marți, 23 septembrie 2014

SONDAJ Un român din doi ar vota o femeie - preşedinte


Mihalache Madalina





SONDAJ Barometrul realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul” măsoară percepţia românilor faţă de un fenomen politic în premieră: lansarea femeilor în cursa pentru Cotroceni.


În privinţa posibilităţii ca o femeie să ocupe funcţia de preşedinte al României, 42,9% din români consideră că este mai puţin important dacă preşedintele este bărbat sau femeie. 38,1% din români consideră că o femeie nu ar fi potrivită pentru funcţia de preşedinte, în timp ce 11,9% din respondenţi afirmă că o femeie e mai potrivită pentru funcţia de preşedinte decât un bărbat. Procentul non-răspunsurilor e destul de redus, mai ales dacă avem în vedere neconvenţionalul temei puse în discuţie (7,1%). 



Misoginismul e un mit 


Faptul că 42,9% din români consideră că genul nu este o variabilă fundamentală pentru profilul viitorului preşedinte şi 11,9% chiar recomandă un preşedinte-femeie arată că, dincolo de ipoteza unor răspunsuri conformist/politicoase, „misoginismul electoral” al românilor este, cel puţin parţial, un mit. 


Desigur, pe segmentul rural şi în rândul persoanelor cu nivel mai redus de şcolarizare găsim probabil un tradiţionalism politic mai pregnant, dar societatea românească nu mai este una care să producă din start şi în procent majoritar un refuz al candidaţilor femei pentru cea mai înaltă funcţie în stat. 


Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP, analizează astfel cifrele: „Desigur, trebuie avute în vedere mai multe aspecte aici. Suntem într-o campanie prezidenţială în care avem între candidaţi şi femei. Două femei notorii, e drept, interpretând personaje politice relativ atipice în raport cu ce avem în general pe scena politică. Dar nu putem spune că ideea unei femei candidat la alegerile prezidenţiale e ceva nemaiauzit pentru români. În plus, România a trecut prin multiple campanii sociale privind egalitatea de gen. Egalitatea de gen e dezirabilă social şi e recunoscută ca atare. Cel puţin la nivel discursiv, cei mai mulţi nu au o problemă în a accepta candidaţi femei”. 


Potrivit aceleiaşi cercetări, 39,9% din români cred că alegerea unei femei în funcţia de preşedinte nu ar schimba cu nimic situaţia politică, 23,1% cred că ar schimba lucrurile în bine, iar 15,4% spun că ar fi mai rău cu o femeie-preşedinte. Există o ipoteză în anumite curente din politologie care afirmă că un număr mai mare de femei în poziţii politice cheie ar genera o lume politică mai puţin agresivă şi mai echilibrată. Având în vedere că politica românească din ultimii ani este considerată ca fiind prea competitivă şi conflictuală, am căutat să vedem dacă românii consideră că un preşedinte femeie ar putea impune un ritm politic mai paşnic. 39,9% din români îşi exprimă practic dezamăgirea cu viaţa politică şi cu politicienii, indiferent de gen. Doar 23,1% cred că o femeie ar schimba lucrurile în bine în politica românească. Pentru o bună parte a electoratului, femeile din politică sunt egale cu bărbaţii şi din punct de vedere al calităţilor, şi al defectelor. 


47,5% din români spun că ar vota o femeie pentru funcţia de preşedinte al României iar 40,8% nu ar vota o femeie (11,7% nonrăspunsuri). În mod evident, o femeie candidat la Preşedinţie porneşte cu un electorat mai retrâns decât un bărbat candidat care ar avea atributele necesare unei asemenea candidaturi. Pe de altă parte trebuie luat în calcul că răspunsul la această întrebare a fost influenţat de actualul context al alegerilor prezidenţiale şi de candidaturile reale. Darie Cristea apreciază că „românii nu sunt atât de nepregătiţi pentru un preşedinte-femeie pe cât se crede în general. Rămâne să vedem şi de ce candidat-femeie este nevoie pentru a coagula electoratul necesar”. 





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu