miercuri, 8 octombrie 2014

Ciuma rosie ingenuncheaza Romania


Nasul.tv


Marius Petrescu este unul dintre cei mai vechi sefi ai unei institutii vitale pentru sistemul de siguranta nationala. Iar performanta acestuia, aflat la conducerea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat inca de pe vremea premierului Adrian Nastase, al carui om de incredere a si fost, de altfel, este cu atat mai mare cu cat este vorba despre o structura care lucreaza cu cele mai importante secrete ale statului roman.


Ce-i drept, anul trecut in primavara, Marius Petrescu a avut o mare cumpana in viata sa personala si in cariera, dupa ce fiul sau, dupa cum rezulta din informatiile intrate in posesia noastra, in urma unei banale sicanari in trafic, ar fi scos pistolul in mijlocul strazii. Speriat ca incidentul sa nu ajunga public, seful ORNISS, cel care da „cerificatul de buna purtare” tuturor celor din structurile de forta si alte ministere sau institutii cu statut special, a alergat in stanga si in dreapta ca sa musamalizeze cazul. Singurul care l-a ajutat insa a fost Gelu Oltean, pe atunci inca la conducerea DIPI.S-au tras sforile


Cum, necum, cert este ca acest caz nu a mai rabufnit, iar marele merit in acest sens ii revine tocmai lui Gelu Oltean. Cel care i-a intins o mana de ajutor sefului ORNISS, intr-o perioada atat de dificila pentru acesta, cand ceilalti colaboratori i-au refuzat solicitarile, ridicand neputinciosi din umeri. Dar important este ca s-au tras sforile si toata lumea parea sa fi rasuflat usurata. Inclusiv Gelu Oltean care, stiind ca piata informatiilor este una ca oricare alta, a beneficiat apoi la maxim de gestul „pur prietenesc” facut fata de Marius Petrescu.


Capcana amantei


Atributiile ORNISS sunt unele vitale pentru toata siguranta nationala a Romaniei si nu doar. Pentru ca structura condusa de atata amar de vreme de Marius Petrescu, printre nenumarate alte misiuni, o are si pe aceea de a elibera certificatele de securitate pentru acces la informatii nationale clasificate , dar si pe cele pentru acces la informatiile NATO clasificate si pentru participarea la activitatile organizate in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Mai mult, profesorul universitar doctor Marius Petrescu raspundea cu talc, intr-o declaratie data unei reviste militare de specialitate, intrebarii „cat de mult conteaza daca ai amanta sau prietenii dubioase in ceea ce priveste accesul la secretele nationale si la cele ale NATO”. Astfel, dupa ce a precizat ca „accesul la informatii clasificate poate avea loc dupa verificarea unei verificari speciale, efectuata de institutiile statului, fiecare pe domeniul sau de activitate, cum ar fi SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP si STS”, Marius Petrescu recunoaste ca existenta unui astfel de risc de natura strict personala cantareste greu la acordarea certificatului ORNISS. Iar in primavara anului trecut, o astfel de vulnerabilitate de ordin strict familial, aparuta dupa incidentul armat in care, dupa cum sustin sursele noastre, a fost implicat fiul sau, risca sa-i strice definitiv „mapa profesionala” a lui Marius Petrescu.


Executati pe banda rulanta


Faptul ca apele dosarului s-au linistit rapid nu a oprit insa problemele lui Petrescu. Pentru ca exista suspiciuni ca prietenia deosebita instalata cu acest prilej intre el si Gelu Oltean ar fi fost fructificata la maximum de acesta din urma. Care, dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, isi facuse un adevarat obicei, impreuna cu „batranii sforari” din MAI, sa-i execute pe ofiterii indezirabili propriului grup de interese, prin trimiterea catre ORNISS a unor cereri de retragere a certificatului de securitate pentru acestia. Sau, pentru a nu bate prea mult la ochi, se multumea si cu reducerea nivelului de clasificare detinut, pentru a obtine astfel pretextul de a-i zbura din functii pe cei care nu executau ordinele personale ale fostului sef al DIPI. Iar acum se fac minutioase verificari daca, dupa gestul facut de Gelu Oltean pentru familia sa, Marius Petrescu a raspuns sau nu la doleantele tot mai dese ale fostei conduceri a „Doi s’un sfert”, care ar fi reusit astfel sa blocheze inclusiv mai multe numiri pe functii pe care le vana pentru propriii sai oameni de incredere.


Operat de Adrian NastaseNu cu multa vreme in urma, s-a speculat ca noul ministru al Finantelor, Ioana Petrescu, ar fi fiica lui Marius Petrescu, director ORNISS. Informatia nu s-a confirmat, dar a facut valuri reluarea informatiilor conform carora acesta ar fi ofiter acoperit al SIE. Teza alimentata probabil de faptul ca, intre 1997 si 2002, cand a preluat conducerea ORNISS, acesta a fost seful Autoritatii de Control al Importurilor si Exporturilor Materialelor Stategice si Armamentului (ANCESIAC). Numele acestuia a fost vehiculat si in scandalul „fabricii de doctorate” de la o universitate din Targoviste, mai multi politicieni de frunte si membri marcanti ai serviciilor secrete fiind acolo invataceii acestuia. Insa celebra in CV-ul sau ramane Hotararea nr. 1400 din 04.12.2003 a Guvernului Adrian Nastase, prin care acesta a primit de urgenta un ajutor de stat de 85.365 euro, pentru a se opera in Belgia. Numai ca, dupa cum s-a vehiculat pe urma, costurile respectivei interventii chirurgicale ar fi fost de doar 20.000 de euro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu