luni, 6 octombrie 2014

Maior: Rusia va avea de pierdut pe termen lung. România va fi afectată economic


SERGIU BIDILA


George Maior



Directorul SRI George Maior apreciază că deși a câștigat teritorial prin recentele acțiuni din Ucraina, Rusia va avea de pierdut pe termen lung, deoarece odată cu achizițiile teritoriale s-a produs și o pierdere a ceea ce se numește „Soft power”.


„Rusia a pierdut, deşi a câştigat teritorial, în câteva zile, prin expansiunea în Crimeea, (…) A pierdut în aceleaşi zile o acumulare de Soft power care ar fi putut să o ajute mult mai pregnant în manifestarea sa în sistemul internaţional. Ceea ce este, cred, grav pentru interesele pe termen mediu şi lung ale Rusiei”, a spus Maior într-un interviu pentru Mediafax.


Directorul SRI estimează că singura soluție pentru Rusia va fi „să dea înapoi”. Aceasta pentru că, a explicat Maior, atunci când pierzi „atât de masiv din legitimitate prin acţiunile tale unilaterale, este foarte greu să-ţi reconstruieşti acea legitimitate fără diplomaţie, fără acumulare din nou de Soft power şi fără a da înapoi în ceea ce priveşte acţiunile unilaterale de tip militar, geopolitic care doresc achiziţionarea de teritorii”.


Potrivit lui Maior, modelul ideal de putere la nivel global va fi întotdeauna o combinaţie între Soft power şi Hard power, el precizând că SUA nu sunt doar o expresie de Soft power, ci şi au la bază o structură de forţă militară şi de informaţii foarte puternică.


„Din păcate, dacă insişti prea mult pe una dintre dimensiuni, de exemplu pe cea «hard», ajungi într-o marginalizare în sistemul de valori internaţional, care se bazează, totuşi, pe drept internaţional, pe nişte principii minimale acceptate de comunitatea internaţională”, a mai spus Maior.


În privința României, acesta a apreciat că țara noastră nu va avea de suferit din punct de vedere teritorial, dar conflictul din regiune o va afecta economic.



„În ceea ce priveşte aceste dezvoltări militare, geopolitice, de instabilitate în zona noastră, bineînţeles că întotdeauna vom fi afectaţi. Nu vom fi, desigur, ameninţaţi din punct de vedere militar, teritorial, dar vom fi afectaţi economic, informaţional, comercial şi, în cele din urmă, geopolitic de un fenomen de instabilitate la graniţe şi trebuie să tratăm foarte serios această chestiune, să fim pregătiţi pentru a înţelege fenomenul şi a-l trata corespunzător”, a declarat George Maior.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu