vineri, 31 octombrie 2014

Punctul critic


Dan Tăpălagă





Ne aflam, cu putin timp inainte de prezidentiale, intr-un moment de rascruce, inconjurati o Ungarie si o Bulgarie prabusite sub influenta Rusiei plus cu un razboi la granita, cu americani tot mai prezenti in Romania perfect constienti ca daca o pierd pica toata regiunea si cu o populatie interna mai debusolata ca niciodata. Actuala clasa politica si-a epuizat complet resursele de credibilitate, in societate pluteste o exasperare generala. Intalnesc mai des ca niciodata oameni lipsiti de perspectiva care, indiferent de varsta, vad in plecarea din tara singura solutie. Romania a ajuns intr-un punct critic. 


La 25 de ani de la caderea comunismului, anchetele procurorilor proclama falimentul unui model de a face politica. Ce urmeaza, ce se poate face pentru a evita caderea intr-o noua zona gri? 


Norocul Romaniei este ca inca dispune de o populatie majoritar pro americana si ca, in toate sondajele, pricipala tara perceputa drept ostila iese Rusia. In Ungaria si Bulgaria lucrurile stau radical diferit. Orban joaca pe fata pe mana lui Putin iar ungurii il sustin. In mod ciudat, populatia nu manifesta frica atavica fata de Moscova asa cum o resimt romanii. Sanctiunile impuse de Washington Budapestei ar trebui sa fie un semnal politic ingrijorator si pentru oficialii de la Bucuresti dar mai ales pentru noi, populatia obisnuita. Budapesta a incasat sanctiuni din cauza coruptiei si din cauza indepartarii de modelul democratic occidental. De ce n-ar urma si Romania la rand? 


In Bulgaria lucrurile arata cel putin la fel de prost, populatia fiind de-a dreptul rusofila. 
Am vorbit recent cu cineva care cunoaste bine vecinul din sud. Diferenta dintre noi si voi, mi-a spus, este ca politicienii bulgari tin pe fata cu rusii iar actiunile care submineaza Moscova sunt facute in culise pentru a nu pierde sprijinul populatiei. La noi, in schimb, toti aproape toti se proclama pro-occidentali dar la fel de multi submineaza relatia cu UE sau Statele Unite in diverse moduri facand, direct sau indirect, jocul Moscovei. Dar parca tot stam ceva mai bine decat vecinii bulgari, unde decizia guvernamentala este puternic influentata de rusi. Au recunoscut-o oficial, inainte de ultimul summit NATO. 


Ghinionul Romaniei sta in infectia generalizata cu virusul coruptiei. Oricat ar curata procurorii, cancerul a patruns adanc in toate straturile societatii dar mai ales in partide, cladite pe temelii putrede. Oriunde apesi cu degetul tasneste puroi. Cum e posibil intr-o tara UE ca interlopii sa ajunga pana la familia presedintelui, fratele acestuia fiind arestat, iar coruptia sa planeze asupra familiei premierului, tata socru fiind urmarit penal? Ce viitor are o tara cu o elita conducatoare atat de compromisa?


Sub ei s-au dezvoltat in doua decenii retele intregi de coruptie scoase azi la lumina de procurori si servicii: oameni de afaceri, politicieni importanti sau analfabeti, cu totii au format o mare familie ingrasata din jefuirea resurselor publice. Un intreg establishment care include media si afaceri cu statul s-a ridicat in timp generand o mare de complicitati vinovate. Cu totii au lucrat impotriva publicului pretinzand ca-l servesc dar in realitate l-au jumulit metodic.  


Daca nu s-ar teme de reactia opiniei publice, cei mai multi politicieni romani din toate partidele existente azi, ar prefera mai degraba modelul rusesc de societate, nedemocratic, corupt si inchis. Daca n-am fi avut norocul istoric de a fi plasati la locul potrivit pe harta intereselor americane, cu toata prezenta noastra in UE astazi am fi defilat in pluton,sub talpa lui Putin, alaturi de Ungaria si Bulgaria. Asa cum am vazut in cazul Ucrainei sau Ungariei, Bruxelles-ul este pur si simplu impotent. Nu de la UE va veni salvarea, ci in primul rand de la noi insine. Din fericire, mai avem o sansa, dar nu foarte mare. De ce spun nu foarrte mare? 


Asa cum putem vedea cu totii, s-a creat deja o masa critica de politicieni importanti cu probleme serioase in justitie. As spune ca exista deja o dorinta comuna a partidelor de a slabi justitia, de a stopa tavalungul anchetelor, deoarece cu totii se simt astazi in pericol. Avem deja construita o coalitie a penalilor, a aparut un interes transpartinic de a opri nebunia. 


Pe acesti politicieni cu gandire deformata nu-i mai intereseaza astazi interesele tarii si nu mai lucreaza de mult in slujba cetatenilor. Isi vor cheltui de acum incolo toata energia pentru a se asigura ca scapa, pentru a anihila tot ce le ameninta azi libertatea si linistea. Azi ii retine doar momentul electoral, dar dupa alegeri nu vor mai pierde o zi. Sa nu ne facem  iluzii prea mari: exista deja un acord tacit intre politicienii de la putere si din opozitie ca puterea justitiei trebuie cumva slabita. Nimeni, nici opozitia, nici Traian Basescu, nu mai vorbim de PSD sau Victor Ponta, nu gandeste altfel. Cu totii se tem ca, intr-o buna zi, isi vor pierde libertatea sau, mai rau, averea furata cu atata truda. 


Care ar fi, totusi, sansa noastra? Intai de toate, avem nesperata ocazie de a vedea in clar unde este localizata sursa raului in politica romaneasca, unde s-au strans pungile cu puroi, cine functioneaza ca o mafie organizata. Or, marele partid trebuie oprit cu orice pret sa ia toata puterea pentru a evita distrugerea accelerata, pentru a nu ne transforma oficial in stat mafiot. Chiar daca pare dificil, acest lucru se poate intampla doar constientizand ca orice vot impotriva extinderii raului este o sansa acordata democratiei. De acord, unii candidati sunt slabi, altii n-au partide in spate. Dar votand cu oricare din ei va acordati singuri o sansa de a nu muri sufocati. Daca va amagiti in schimb ca nimeni nu merita votul vostru, daca baltiti mai departe in zeama urii - altfel legitime - fata de toata clasa politica, nimic nu va mai sta in calea marelui partid. Opriti raul mergand la vot si dati o sansa acestei tari sa respire. 


Abia echilibrata putin puterea politica vom putea trece apoi la pasul urmator: sa fortam schimbari in partide. Partidele nu mai pot functiona dupa alegeri cu aceiasi oameni. Vor incerca, desigur, sa traga pe sfoarta publicul si de acum incolo, prin clasice operatiuni de cosmetizare, cu ajutorul mogulilor, sau incerand sa omoare justitia pentru a scapa de dosare. Va trebuie iesit in strada daca e nevoie pentru a apara singurul bun castigat in tot acesti ani cu eforturi uriase. Apoi, va trebui sa marim presiunea in fiecare zi, sa boicotam partidele si politicienii care isi apara coruptii sau ii mentin in randurile lor. 



In fine, s-ar putea sa se coaguleze energii pentru noi partide, o alta idee generoasa compromisa in ultimii ani. Daca nu vom merge hotarat in directia asta si ne vom resemna "ca oricum nu se mai poate face nimic", vom intra curand in pluton alaturi de Ungaria si Bulgaria. Suntem pe muchie de cutit. Daca nu actionam acum, Romania se va goli rapid de energiile pozitive si se va transforma intr-un mare azil de batrani care, din cand in cand, va schimba gastile care le fura lor pensia, noua viata si tarii intregi un destin.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu