marți, 16 septembrie 2014

Delicioasele secrete ale ciocolatei, pe care poate nu le-ai știut


Ciocolata constituie, fără îndoială, unul dintre deliciile alimentare. Pare chiar de mirare faptul că omenirea suportase timp de atâtea milenii o viață „neapetisantă”, până nu apăruse încă acest ispititor desert.



Dar ciocolata,ca și cacao, acea materie primă care constituie secretul ei de fabricație, oferă surprize neașteptate, despre care nici prin cap nu ne trece, noteaza portalul Big Picture, enumerând numai câteva.


* Într-un an, americanii de pe întregul continent mănâncă un miliard de kilograme de bomboane. Dintre acestea, peste jumătate sunt din ciocolată.


* Ciocolata, îndeosebi cea neagră, conține o mare cantitate de antioxidanți (flavonoida). Aceasta face să scadă simțitor riscurile bolilor cardiovasculare. Concluzia: vreți să vă protejați inima? Consumați ciocolată. Dar, atenție, nu vă veți proteja bila.


* Aproximativ 40% din producția de migdale și 20% din producția de alune a lumii sunt comercializate ca ingrediente pentru ciocolată.


* Cum printre recordurile lumii nu poate lipsi acest produs, s-a fabricat în Marea Britania, la Thorntons, cea mai mare ciocolată din istorie. Ea cântărește 5,8 tone și a fost produsă la 7 octombrie 2011.


* Cuvântul ciocolata provine din limba nahuatl, unde se pronunță „xoxolatl” și are sens de apă amară.


* Ciocolata neagră are și alte numeroase calități curative, în afara celui citat mai sus. Ea stimulează memoria, timpul de reacție și duce la creșterea fluxului sanguin în creier. Este energizantă și elimină mahmureala.


* În vechime, aztecii foloseau boabele de cacao ca monedă de schimb și de plată. Tradiția lor spunea că bobul de cacao este o semânța din înțelepciunea lui Dumnezeu.


* Cea mai veche fabrică de ciocolată din Statele Unite funcționează și astăzi. Se numește Hershey’s și a început să producă în 1894. În acest an, împlinește 120 de ani și produce peste un miliard de kilograme de ciocolată pe an.


* Ciocolata albă nu merită titlul de ciocolată, pentru că nu conține boabe de fasole prăjite și măcinate. Conține numai unt de cacao.


* Cel mai mare consum de cacao pe cap de locuitor din lume este înregistrat în Elveția, unde statisticile consemnează 11,8 kg pe an.


* Țara cea mai mare producătoare de cacao din lume este Coasta de Fildeș. De aici, se livrează 37% din producția întregii lumi.


* În timpul celui de al Doilea Război Mondial, ciocolata a fost introdusă obligatoriu în meniul armatei americane, fiind considerată un aliment perfect hrănitor și energizant.



* În Belgia, producția de ciocolată ocupa 17.000 locuri de muncă.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu