europa centrală fără a-i numi, oficialul american acuzându-i că, în timp ce noaptea dorm liniştiţi sub patura NATO, ziua oprimă presa şi societatea civilă, protejează parlamentarii corupţi de anchete şi nu ţin cont de Parlament cand interesul cere sau vorbesc de democraţie neliberală. Deşi nu-i numeşte pe acei lideri din Europa centrală, indicaţiile date de Nuland duc către Victor Orban şi Victor Ponta. De notat că Ponta a avut saptămâna trecută o întâlnire chiar cu Nuland. Care a fost trecută sub tăcere de propaganda guvernamentală. În discursul său, Nuland a vorbit despre două cancere care macină aceste ţări din Europa centrală: corupţia şi derapajul antidemocratic. 





Presedintele SUA considera ca Ungaria este, alaturi de state precum Egipt, una dintre tarile unde societatea civila este supusa intimidarilor, potrivit transcriptului unui discurs sustinut de Barack Obama marti publicat de Casa Alba.


"Din Ungaria pana in Egipt, legiferari continue si intimidari fatise vizeaza societatea civila", a spus Obama la Global Initiative a fostului presedinte Bill Clinton, in New York.  Ungaria a fost criticata si de alti oficiali americani de rang inalt in trecut.


De asemenea, in aprilie 2014, Victora Nuland, asistent al secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice, spunea ca in unele tari din centrul, estul Europei si Balcani se observa o "tendinta ingrijoratoare ca aspiratiile cetatenilor sa fie calcate in picioare in interesul oligarhilor corupti", care "isi folosesc banii si influenta pentru a inabusi opozitia politica, pentru a cumpara politicieni si mass-media, pentru a slabi independenta justitiei si drepturile ONG-urilor". Această intervenţie, aproape intempestivă a oficialului american vine să pună capăt propagandei deşănţate a taberei Ponta conform căreia, prin pozarea cu Obama dobitocul cu faţă de chinez a primit ok-ul SUA pentru prezidenţiale. Nimic mai fals.


Extrase din discursul Victoriei Nuland:
In Europa Centrala, cetatenii s-au ridicat pentru dreptul de a organiza alegeri libere; au construit institutii puternice, independente, si au incurajat societatea civila si mass-media.
Cetatenii au facut munca grea de reformare a economiilor, stabilizarea monedelor nationale, privatizarea industriilor ineficiente, deschiderea pietelor fortei de munca si accesul investitiilor straine . Pe scurt, ei au restaurat democratia liberala in inima continentului.

Traim intr-o lume mai buna, deoarece tarile din Europa Centrala au ales calea unei Europe libere si pacifiiste acum 25 de ani.
Astazi insa, alegerea lor este in pericol, si Europa Centrala este din nou pe front, in lupta pentru a proteja securitatea si valorile noastre europene comune. Si astazi,lupta este din nou atat pe pe plan extern, cat si intern.
Victoria Nuland vorbeste despre conflictul din Ucraina si pericolul reprezentat la adresa democratiei europene de pozitia Rusiei aratata prin imixiutiunea in problemele interne ale Ucrainei si prin anexarea Crimeei.
In Europa Centrala astazi, as spune, amenintarile interne la democratiei si libertatii sunt la fel de ingrijoratoare. In intreaga regiune, cancerul regresului democratic si coruptia ameninta visul urmarit de atat de multi oameni care au luptat pentru el in 1989
Avem lideri politici din europa centrala care profita de avantajele de membri NATO si UE, gasim liderii din regiune, care par sa fi uitat de valorile pe care se bazeaza aceste institutii.

Asa ca i-am intreba pe acesti lideri: Cum putetii sa dormiti dumneavoastra sub patura articolului 5 al NATO in timp ce vorbiti deschis despre  "democratie neliberala", teorie impinsa pana la ultranationalism; restrictionarea presei libere sau demonizarea societatii civile?

As intreba acelasi lucru despre protejarea oficialilor corupti de la urmarirea penala; ignorarea Parlamentulului cand va este convenabil sau protejarea afacerilor murdare care cresc dependenta tarilor dumneavostra de o sursa de energie straina, in ciuda politicilor declarat liberale.

Dupa cum a mentionat presedintele Obama, guvernele opresive  "reprezinta cele mai rele practici pentru a slabi societatea civila." Ele isi submineaza propriul neam pe linia de securitate, libertate si prosperitate...


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu