duminică, 21 septembrie 2014

Traian Băsescu și ultima bătălie cu "Sistemul"


Dan Andronic




Vor să-l suspende pe Traian Băsescu? Și ce-i nou în asta? Singurul lucru, cât de cât mai deosebit, este că de obicei asemenea manevre erau anunțate de Dan Voiculescu, acum o face Călin Popescu-Tăriceanu. Președintele Senatului. Un om politic despre care spuneam la emisiunea lui Rareș Bogdan de la Realitatea TV că l-aș vedea jucând în prezidențiale pe cartea competenței. Se pare că numai eu l-am văzut așa… Ați citit motivele pentru care vor să-l suspende pe Traian Băsescu cu câteva zile înainte de terminarea efectivă a celui de-al doilea mandat? Eu da, și mi s-a părut că sunt scrise pe genunchi. Ce-i reproșează Tăriceanu lui Băsescu? Că a participat la acțiuni ale PMP, că l-a sunat pe Juncker ca să nu o pună comisar pe Corina Crețu, că a susținut scrisoarea lui Blaga și Iohannis adresată liderilor UE. Plus alte câteva prostioare fără o susținere reală.


Am văzut și reacțiile unor analiști și voi cita două din ele.

Ion Cristoiu:
"Suspendarea lui Traian Băsescu ar reduce campania electorală la confruntarea dintre Traian Băsescu și Victor Ponta. E drept, pentru Traian Băsescu suspendare pică atît de bine că o clipă ai crede că el a pus-o la cale. Deși nu candidează, Traian Băsescu va fi prezent în campanie la modul spectaculos. De regulă, președinții în situația sa – ultimele luni ale mandatului – intră în penumbră fie și pentru că în lumină rămîn candidații la Președinție. Suspendarea, campania pentru Referendum, Referendumul, vor face din Traian Băsescu vedeta campaniei pentru prezidențiale. Traian Băsescu va trece astfel în fruntea Opoziției înainte de încheierea Mandatului. Ceea ce, de altfel, își dorește".


Rareș Bogdan, un ziarist/analist mai apropiat de vederile liberale decât Ion Cristoiu, comenta inițiativa lui Călin Popescu-Tăriceanu folosind o măsură diferită de evaluare : "(…)Incerci să provoci o noua acțiune de suspendare a "Tiranului de la Cotroceni" pentru a muta întreaga temă a campaniei electorale pe formula "băsiști" - "antibăsiști". Fără soluții și în picaj, Puterea lui Ponta și Tăriceanu anunță o a treia suspendare, una care să împartă Parlamentul și scena publică între cei care îl vor suspendat și demis pe Băsescu, de parcă nu i s-ar sfârși mandatul/mandatele și așa prea lungi și cei care se vor poziționa împotriva suspendării pentru că înțeleg exact că, spre deosebire de 2007 și 2012, acum SUSPENDAREA are un singur scop și anume ocuparea scenei de o dispută acum falsă și fără temei, dar care îl poate duce pe Ponta spre Turul 2 cu un scor trecut bine de 40% și mai ales îl poate anula pe Klaus Iohannis, scena fiind ocupată de Ponta/Tăriceanu VS Macovei/Udrea/Băsescu, Klaus în Offsaid. Mizerie de laborator spusă prin vocea liberalului roşu Călin cel Leneș".

Am ales aceste două comentarii pentru că vin din partea a doi ziariști care fac o emisiune TV împreună, dar au în același timp vederi diferite asupra problemei.


Ceea ce mi se pare remarcabil este faptul că am ajuns să comentăm inițiative de tipul suspendării Președintelui cu detașarea unui telespectator al unui meci de wrestling. În care știm că bătaia, nu-i bătaie, că loviturile sunt regizate, iar învingătorul nici nu contează, dar în același timp publicul este în extaz. Știm că nu sunt motive de suspendare, dar analizăm consecințele suspendării. O atitudine prin care intrăm în logica politicienilor în loc să milităm în primul rând pentru respectarea formelor legale pentru un demers atât de important.


Paradoxal și în scrisoarea lui CPT întâlnim același tip de atitudine: aproape jumătate din epistola adresată concetățenilor este dedicată unei analize de tip SWOT a motivelor care ar putea împiedica o asemenea suspendarea. De la “Electoratul nu mai este atât de vehement împotriva lui Băsescu, așa cum era în 2012” până la “Îl reinventăm pe Băsescu” , președintele Senatului face o analiză politică și de imagine a contra-argumentelor celorlalți. Trebuie să recunosc că este o manieră cel puțin ciudată de a pune în discuție suspendarea unui președinte al României, printr-o cântărire a avantajelor și dezavantajelor.


În schimb nu poate fi negată premeditarea demersului în toate formele lui, printr-o încălcare evidentă a principiului democratic al votului: “suspendarea de către Parlament a Președintelui României în preajma datei de 23 septembrie și organizarea Referendumului de demitere a Președintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeași zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Coincidența datei primului tur al alegerilor prezidențiale cu Referendumul de demitere al Președintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1". Președintele Senatului Tăriceanu are onestitatea (sau naivitatea!) să motiveze calendarul suspendării printr-o “coincidență” a două momente de vot care vor duce la majoritatea așteptată. E amuzant să citești așa ceva, pentru că până acum ni se spunea că se economisesc bani, că nu vor să streseze alegătorii prea tare, sau alte false argumente. Acum, aflăm negru pe alb că suspendarea Președintelui va fi pusă în aceeași zi cu primul tur al alegerilor ca să fie suficiente voturi pentru întrunirea cvorumului legal necesar. Nici nu știu ce mai poate fi comentat…


 

Poate doar că România nu are nevoie de încă un moment de tensiune. Inutil și politicianist. Care în mod categoric nu va aduce mai multe voturi pentru Victor Ponta și nici nu-l va face pe Călin Popescu-Tăriceanu să arate mai popular sau democrat. Iar despre posibilitatea scoaterii lui Klaus Iohannis din jocul primului tur cred că se exagerează această posibilitate. Klaus Iohannis va fi scos sau băgat în joc de propria competență/incompetență, iar pentru asta nu are nevoie de ajutor din afară.

 

După cum ați putut observa am evitat să comentez posibilitatea ca Traian Băsescu să se implice în mod direct și legitim în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Ar fi însemnat să dublez spațiul editorial acordat editorialului pentru a argumenta un lucru evident. Sintetizat de Traian Băsescu: “Intru în campanie şi nu o să le fie bine…”. Analizând modul succint în care a comentat posibilitatea suspendării, am avut senzația că văd imaginea unui motan față-n față cu un borcan plin cu smântănă.

 

Iar pentru acei politicieni care deja sărbătoresc victoria suspendării înainte ca ea să se întâmple am ca recomandare o lectură atentă a declarației făcută ieri de Traian Băsescu: "De zece ani sunt într-o dispută cu sistemul, pe care domnul Iliescu l-a protejat pentru că așa a înțeles el, un sistem care pe domnul președinte Constantinescu l-a înfrânt, așa cum declara chiar el, sistem pe care eu zic că l-am îngenuncheat. A fost o luptă cumplită, dar energia mi-am luat-o de la oameni și aici sunt mulți oameni care au crezut în mine”.

 

Poate înțeleg ceva...

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu