duminică, 2 iunie 2013

Comisarul european pentru energie: România este "aproape neguvernabilă"

Sandu ALROX


Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, s-a declarat îngrijorat de faptul că ţări precum Bulgaria, România şi Italia "sunt pur şi simplu aproape neguvernabile". Informaţia a apărut, miercuri, la canalul Deutsche Welle, care cita cotidianul german Bild. Reacţiile demnitarilor români nu au întârziat să apară.

Gunther Oettinger


La scurt timp de la apariţia în presă a declaraţiilor comisarului european pentru energie, europarlamentarul român Corina Creţu a criticat poziţia germanului Gunther Oettinger.

Protestez faţă de acest mod de gândire care confundă democraţia şi dreptul cetăţenilor europeni de a face alegerile politice pe care le cred potrivite cu incapacitatea de a se guverna. România este cât se poate de guvernabilă şi aşa a fost în toţi aceşti 23 de ani scurţi de la Revoluţie, cu toate greutăţile prin care am trecut şi trecem", a declarat Corina Creţu, potrivit Agerpres.

Corina Creţu i-a cerut, joi, printr-o scrisoare, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, să se delimiteze de afirmaţiile lui Gunther Oettinger.

Preşedintele Barroso laudă România pentru măsurile luate, iar un comisar european critică ţara noastră afirmând că este neguvernabilă - aici cred că este o contradicţie foarte clară, a declarat Corina Creţu. În scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene, europarlamentarul român a atras atenţia asupra faptului că membrul german al acestui for a depăşit limitele libertăţii de expresie, intrând pe terenul alunecos al proceselor de intenţie şi al atacurilor nepermise la adresa alegerilor politice ale cetăţenilor unor naţiuni.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, s-a declarat "profund surprins", miercuri, de declaraţiile comisarului european Gunther Oettinger cu privire la România şi a cerut explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat îndoiala, joi, în legătură cu faptul că România ar fi o ţară neguvernabilă. Nu ştiu dacă suntem chiar neguvernabili, cum consideră unii. Mie mi se pare că suntem guvernabili şi că suntem gazde bune, din moment ce anul acesta s-au aflat deja sau se vor afla preşedinţii tuturor instituţiilor financiare internaţionale - FMI, Banca Mondială, BERD, BEI. Faptul că România are creştere economică şi are, dacă mă uit în zonă, are în mod sigur o guvernare stabilă, însă fără competiţie corectă şi fără dezvoltare economică, toată această stabilitate se va dovedi pe termen foarte scurt şi îmi doresc ca în continuare să avem în Consiliul Concurenţei un arbitru şi un partener, a declarat Victor Ponta.

Şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a transmis un comunicat presei, ca reacţie la declaraţia comisarului european pentru energie, Günther Oettinger. AOAR consideră că afirmaţiile comisarului aduce grave prejudicii de imagine României şi cere Guvernului să solicite o poziţie oficială a Comisiei Europene şi demisia imediată a comisarului european.

AOAR respinge ca inadmisibilă declaraţia domnului comisar Günther Oettinger, declaraţie ce aduce grave prejudicii unui stat membru al UE, fără nicio justificare şi în afara oricăror proceduri şi cutume ale UE. AOAR cere Guvernului să solicite demisia imediată a comisarului, pentru comportament contrar spiritului şi realităţilor pe care se fundamentează Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al AOAR, citat de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a precizat, miercuri, că Gunther Oettinger a făcut respectivele declaraţii în calitate de politician.

Comisarul a vorbit ca politician, pentru că are opinii asupra unui număr de lucruri, opinii la care are dreptul, a afirmat purtătoarea de cuvânt

Canalul Deutsche Welle a citat, miercuri, cotidianul german Bild care scria că Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, s-a declarat îngrijorat de faptul că ţări precum Bulgaria, România şi Italia 'sunt pur şi simplu aproape neguvernabile'.

Mă îngrijorează ţări care, fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia, a spus Gunther Oettinger, potrivit Bild, care a citat din discursul susţinut de politicianul german creştin-democrat cu ocazia unei întâlniri a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg de la Bruxelles.

Oettinger a avertizat că, în Europa, prea multă lume crede că lucrurile sunt în regulă, când, de fapt, Uniunea este un caz clar de instituţie ce trebuie radical restructurată. Chiar la Bruxelles, a completat în discursul său demnitarul comunitar, "adevărata dimensiune a problemelor nu a fost identificată". În loc să se preocupe de propria-i criză, Uniunea s-a comportat ca o asociaţie de binefacere pentru restul lumii, a spus Oettinger.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu